• Trupele rusești au atacat satul Stanislav din regiunea Kherson.
  • Atacul a avariat un liceu, magazine și o întreprindere comunală, precum și a lovit o linie electrică și o conductă de gaz
  • În jurul orei 10.30, trupele rusești au tras, de asemenea, patru bombe aeriene ghidate asupra unei așezări din apropierea orașului Herson.

UPDATE 17.00 – Erdogan a înaintat parlamentului candidatul NATO al Suediei pentru ratificare, spune președinția

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a înaintat parlamentului un proiect de lege pentru aderarea Suediei la NATO pentru ratificare, a anunțat președinția turcă. Președinția nu a oferit alte detalii.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina. Aderarea finlandei a fost sigilată în aprilie, marcând o expansiune istorică a blocului de apărare vestic, dar oferta Suediei a fost susținută de Turcia și Ungaria.

Toți cei 31 de aliați NATO trebuie să susțină calitatea de membru al Suediei.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

UPDATE 16.00 – Rusia plănuiește o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare, spune Ministerul Apărării

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că cheltuielile guvernamentale ruse devin din ce în ce mai concentrate pe costurile războiului său împotriva Ucrainei.

Cheltuielile militare sporite în mod constant vor contribui foarte probabil la presiunile inflaționiste din Rusia, a spus ministerul.

UPDATE 15.00

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit în Iran pentru discuții cu omologii regionali, a confirmat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Lavrov este de așteptat să discute cu miniștrii de externe din Turcia, Azerbaidjan și Armenia, care au fost, de asemenea, invitați la întâlnirea ministerială a platformei regionale consultative „3+3” pentru Caucazul de Sud.

UPDATE 14.00

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că Rusia lui Vladimir Putin „este cel mai odios rău la care a fost martoră lumea de la al Doilea Război Mondial” și că președintele rus și alți „autori ruși trebuie să se confrunte cu dreptatea pentru crimele lor”.

Postând pe X, el a citat Forbes Ucraina că a raportat că Rusia a cheltuit aproximativ 167 de miliarde de dolari în războiul său pe scară largă împotriva Ucrainei între februarie 2022 și august 2023. Kuleba a spus că cu acești bani, Moscova ar fi putut construi aproape 24.000 de grădinițe în toată Rusia, sau peste 4.500 de maternități, sau aproximativ 17.000 de școli.

UPDATE 13.00 – Trei locuitori din Herson au fost arestați pentru că ar fi ajutat Rusia să stabilească locații pentru lovituri

Trei locuitori din regiunea Herson au fost arestați pentru că ar fi ajutat forțele rusești să stabilească locații pentru lovituri în orașul Herson, a anunțat luni biroul procurorului regional, potrivit Kyiv Independent.

Rusia s-a concentrat asupra estului industrial de când s-a retras după un avans eșuat asupra Kievului la începutul invaziei din februarie 2022, iar forțele sale au încercat să-și mențină pozițiile în Kherson de când a abandonat principalul oraș al regiunii la sfârșitul anului trecut.

UPDATE 12.00

Jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmasheva i s-a prelungit luni arestul preventiv până pe 5 decembrie, potrivit unui reporter Reuters aflat în instanță, într-un caz în care este acuzată de încălcarea legii rusești privind agenții străini.

UPDATE 11.00

Kremlinul a reiterat luni că Rusia nu are nicio legătură cu daunele provocate la o conductă de gaz între Finlanda și Estonia, cunoscută sub numele de Balticconnector.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, în cadrul unei ședințe periodice de informare, că amenințările la adresa Rusiei sunt inacceptabile, când a fost întrebat despre comentariile președintelui Letoniei cu privire la posibila responsabilitate a Moscovei pentru avarie, relatează Reuters.

Președintele leton, Edgars Rinkevics, a declarat joia trecută, într-un interviu acordat emisiunii „Today’s Question” de la LTV, că NATO ar trebui să opteze pentru închiderea Mării Baltice pentru nave, dacă se dovedește că Rusia este responsabilă pentru avarierea gazoductului Balticconnector.

UPDATE 10.00

Sistemele de apărare ale Ucrainei au distrus toate armele aeriene lansate de Rusia în cursul nopții, a declarat luni forțele aeriene ucrainene.

Forțele aeriene au declarat pe Telegram că un total de 14 drone de atac, inclusiv 13 drone Shahed de fabricație iraniană și o dronă nespecificată, precum și o rachetă de croazieră au fost toate distruse, relatează Reuters.

UPDATE 09.03 – Gazprom din Rusia, care caută să compenseze pierderea majorității piețelor sale europene, va furniza gaz suplimentar Ungariei și Chinei.

Gazprom din Rusia, care caută să compenseze pierderea majorității piețelor sale europene, va furniza gaz suplimentar Ungariei și Chinei. Ungaria este singurul membru al UE al cărui lider, premierul Viktor Orbán, a menținut legături amicale cu Putin și este văzută drept potențialul adversar cheie la o decizie care urmează să fie deschisă în decembrie cu privire la deschiderea discuțiilor de aderare la UE cu Ucraina, care ar necesita susținerea unanimă a celor 27 de membri ai blocului, cu vârste cuprinse între 19 și 42 de ani. Dintre cei 17 răniți, șapte sunt în stare gravă și se spune că „luptează pentru viața lor”.

UPDATE 08.00 – Cele șase persoane ucise sâmbătă într-o lovitură cu rachete rusești erau lucrători poștali.

Cele șase persoane ucise sâmbătă într-o lovitură cu rachete rusești asupra unui centru de distribuție poștală din districtul Harkiv erau toți lucrători poștali, cu vârste cuprinse între 19 și 42 de ani. Dintre cei 17 răniți, șapte sunt în stare gravă și se spune că „luptează pentru ei. vieți”.

UPDATE 06.32 – Vladimir Saldo, guvernatorul zonelor ocupate din regiunea Herson, a declarat că Rusia a doborât trei rachete ucrainene.

Vladimir Saldo, guvernatorul zonelor ocupate din regiunea Herson din Ucraina, instalat de Moscova, a declarat că Rusia a doborât trei rachete ucrainene îndreptate către ținte în Crimeea, care a fost anexată de Moscova în 2014.

UPDATE 05.13 -Ministrul rus de externe Serghei Lavrov urmează să se prezinte luni în capitala iraniană, Teheran, unde este de așteptat să poarte discuții cu miniștrii de externe regionali.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov urmează să se prezinte luni în capitala iraniană, Teheran, unde este de așteptat să poarte discuții cu miniștrii de externe regionali pe probleme precum regiunea Nagorno-Karabah. Rusia a apelat la Iran pentru sprijin militar și economic de când și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, declanșând o serie de sancțiuni occidentale.

UPDATE 03.25 – Forțele ruse au menținut o presiune susținută asupra Avdiivka, în estul Ucrainei.

Forțele ruse au menținut o presiune susținută asupra Avdiivka, în estul Ucrainei, iar Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus că trupele ucrainene au respins aproape 20 de atacuri rusești în jurul orașului în mare măsură ruinat. Atacurile aeriene rusești au lovit și satele din apropiere, se spune.

Știre inițială

Trupele rusești au atacat satul Stanislav din regiunea Kherson, avariind peste 30 de case, a declarat guvernatorul local, Oleksandr Prokudin, pe Telegram.

De asemenea, atacul a avariat un liceu, magazine și o întreprindere comunală, precum și a lovit o linie electrică și o conductă de gaz, relatează Kyiv Independent. Nu au fost raportate victime, scrie The Guardian.

În jurul orei 10.30, trupele rusești au tras, de asemenea, patru bombe aeriene ghidate asupra unei așezări din apropierea orașului Kherson, a relatat Prokudin, dar nu a oferit mai multe detalii și a precizat că nu au existat victime.