• Rustem Umerov a declarat că s-a format o nouă alianță între Ucraina și Franța.
  • Rustem Umerov: Zeci de proiecte au fost lansate sau sunt în curs de discuție.
  • Franța va pregăti peste 7.000 de soldați în acest an.

UPDATE ORA 18:00

Vladimir Putin a semnat un decret care stabilește campania de recrutare de rutină din toamnă, convocând 130.000 de cetățeni pentru serviciul militar statutar, arată un document postat vineri pe site-ul guvernului.

Reuters relatează:

Toți bărbații din Rusia trebuie să facă un serviciu militar de un an între 18 și 27 de ani sau o pregătire echivalentă în timpul învățământului superior.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Mișcarea lui Putin vine în timp ce forțele armate ale Rusiei continuă cu „operațiunea militară specială” în Ucraina, aflată acum la cea de-a 20-a lună.

Președintele, care a semnat un ordin în martie prin care a convocat 147.000 de oameni pentru campania de primăvară, a declarat în această lună că se pregătește pentru un război lung în Ucraina.

În iulie, camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat să ridice vârsta maximă la care bărbații pot fi înrolați la 30 de ani de la 27. Noua legislație intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Anul trecut, Rusia a anunțat un plan de a-și spori personalul de luptă profesionist și recrutat cu peste 30%, până la 1,5 milioane, o sarcină ambițioasă îngreunată de pierderile sale grele, dar nedezvăluite, în Ucraina.

UPDATE ORA 17:00

Ministerul de Externe al Ucrainei a reacționat la premierul Ungariei, Viktor Orbán, care a spus că ar trebui să se răspundă „întrebărilor foarte dificile” înainte ca UE să poată începe discuțiile de aderare cu Ucraina (a se vedea postarea anterioară la 08.04 pentru comentariile sale complete).

Ministerul a spus că este pozitiv „că premierul ungar este îngrijorat de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”.

„Am dori să informăm că Ucraina nu și-a schimbat teritoriul în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a adăugat ministerul.

UPDATE ORA 16:00

O explozie „puternică” s-a auzit vineri după-amiază în Berdiansk ocupat de ruși, în regiunea Zaporizhzhia, a raportat Viktoriia Halitsina, șefa administrației militare a orașului.

Explozia a fost urmată de întreruperi ale alimentării cu energie electrică în oraș, a spus Halitsina, citând locuitorii din Berdiansk, relatează Kyiv Independent. Aceste afirmații nu au fost încă verificate independent.

UPDATE ORA 15:00

Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) a declarat că cele 11 noi desemnări sunt ca răspuns la încercările Rusiei de a-și legitima controlul ilegal asupra Hersonului, Zaporizhzhia, Donețk, Lugansk și Crimeea.

Printre cei sancționați se numără: Comisia Electorală Centrală a Rusiei; oficialul CEC Natalya Budarina și Marina Zakharova, numită șef al comisiei electorale instalate de ruși la Herson.

UPDATE ORA 14:00

Marea Britanie impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie oficialilor din regiunile anexate ale Ucrainei.


Guvernul Regatului Unit a impus vineri o înghețare a activelor și interdicții de călătorie oficialilor din regiunile ucrainene anexate Zaporijia, Herson, Donețk și Crimeea, ca parte a sancțiunilor sale mai ample împotriva Rusiei.

UPDATE ORA 12:00

Franța își intensifică sprijinul acordat Ucrainei prin crearea de parteneriate industriale între cele două țări.

„Prin definiție, o contraofensivă pe un front de 1.200 de kilometri necesită timp, așa că avem nevoie de răbdare, încredere și anduranță”, a declarat joi ministrul apărării, Sebastien Lecornu, în timpul unei vizite la Kiev, în fața jurnaliștilor.

UPDATE ORA 11:00

Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că se află în spatele atacului comis vineri asupra unei substații electrice din regiunea rusă Kursk.

Serviciul de securitate a spus că substația a fost lovită pentru că furniza energie electrică unor importante facilități militare rusești și a dat de înțeles că, dacă loviturile Moscovei asupra infrastructurii ucrainene vor continua, atunci forțele Kievului vor răspunde la fel.

Anterior, guvernatorul din Kursk a declarat că cinci așezări și un spital au rămas fără energie electrică în regiunea de sud-vest, la granița cu Ucraina, în urma unui atac cu drone.

UPDATE 09:00

Cinci așezări și un spital din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei au rămas fără curent electric vineri, în urma unui atac cu drone ucrainene, a declarat un oficial regional.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul din Kursk, Roman Starovoit, a declarat că regiunea, care se învecinează cu Ucraina, a fost „atacată în masă” de dronele ucrainene.

O dronă a aruncat explozibili asupra unei substații de electricitate din districtul Belovsky, provocând incendierea unui transformator, a spus el.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că apărarea sa aeriană a distrus 10 drone ucrainene deasupra Kursk și una deasupra regiunii Kaluga, la sud-vest de Moscova.

Nu au fost raportate victime.

UPDATE 05:00 -Prețul petrolului scade pe măsură ce Rusia și Arabia Saudită plănuiesc să crească oferta

Preţul petrolului a scăzut la începutul tranzacţiilor pe 29 septembrie, după o creştere recentă, deoarece profitul şi anticiparea unei oferte crescute din Rusia şi Arabia Saudită au umbrit previziunile optimiste ale cererii, a raportat Reuters.

UPDATE 01:00 – Pentagon: Blocajul guvernamental ar putea afecta pregătirea piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat în timpul unei conferințe de presă că blocajul guvernamental este cel mai rău scenariu care se poate întâmpla cu Departamentul de Apărare în ceea ce privește pregătirea echipajelor ucrainene pentru avioanele F-16, citează Kyiv Independent

Știrea inițială -Rustem Umerov a declarat că s-a format o nouă alianță între Ucraina și Franța 

Ministrul apărării Rustem Umerov a declarat că el și Sebastien Lecoru, ministrul apărării francez, se concentrează pe stimularea cooperării în ceea ce privește instruirea forțelor armate ale Kievului, dar și în domeniul tehnic, scrie The Guardian.

„Zeci de proiecte au fost lansate sau sunt în curs de discuție, cu scopul de a organiza producția comună de arme noi sau întreținerea armelor care se află deja la noi”, a declarat Umerov într-o conferință de presă alături de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu.

Cele două țări iau în considerare înființarea unui fond „pentru a sprijini întreprinderile comune cu partenerii noștri și companiile care doresc să înceapă producția în Ucraina”.

Franța și Ucraina vor analiza „ce pot face împreună în ceea ce privește achiziția sau producția de arme”. Iar Parisul își va menține nivelurile actuale de pregătire a soldaților ucraineni cu peste 7.000 în acest an.

Citește și :