LIVE UPDATE. Ziua 594 de război în Ucraina. Un oficial al armatei americane spune că vor fi necesare mai multe fonduri pentru a susține simultan nevoile Israelului și ale Ucrainei

UPDATE 22.00- Marea Britanie este pregătită să ajute Finlanda în ancheta privind gazoductul, spune Sunak

Marea Britanie este pregătită să ajute Finlanda în ancheta privind conducta sa avariată, a declarat Rishi Sunak.

Finlanda crede că este posibil să fi existat o deteriorare deliberată a conductei sale submarine Balticconnector duminică.

UPDATE 19.00- Germania anunță un nou pachet de ajutor în domeniul apărării pentru Ucraina

Germania a dezvăluit un nou pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, a anunțat Ministerul Apărării.

Programul va acoperi apărarea aeriană, armamentul și vehiculele terestre, a adăugat acesta.

UPDATE 17.20

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reacționat la știrile apărute din Finlanda și la presupusul atac asupra gazoductului său cu Estonia.

El a spus că alianța își împărtășește în prezent informațiile despre daunele aduse infrastructurii subacvatice între cele două țări membre – și că este pregătită să sprijine aliații în cauză.

UPDATE 16.35

Leonid Pasechnik, șeful Republicii Populare Luhansk (LPR), în principal nerecunoscută, instalată de Rusia, pe care Federația Rusă susține că a anexat-o, a publicat o actualizare a stării.

În ea, el susține că în ultima săptămână armata rusă a dejucat cel puțin 32 de încercări ale forțelor armate ucrainene de a ocupa teritoriu în regiunea Lugansk. El susține că „în timpul a 26 de încercări de a traversa spațiul aerian al LPR, inamicul a pierdut 34 de drone”.

El a spus: „Acțiunile complexe ale pușcașilor noștri motorizați, ofițerilor de recunoaștere, artileriștii, munca competentă a unităților de apărare aeriană, războiul electronic și specialiștii serviciilor UAV au făcut posibilă închiderea ofensivei forțelor armate ucrainene de-a lungul întregii linii de front.

UPDATE 16.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va vizita Beijingul în perioada 16-18 octombrie și va purta discuții cu omologul său chinez, Wang Yi, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Maria Zakharova, citată de agenția de presă de stat rusă Tass.

China și Rusia au anunțat un parteneriat „fără limite” cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022. China s-a abținut în mare măsură la voturile Adunării Generale a ONU – adoptate cu sprijin covârșitor în rândul organismului de 193 de membri – care au cerut Rusiei să înceteze luptele și să-și retragă imediat și necondiționat toate trupele din Ucraina.

UPDATE 15.32

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că are „vești bune” cu privire la aprovizionarea artileriei și apărării aeriene, după discuțiile cu omologul său român, Klaus Iohannis, la București, dar nu a oferit detalii.

Adresându-se reporterilor din capitala României, el a spus: „Accentul meu principal azi a fost apărarea antiaeriană. Și mă bucur că Ucraina a fost auzită de partea română”.

Zelenski a mai spus că ar trebui făcut tot posibilul pentru a preveni ca Rusia să transforme o parte din Marea Neagră sau regiunea Dunării în ceea ce el a descris drept o „zonă moartă” maritimă.

UPDATE 15.00

Rusia va lua măsuri pentru a revoca ratificarea interdicției globale a testelor nucleare pentru a se pune la egalitate cu SUA, dar va relua testele nucleare doar dacă Washingtonul o va face mai întâi, a declarat un diplomat rus înalt.

Ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, a declarat reporterilor că Moscova va anula ratificarea tratatului de interzicere a testelor nucleare pentru a „oglindi” acțiunea SUA, relatează Associated Press.

El a adăugat că, dacă SUA ar efectua un test nuclear „vom fi forțați să oglindim și asta”. Săptămâna trecută, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova ar putea lua în considerare anularea deciziei sale din 2000 de a ratifica proiectul de lege.

UPDATE 13.59

Un tribunal rus a respins o plângere a reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, împotriva prelungirii arestării sale preventive, la mai bine de șase luni după arestarea sa sub acuzația de spionaj.

Judecătorul Yuri Pasyunin de la tribunalul orașului Moscova a decis „menținerea detenției fără modificări” până la 30 noiembrie, a declarat un reporter al Agenției Franceze Presse de la tribunal.

Gershkovich, 31 de ani, este primul jurnalist american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj de la sfârșitul războiului rece. El a fost reținut în orașul Ekaterinburg din Urali, în timpul unei călătorii de raportare la sfârșitul lunii martie.

UPDATE 13.27

Poliția Națională a Ucrainei a documentat aproape 100.000 de crime de război comise de forțele ruse în Ucraina.

Vorbind cu agenția de presă Interfax-Ucraina, Ivan Vyhovsky a spus că probele strânse vor sta la baza viitoarelor încercări de a-i urmări pe făptuitori.

„Materiale pentru atacuri cu rachete, crime comise de armata rusă în teritoriile deocupate – violență, tortură, viol”, a spus el. „În majoritatea covârșitoare [a cazurilor] documentăm, investigăm și transferăm către SBU [serviciile de securitate ale Ucrainei], deoarece aceasta este jurisdicția lor”.

UPDATE 13.20

Kira Rudik, deputat ucrainean și liderul partidului liberal Golos, a spus că Kremlinul „lucrează activ pentru a destabiliza Orientul Mijlociu”, Moscova încercând să submineze „unitatea mondială”.

UPDATE 12.43- Este puțin probabil ca Rusia să lanseze vreo mobilizare suplimentară, anunță Ministerul Apărării din Marea Britanie

Este puțin probabil ca Rusia să lanseze vreo mobilizare suplimentară înainte de alegerea președintelui de anul viitor, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

În actualizarea zilnică a informațiilor, ministerul a spus că Vladimir Putin va candida „aproape sigur” pentru realege în cadrul votului, programat în prezent să aibă loc pe 17 martie.

Acesta a spus că campania sa se va concentra probabil pe teme menite să „justifice acțiunile statului și consolidarea puterii lui Putin”, dar „să caute să minimizeze mișcările politice nepopulare”.

UPDATE 12.16 – Trei civili au fost răniți într-o lovitură rusă în satul Velikiy Burluk

Trei civili au fost răniți într-o lovitură rusă în satul Velikiy Burluk, din nord-est, a declarat șeful regiunii Harkov. Scriind pe Telegram, Oleg Sinegubov a spus că greva a avut loc marți dimineață și că două femei de 45 de ani și un bărbat de 34 de ani au fost răniți.

El a adăugat că toți trei au primit îngrijiri medicale, iar serviciile de urgență lucrează la fața locului.

UPDATE 11.30 – SUA ar putea combina finanțarea Ucrainei și Israelului în efortul de a asigura sprijin în Congres

Izbucnirea războiului din Orientul Mijlociu a ridicat întrebări cu privire la modul în care ar putea afecta sprijinul continuu al Occidentului pentru Ucraina, în special pe cel oferit de SUA.

Republicanii din Congres au căutat din ce în ce mai mult să prevină deturnarea fondurilor pentru a ajuta Kievul să reziste forțelor invadatoare ale Rusiei.

Având în vedere că Israelul – care a contat istoric pe SUA ca fiind cel mai important aliat al său – este acum implicat într-un conflict major în urma unui atac al Hamas în weekend, există îngrijorări că aceste cereri s-ar putea adăuga la cererile de sprijin financiar pentru Ucraina. redus.

Dar un nou raport de astăzi sugerează că administrația Biden și parlamentarii cheie din Congres discută în mod activ dacă ajutorul acordat Israelului ar putea fi legat de mai multe finanțări pentru Ucraina, ca strategie pentru a trece ambele priorități de cheltuieli.

UPDATE 10.35 – Zelenski vizitează România

Președintele Zelenski a spus că a călătorit la București pentru discuții cu omologul său român, Klaus Iohannis.

Scriind pe X, fostul Twitter, Zelenski a spus că cei doi vor discuta despre cooperarea în materie de securitate, măsurile de consolidare a apărării antiaeriene a Ucrainei și relațiile cu alți parteneri.

„Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care ne întărește statul, precum și pentru solidaritatea sa constructivă, care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în securitatea alimentară”, a spus el. „România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră și al cărui sprijin se întărește cu timpul. Sunt sigur că această vizită va fi benefică pentru ambele națiuni.”

UPDATE 10.06 – 450 de victime ale Rusiei în ultima zi

Au fost 450 de victime ale Rusiei în ultima zi, ceea ce duce la 283.080 numărul total de la începutul războiului, potrivit Ministerului Apărării ucrainean.

În actualizarea sa zilnică, ministerul a spus că forțele ruse au pierdut, de asemenea, șase tancuri și trei vehicule blindate de luptă, ceea ce duce la pierderea totală la 4.829 și, respectiv, 9.129.

Actualizarea a fost însoțită de un citat al militantei americane pentru femei și drepturile civile, Susan B Anthony, care spunea: „Independența este fericire”.

UPDATE 09.21 – US Army: Congresul trebuie să aprobe fonduri suplimentare

Armata americană a spus că Congresul trebuie să aprobe rapid fonduri suplimentare pentru a se asigura că planurile de producție și achiziție de muniții ale Pentagonului pot satisface nevoile atât ale Israelului, cât și ale Ucrainei simultan.

Secretarul armatei Christine Wormuth a făcut aceste comentarii, în timp ce Camera Reprezentanților SUA este efectiv paralizată, în timp ce republicanii lucrează pentru a alege un nou vorbitor.


UPDATE 06:08  – ISW: Trupele ucrainene avansează pe măsură ce vremea se înrăutățește 

Forțele ucrainene au raportat că contraofensiva a câștigat teren la vest de Verbove (la 18 kilometri sud de Orikhiv în regiunea Zaporizhzhia) și lângă Klișchiivka și Andriivka, la sud-vest de Bakhmut. 

UPDATE 05:02  – Un oficial al ONU vizitează Moscova pentru a discuta despre exporturile de cereale

Oficialul ONU pentru comerț, Rebeca Grynspan, a vorbit cu oficiali de la Moscova, sperând să asigure piețelor alimentare globale „acces nestingherit” la transporturile de cereale din Ucraina și Rusia.

UPDATE 03:08 – Washington Post: Casa Albă are în vedere să combine pachetul de finanțare al Ucrainei cu cel acordat Israelului

Casa Albă are în vedere o strategie de a combina finanțarea Ucrainei cu o viitoare cerere de ajutor urgent pentru Israel, au declarat pentru Washington Post surse anonime. 

UPDATE 01:00 – Zelenski dă vina pe Moscova: „Rusia este interesată să incite la război în Orientul Mijlociu”

,,Am avut o întâlnire cu şefii serviciilor noastre de informaţii, ai Direcţiei Principale de Informaţii şi ai Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu diplomaţii noştri cu privire la situaţia din Israel şi în jurul acesteia şi cu privire la situaţia generală din Orientul Mijlociu.

Conform informaţiilor disponibile – una foarte clară – Rusia este interesată să declanşeze un război în Orientul Mijlociu, astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să submineze unitatea mondială, să crească discordia şi contradicţiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa. .

Vedem propagandişti ruşi jubilându-se. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei susţinând deschis pe cei care au atacat Israelul… Şi toate acestea sunt o ameninţare mult mai mare decât percepe lumea în prezent. Războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale…

Ştim cum să contracarăm această ameninţare. Pregătim paşii corespunzători. Şi cel mai important, apărăm nevoia de unitate maximă în lume.

Mulţumesc tuturor celor din lume care au curajul să numească pică şi să apere viaţa şi ordinea bazată pe reguli!

Glorie Ucrainei!”. 

Dolarii Americii vor fi împărțiți între Ucraina și Israel

Un oficial al armatei americane spune că vor fi necesare mai multe fonduri pentru a susține simultan nevoile Israelului și ale Ucrainei.

Secretarul armatei, Christine Wormuth, a declarat că Congresul va trebui să aprobe o finanțare suplimentară pentru a se asigura că planurile de producție și achiziție de muniții ale Pentagonului pot, potențial, să satisfacă cererile ambelor țări, scrie Sky News.

„Un lucru care este foarte important în ceea ce privește munițiile în special și capacitatea noastră de a sprijini atât potențial israelienii, cât și ucrainenii simultan, este o finanțare suplimentară din partea Congresului pentru a ne putea crește capacitatea, în ceea ce privește capacitatea noastră de a extinde producția și apoi de a plăti și pentru munițiile în sine”, a declarat ea reporterilor la un eveniment al armatei.

„Avem nevoie de sprijin suplimentar din partea Congresului. Așa că sper că vom vedea asta în curând”.

Exit mobile version