• Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a discutat sâmbătă cu președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat Zelenski.
  • Într-o convorbire telefonică, cei doi au discutat despre formula de pace din Ucraina, securitatea alimentară și situația din Orientul Mijlociu.
  • „Am discutat despre următoarea rundă de negocieri privind formula de pace, care va avea loc în Malta. Turcia va participa”, a scris Zelenski pe Telegram

UPDATE 22.00

Cele șase persoane ucise în atacul cu rachete de la Harkov erau toți muncitori la depozitul Nova Poshta, situat în satul Korotych de la periferia orașului Harkov, a declarat guvernatorul regional, Oleg Sinegubov.

UPDATE 19.00

Forțele ruse au împiedicat mai multe încercări ale unităților ucrainene de a traversa râul Dnipro în sudul regiunii Kherson în ultima zi, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 17.00-Ucraina raportează un număr record de atacuri cu bombă în Kherson

Oficialii din sudul Ucrainei au declarat duminică că armata rusă a folosit un număr record de bombe aeriene deasupra regiunii Kherson din țară în ultimele 24 de ore.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

UPDATE 15:00 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, pentru a-i mulțumi Qatarului pentru asistența umanitară

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, pentru a-i mulțumi Qatarului pentru asistența umanitară și rolul său de mediere în întoarcerea acasă a copiilor ucraineni deportați ilegal, a spus el pe X, fostul Twitter.

UPDATE 14.00 – Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vizita luni capitala iraniană, Teheran, pentru discuții cu omologii regionali, a confirmat purtătorul de cuvânt al ministerului său.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va vizita luni capitala iraniană, Teheran, pentru discuții cu omologii regionali, a confirmat purtătorul de cuvânt al ministerului său.

Agenția de presă oficială a Iranului IRNA a raportat mai devreme că miniștrii de externe ai Rusiei, Turciei, Azerbaidjanului și Armeniei au fost invitați să se întâlnească pentru discuții.

„Confirmăm discuțiile planificate de Lavrov la Teheran pentru luni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, agențiilor de presă TASS și RIA.

Discuțiile au loc pe fondul tensiunilor legate de Orientul Mijlociu și a disputelor nerezolvate dintre Armenia și Azerbaidjan, care a lansat luna trecută o ofensivă fulgeră împotriva separatiștilor armeni din Nagorno-Karabakh.

UPDATE 13.00 – Forțele ruse au bombardat astăzi orașul Kupiansk din regiunea Harkov, în jurul orei 7 dimineața.

Forțele ruse au bombardat astăzi orașul Kupiansk din regiunea Harkov, în jurul orei 7 dimineața, lovind clădiri rezidențiale și rănind trei persoane, a declarat guvernatorul Harkivului, Oleh Syniehubov, pe Telegram.

Printre cei răniți se numără doi adolescenți de 15 și 17 ani și o femeie de 63 de ani.

Guvernatorul a spus că toți trei au fost internați în spital în urma atacului. Femeia și o fată de 15 ani sunt în stare critică.

Forțele ucrainene au doborât trei drone kamikaze Shahed și o rachetă de croazieră ghidată Kh-59 pe care Rusia le-a lansat împotriva Ucrainei peste noapte, a raportat Forțele Aeriene Ucrainene.

Potrivit raportului, dronele au fost lansate de la Chauda, în Crimeea ocupată, în timp ce un avion rusesc Su-34 a tras racheta ghidată din zona ocupată a regiunii Zaporijia, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 12.00 – Ucraina se teme de o lipsă de drone din cauza mișcării Chinei de a impune restricții la export, relatează BBC.

Războiul din Ucraina este primul conflict armat care a văzut o utilizare atât de extinsă a dronelor care sunt folosite de ambele părți. Multe dintre ele sunt fabricate comercial în China și cumpărate de la raft, iar noile provizii sunt vitale din cauza numărului mare pierdut în lupte.

Potrivit Royal United Services Institute (Rusi), un think tank din Londra, Ucraina pierde aproximativ 10.000 de drone pe lună.

Dar există indicii ale unei reduceri a numărului de drone și piese chinezești disponibile atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia, relatează BBC Monitoring aici.

Restricțiile chineze impuse la 1 septembrie se aplică dronelor cu rază mai mare de acțiune care cântăresc mai mult de 4 kg, precum și echipamentelor legate de drone, cum ar fi unele camere și module radio.

Producătorii chinezi trebuie acum să solicite licențe de export și să furnizeze certificate de utilizator final, iar guvernul de la Beijing – care nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia – spune că dronele comerciale chineze nu trebuie folosite în scopuri militare, a raportat BBC.

Voluntarii și soldații ucraineni spun că ultimele restricții chineze au avut până acum un impact minim asupra disponibilității dronelor, în special a ubicuului Mavics ușor fabricat de compania chineză DJI. Totuși, ei spun că aprovizionarea cu piese a fost afectată și, de asemenea, se tem că situația s-ar putea agrava în viitor.

UPDATE 11.00 – Forțele terestre ucrainene sunt implicate în eforturile de a securiza satul Krynky

Forțele terestre ucrainene sunt implicate în eforturile de a securiza satul Krynky, la 30 km nord-est de Herson și la 2 km de râul Dnipro, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă actualizare, citând BBC Rusia.

Dacă va avea succes, controlul acestei așezări ar oferi unităților avansate un punct de sprijin strategic pentru a iniția o strategie ofensivă mai largă, cu scopul de a împărți forțele ruse și de a le perturba rutele de aprovizionare, a raportat Kyiv Independent.

UPDATE 10.00 – Este probabil ca Rusia să fi suferit 150.000-190.000 de victime permanente (ucise sau rănite definitiv) de la începutul războiului din Ucraina

Este probabil ca Rusia să fi suferit 150.000-190.000 de victime permanente (ucise sau rănite definitiv) de la începutul războiului din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări ale serviciilor de informații din Marea Britanie.

Dacă se adaugă numărul de răniți temporari (cei recuperați și care urmează să se întoarcă pe câmpul de luptă), acest număr crește la 240.000-290.000, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie în cea mai recentă actualizare postată pe X (fostul Twitter).

Recentele atacuri ale Rusiei în Avdiivka au contribuit la creșterea cu 90% a victimelor rusești înregistrate de Ministerul Apărării din Ucraina, se arată în comunicat. Intenția Moscovei de a captura orașul Avdiivka a fost întâmpinată sâmbătă de o rezistență acerbă, au declarat armata ucraineană.

Din februarie 2022, Rusia și-a crescut semnificativ amprenta de forță prin intensificarea recrutării, ceea ce îi permite să desfășoare mai bine atacuri costisitoare, potrivit informațiilor pentru apărare din Marea Britanie.

UPDATE 09.00 -Șase persoane au murit și cel puțin 14 au fost rănite când rachetele rusești au lovit un centru de distribuție poștală

Șase persoane au murit și cel puțin 14 au fost rănite când rachetele rusești au lovit un centru de distribuție poștală din orașul Harkiv din nord-estul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram că greva de sâmbătă a lovit un site „civil obișnuit”.

El a împărtășit un videoclip care arată o clădire cu ferestre explodate și daune structurale grave, cu sigla serviciului poștal Nova Poshta din Ucraina în fundal.

Victimele atacului sunt tratate pentru răni de schije, iar șapte sunt în stare gravă și „luptează pentru viața lor”, a declarat guvernatorul regional Oleh Syniehubov.

Răniții au vârste cuprinse între 17 și 42 de ani, a spus Syniehubov.

Update 04:00

De la miezul nopții, Rusia a lansat 24 de bombe aeriene ghidate în regiunea ucraineană Kherson, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin. El a postat pe Telegram că patru așezări din districtul Beryslav au fost afecatate.

Știrea inițială

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a discutat sâmbătă cu președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat Zelenski. Într-o convorbire telefonică, cei doi au discutat despre formula de pace din Ucraina, securitatea alimentară și situația din Orientul Mijlociu, scrie The Guardian.

„Am discutat despre următoarea rundă de negocieri privind formula de pace, care va avea loc în Malta. Turcia va participa”, a scris Zelenski pe Telegram.

„Am discutat, de asemenea, despre situația din Orientul Mijlociu și am convenit asupra necesității de a asigura protecția civililor și respectarea dreptului umanitar”, a adăugat el.