• Forțele de la Kiev au făcut progrese împotriva forțelor rusești în sudul Ucrainei, dar se confruntă cu noi atacuri rusești în jurul orașului Avdiivka din estul țării.
  • Stupun a declarat pentru televiziunea ucraineană că înaintarea spre sud este în continuare dificilă din cauza câmpurilor minate rusești și a apărărilor puternic fortificate.
  • Purtătorul de cuvânt militar Oleksandr Stupun a raportat un avans de 400 de metri la sud-vest de Verbove, în regiunea Zaporojie.

UPDATE 17.00

Profitul total al băncilor rusești a scăzut în septembrie cu 16% de la o lună la alta, la 296 miliarde de ruble (3,09 miliarde de dolari), a dezvăluit vineri Banca Rusiei.

UPDATE 14.00

Comparația făcută de președintele american Joe Biden între acțiunile liderului rus Vladimir Putin și cele ale Hamas este „inacceptabilă”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UPDATE 12.00

Președintele Vladimir Putin a vizitat joi seara cartierul general al forțelor ruse din orașul Rostov pe Don, în sudul țării, pentru a asculta un raport privind evoluția operațiunilor din Ucraina, a anunțat vineri televiziunea de stat.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

UPDATE 10.00 – Volodimir Zelenski a spus că îi este recunoscător lui Joe Biden

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că îi este recunoscător lui Joe Biden pentru „semnalul său puternic de sprijin”, după ce a vorbit cu președintele SUA cu puțin timp înainte de a susține o alocuție rar întâlnită la Biroul Oval, în care le-a cerut americanilor să sprijine mai mult ajutor militar atât Ucrainei, cât și Ucrainei. Israel.

Zelenski a spus că a discutat despre un „pachet de sprijin semnificativ pentru țara noastră” în apelul său telefonic cu Biden, care a spus în discursul său că va trimite o solicitare urgentă de buget vineri Congresului pentru a finanța sprijinul pentru Kiev și Israel.

„Este o investiție inteligentă care va plăti dividende pentru securitatea americană pentru generații”, a spus Biden.

UPDATE 09.00

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a spus că dorește să construiască o relație „perspectivă” cu Rusia în timp ce s-a întâlnit cu ministrul de externe Serghei Lavrov, a informat presa de stat. Vizita de două zile a reprezentantului veteran este de așteptat să pună bazele unei călătorii în țară a președintelui rus Vladimir Putin, care a fost invitat de Kim luna trecută la un summit de mare profil din estul îndepărtat al Rusiei.

UPDATE 07.00

Parlamentul ucrainean a dat, joi, aprobarea inițială unei legi care ar interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană, după ce Kievul a acuzat-o că a colaborat cu Rusia în urma invaziei de anul trecut.

UOC, care spune că nu mai este aliniată cu Biserica Ortodoxă Rusă, neagă acuzațiile aduse de Kiev și a spus că proiectul de lege ar fi neconstituțional.

Yaroslav Zheleznyak, un membru al parlamentului, a declarat în aplicația de mesagerie Telegram că deputații au votat pentru sprijinirea proiectului de lege în prima sa lectură. Trebuie susținut într-o a doua lectură și aprobat de președinte pentru a intra în vigoare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele de la Kiev au făcut progrese împotriva forțelor rusești în sudul Ucrainei, dar se confruntă cu noi atacuri rusești în jurul orașului Avdiivka din estul țării, a declarat joi armata ucraineană.

Într-o declarații despre contraofensiva de peste patru luni a Kievului în sud și est, purtătorul de cuvânt militar Oleksandr Stupun a raportat un avans de 400 de metri la sud-vest de Verbove, în regiunea Zaporizhzhia, scrie CNBC.

Verbove este un sat situat la câțiva kilometri est de Robotyne, un sat recucerit de Ucraina luna trecută, în timp ce încearcă să avanseze spre sud, spre Marea Azov. Stupun a declarat pentru televiziunea ucraineană că înaintarea spre sud este în continuare dificilă din cauza câmpurilor minate rusești și a apărărilor puternic fortificate.