• Grupul Wagner ar fi reluat recrutarea de soldați sub conducerea fiului lui Evgheni Prigojin, Pavel Prigojin, în cadrul Gărzii Naționale Ruse.
  • Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a avertizat că Rosgvardiya înființează o tabără în orașul Voronej din sud-vestul Rusiei, proiectată pentru 10.000 de persoane, care va include foști membri Wagner.
  • Unitățile cu sediul acolo vor avea sarcina de a efectua „măsuri contrasubversive” în Ucraina ocupată, a declarat centrul.

22.00 – O femeie de 81 de ani și un bărbat de 60 de ani au fost uciși joi de bombardamentele rusești

O femeie de 81 de ani și un bărbat de 60 de ani au fost uciși joi de bombardamentele rusești în regiunea Herson din sudul Ucrainei, au declarat autoritățile locale.

20.00 – Camionagii polonezi vor bloca mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina

Camionagii polonezi vor bloca mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina începând de săptămâna viitoare, în semn de protest față de ceea ce ei spun că este libertatea transportatorilor ucraineni în Polonia, care le afectează afacerile, a declarat pentru Reuters un co-organizator al protestului.

19.00 – Kievul continuă să se joace cu focul”

Ca răspuns la afirmațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina riscă un dezastru nuclear după ce nouă drone ucrainene au fost doborâte de forțele rusești în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a declarat: Kievul continuă să se joace cu focul și desfășoară provocări criminale și iresponsabile”.

Recomandări

CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
SIRI PRIMEȘTE UPGRADE
HALEP JOACĂ LA PARIS
FACI MAMOGRAFIE CU A.I.
MICROSOFT TRECE ÎNTR-O NOUĂ ERĂ

17.00 – Administrația Biden a adăugat astăzi 12 companii rusești pe o listă neagră a comerțului

Administrația Biden a adăugat astăzi 12 companii rusești pe o listă neagră a comerțului pentru că au sprijinit armata rusă cu drone care ar putea fi folosite pentru a sprijini invazia Moscovei în Ucraina, a anunțat Departamentul de Comerț într-un comunicat.

Reuters relatează că companiilor adăugate pe listă, printre care se numără Hartis DV LLC și Alfakomponent, li se va interzice efectiv să primească articole de la furnizori, cu excepția, eventual, a alimentelor și medicamentelor.

Companiile nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Administrația Biden a folosit în mod agresiv lista neagră a comerțului, cunoscută oficial sub numele de lista entităților, pentru a zădărnici războiul lui Vladimir Putin în Ucraina, îngreunând accesul armatei sale la tehnologie cheie din străinătate. Criticii au pus sub semnul întrebării cât de eficientă a fost aceasta, relatează Reuters.

15:00 – O rafinărie de petrol din Ucraina a fost atacată cu drone

Un atac cu drone rusești, de joi, a incendiat rafinăria de petrol Kremenchuk din centrul Ucrainei și a întrerupt alimentarea cu energie electrică în trei sate, potrivit Reuters.

Rapoartele de pe câmpul de luptă au declarat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în sectoarele de pe linia frontului din est și nord-est, dar o rafinăria a fost bombardată și trei sate au fost lăsate fără electricitate.

Incendiul de la rafinăria Kremenciuk, pe care Moscova a vizat-o de mai multe ori și despre care guvernul de la Kiev spune că nu este operațională, a fost stins rapid, a declarat Filip Pronin, șeful administrației militare din regiunea Poltava. Amploarea pagubelor nu era clară.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că apărarea aeriană a doborât 18 din cele 20 de drone și o rachetă, lansate de Rusia în cursul nopții înainte ca acestea să ajungă la ținte, într-un atac care a urmărit să lovească infrastructura militară și critică.

„Punctul central al atacului a fost regiunea Poltava, a fost atacată în mai multe valuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuriy Ihnat, pentru televiziunea națională.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că trupele au respins opt atacuri rusești în apropiere de Kupiansk, în nord-est, cinci în apropiere de orașul Bakhmut din estul țării, distrus și deținut de forțele rusești, și cinci mai la sud, în apropiere de Avdiivka, un punct central al atacurilor rusești de la jumătatea lunii octombrie.

O înregistrare video postată de armata ucraineană a arătat forțele sale distrugând un sistem rusesc de aruncătoare de flăcări în apropiere de Avdiivka, un atac despre care a spus că a putut fi observat pe zeci de kilometri.

14:36 Marea contraofensivă lansată în iunie nu a avut efectul dorit

Comandantul-șef al armatei ucrainene, Valeri Zaloujny, s-a lămurit: marea contraofensivă lansată în iunie nu a avut efectul dorit.

Generalul recunoaște cu franchețe că se află „într-un punct mort”.

„Probabil că nu va exista nicio descoperire majoră”, spune el.
Joi, 2 noiembrie, Kremlinul a respins termenul de „impas”, afirmând că „Rusia își continuă fără încetare operațiunea militară specială” și că „toate obiectivele stabilite ar trebui să fie atinse”.

Valeri Zaloujny, orchestratorul acestei contraofensive, care a avansat doar 17 kilometri în aproape cinci luni, se teme acum în mod deschis de un impas care să dea un avantaj Rusiei și compară conflictul cu „Primul Război Mondial”.

11:00 – Rusia pregătește atacuri împotriva infrastructurii ucrainene

Rusia se pregătește să atace infrastructura critică a Ucrainei odată ce temperaturile vor scădea, potrivit secretarului Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, Oleksii Danilov.

10:00 – Ministerul britanic al Apărării: Apărarea aeriană rusă din Ucraina suferă pierderi semnificative

Rusia a pierdut probabil cel puțin patru lansatoare de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune (SAM) în urma loviturilor ucrainene din ultima săptămână. La 26 octombrie 2023, presa rusă a raportat că trei lansatoare rusești SA-21 au fost distruse în regiunea Luhansk.

Surse ucrainene au raportat pierderi suplimentare ale apărării antiaeriene rusești în Crimeea

03:00 – Putin nu are în plan o discuție cu SUA pe tema tratatului nuclear

Vladimir Putin nu are de gând să contacteze SUA înainte de a decide dacă va revoca ratificarea Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare, a informat agenția de presă deținută de statul rus, Tass.

02:00 – O treime din teritoriul ucrainean este minat sau are resturi de muniție neexplodată

Pe aproximativ 174.000 de kilometri pătraţi din suprafața țării, o treime din teritoriul Ucrainei, se află mine sau resturi de muniţii periculoase.

Peste 260 de ucraineni și-au pierdut viața de la începutul invaziei după ce au călcat pe mine.

Efortul de a decontamina zonele minate este unul titanic. Se estimează că sunt necesari aproximativ 37 de milioane de dolari pentru a curăța efectiv teritoriul ucrainean afectat.

01:00 – Patru indivizi au fost arestați în SUA pentru că au furnizat tehnologie armatei ruse

Patru persoane au fost arestate la New York pentru „exportarea ilegală de tehnologii cu dublă utilizare în Rusia”, a informat Departamentul de Justiție al SUA.

00:00 – Comandant militar: Ucraina trebuie să scape din „capcana” războiului prelungit

Ucraina are nevoie de sprijin specific din partea Occidentului acum, când războiul este în pericol de a trece la o etapă „pozițională”, susține Valerii Zaluzhnyi, comandantul forțelor armate ucrainene.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Grupul Wagner ar fi reluat recrutarea de soldați sub conducerea fiului lui Evgheni Prigojin, Pavel Prigojin, în cadrul Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardiya), scrie Sky News.

Acum, Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a avertizat că Rosgvardiya înființează o tabără în orașul Voronej din sud-vestul Rusiei, proiectată pentru 10.000 de persoane, care va include foști membri Wagner.

Unitățile cu sediul acolo vor avea sarcina de a efectua „măsuri contrasubversive” în Ucraina ocupată, a declarat centrul.

Acest lucru înseamnă prevenirea misiunilor de sabotaj ucrainene în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson, a precizat acesta.

UNRC a precizat că mercenarii și alți recruți urmează să sosească în tabără începând de vineri pentru orientare în luptă și pentru a fi formați în noi unități.