• Congresul american nu a aprobat finanțarea sprijinului de război al Ucrainei. Departamentul de Stat a criticat decizia.
  • Președintele ucrainean a vizitat marți trupele care luptă în nord-estul țării și s-a întâlnit cu comandanții pentru a discuta situația de pe câmpul de luptă.
  • Parlamentul Armeniei a votat marți pentru aderarea la Curtea Penală Internațională (CPI), obligând fosta republică sovietică să-l aresteze pe președintele Vladimir Putin dacă acesta ar vizita țara.

Update ora 22:00

Rusia susține că a doborât o rachetă ucraineană în largul coastelor Crimeei.

Ministerul Apărării a declarat că racheta Neptun a fost doborâtă deasupra părții de nord-vest a Mării Negre, în largul coastelor peninsulei ocupate.

Kievul nu a comentat afirmația, dar Crimeea a fost o țintă cheie pentru trupele ucrainene de la invazia rusă.

Recomandări

A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA
N.Y. ARE UN MILIONAR LA 24 LOCUITORI
AURORA BOREALĂ, VIZIBILĂ ÎN ROMÂNIA
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR

Update ora 21:00

Kremlinul a declarat marți că Rusia nu a renunțat la moratoriul privind testele nucleare, relatează Reuters.

Vladimir Putin, care, în calitate de președinte rus, conduce cel mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat în mod repetat Occidentul că orice atac asupra Rusiei ar putea provoca un răspuns nuclear. Ultimul test nuclear al Uniunii Sovietice a avut loc în 1990.

Ultimul test nuclear al SUA a avut loc în 1992, iar Franța și China au efectuat ultimele teste nucleare în 1996, potrivit ONU.

Update ora 20:00

Unul dintre cei mai importanți generali ucraineni a declarat marți că forțele sale avansează în sud. În sectorul Tavria, a avut loc o avansare a forțelor de apărare”, a declarat generalul Oleksander Tarnavskyi într-o postare pe Telegram, folosind denumirea militară pentru frontul din sud.

Tarnavskyi, șeful grupului de forțe din sud, a declarat că trupele au efectuat 1.198 de misiuni în ultimele 24 de ore, forțele rusești suferind pierderi de 261 de oameni și alți 10 fiind luați prizonieri.

Update ora 19:00

Producătorul danez de bere Carlsberg a declarat că a întrerupt acordurile de licență cu filiala sa din Rusia, care a fost confiscată de autorități în iulie ca răspuns la planurile de vânzare a companiei după invazia Moscovei în Ucraina.

Mai multe firme occidentale au încetat să mai opereze în Rusia din cauza războiului, care a atras sancțiuni radicale împotriva Moscovei din partea SUA și a Europei.

Carlsberg anunțase în iunie că a fost găsit un cumpărător pentru Baltika, pe care o deține din 2000, și pentru cei 8.400 de angajați ai săi, relatează AFP.

Update ora 18:00

Joe Biden i-a asigurat pe liderii G7 și ai statelor europene de sprijinul constant al Washingtonului pentru Ucraina în timpul unei videoconferințe, a declarat marți președintele polonez.

El ne-a asigurat că sprijinul pentru ajutorul acordat Ucrainei continuă, în special ajutorul militar. El a spus că va asigura acest sprijin în Congres”, a declarat Andrzej Duda într-o conferință de presă.

Update ora 17:00

Președintele ucrainean a vizitat marți trupele care luptă în nord-estul țării și s-a întâlnit cu comandanții pentru a discuta situația de pe câmpul de luptă pe unul dintre cele mai fierbinți fronturi ale războiului cu Rusia.

Volodimir Zelenski nu a precizat locația exactă a vizitei sale, dar a spus că s-a întâlnit cu brigăzile care luptă în sectorul Kupiansk-Lyman din nord-est, unde armata ucraineană spune că forțele rusești au organizat atacuri, relatează Reuters. „Ne-am întâlnit cu comandanții de brigăzi și batalioane pentru a discuta despre situația de pe câmpul de luptă, problemele presante și nevoile”, a declarat el pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, deasupra unor fotografii în care se întâlnea cu soldații într-o cameră slab luminată.

Update ora 16:00

Parlamentul Armeniei a votat marți pentru aderarea la Curtea Penală Internațională (CPI), obligând fosta republică sovietică să-l aresteze pe președintele Vladimir Putin dacă acesta ar vizita țara.

Decizia va tensiona și mai mult relațiile cu Moscova, aliatul tradițional al Armeniei. Legăturile sunt deja grav afectate din cauza invaziei Kremlinului în Ucraina și a recuceririlor din Nagorno-Karabah de către Azerbaidjan.

Update ora 15:00

Două nave care navighează sub pavilionul Insulelor Marshall și al Camerunului se îndreaptă spre portul ucrainean Odesa din Marea Neagră, a anunțat marți un deputat ucrainean.

Un membru de rang înalt al guvernului a declarat duminică că alte cinci nave se îndreptau spre porturile ucrainene din Marea Neagră, folosind un nou coridor deschis pentru exporturile predominant agricole, după decizia Rusiei de a renunța la un acord de război negociat de ONU privind transporturile sigure.

Update ora 14:00

Varșovia și Kievul au anunțat marți că au convenit să accelereze tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin Polonia către țări terțe.

Acesta este primul progres de la începutul unei dispute diplomatice între cei doi aliați, care a fost declanșată atunci când Polonia a impus o interdicție asupra importurilor de cereale ucrainene.

Guvernul populist de la Varșovia, care se confruntă cu alegeri generale pe 15 octombrie, a declarat că embargoul a fost conceput pentru a proteja fermierii locali împotriva prăbușirii prețurilor la cereale.

Update ora 13:00

Forțele ucrainene au tras cu muniție cu dispersie asupra unui sat din sud-vestul graniței rusești, avariind mai multe case și anexe, a afirmat marți un oficial local rus.

Update ora 10:00

Ucraina a declarat marți că a distrus 29 din cele 31 de drone și o rachetă de croazieră lansate de Rusia în cursul nopții.

Într-o postare pe Telegram, Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a spus că țintele au fost distruse deasupra regiunilor Mykolaiv și Dnipropetrovsk.

Atacurile cu drone au avut loc în mai multe părți, timp de peste trei ore, au declarat marți Forțele de Apărare Sudice ale Ucrainei.

Update ora 08:00

Ucraina a primit primul lot de tancuri Leopard recondiționate din Polonia, a anunțat luni un partener industrial polonez.

Update ora 04:00

Două persoane au fost ucise și 10 au fost rănite în ultimele bombardamente asupra regiunii ucrainene Kherson, potrivit oficialilor ucraineni. Atacurile din timpul nopții șau lovit magazine, școli, o grădiniță și spitale din districtul Beryslav, a scris Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Una dintre persoanele ucise a fost un polițist care a încercat să salveze un civil și care a murit ulterior pe masa de operație a spitalului.

Știrea inițială

Departamentul de Stat a criticat Congresul pentru că nu a acordat finanțare pentru asistența „cu disperare nevoie” Ucrainei.

„Aș dori să fac auzită dezamăgirea Președintelui că, în ciuda sprijinului bipartizan de lungă durată și puternic pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă împotriva invaziei Rusiei, rezoluția continuă care a trecut sâmbătă de Congres nu include sprijinul necesar cu disperare”, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a spus la un briefing de presă.

Miller a adăugat că „deși avem capacitatea de a continua să sprijinim capacitatea Ucrainei de a se apăra pe termen imediat, am epuizat deja o mare parte din finanțarea existentă pentru asistența de securitate”.

SUA vor putea în continuare să trimită echipamente din propriile stocuri în cadrul Autorității Prezidențiale de Retragere, dar finanțarea prin Inițiativa Ucrainei de Asistență în Securitate și sistemul de vânzări militare străine se vor epuiza.

Miller a subliniat sprijinul anterior bipartizan din Congres pentru ajutorul acordat Ucrainei.