• Summitul mondial pentru pace pentru Ucraina ar putea avea loc anul viitor, spune Kievul.
  • Un submarin nuclear rusesc lansează o rachetă balistică intercontinentală într-un test „reușit”.
  • Ucraina va spera că un plan de pace în 10 puncte va fi susținut de Occident.

UPDATE ORA 23.00

Atacurile artileriei rusești și ale dronelor au ucis vineri trei persoane și au rănit cel puțin alte șapte în regiunile Dnipropetrovsk și Kherson, avariind o instalație de infrastructură, linii electrice și o conductă de gaz, au declarat oficiali locali.

UPDATE ORA 21.00

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat cartierul general al Districtului Militar Sudic din Rostov pe Don, evaluând starea forțelor țării sale în Ucraina, în timp ce războiul se prelungește spre iarnă. Aceasta a fost a doua sa vizită publică la cartierul general în mai puțin de o lună.

UPDATE ORA 19.00 -Rusia „zădărnicește încercarea de a crea un cap de pod pe malul estic al râului Nipru

Armata rusă a declarat vineri că forțele sale au zădărnicit o tentativă ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic al râului Nipru și pe insulele din apropiere, ucigând aproximativ 500 de soldați ucraineni în ultima săptămână.

Recomandări

CINE VINE DUPĂ ȘOIGU
UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
CANADA, AFECTATĂ DE INCENDII
TELEGRAM SAU SIGNAL?

UPDATE ORA 17.00 -Biden se va întâlni cu Xi

Președintele Joe Biden se va întâlni miercuri față în față cu președintele chinez Xi Jinping, pentru prima dată într-un an, a anunțat Casa Albă, în cadrul unei diplomații cu mize mari care vizează reducerea tensiunilor dintre cele două superputeri ale lumii.

Interacțiunea atent monitorizată, în marja summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) din zona Golfului San Francisco, ar putea dura ore întregi și ar putea implica echipe de oficiali de la Beijing și Washington.

Este de așteptat să acopere probleme globale, de la războiul dintre Israel și Hamas la invazia Rusiei în Ucraina, legăturile dintre Coreea de Nord și Rusia, Taiwan, Indo-Pacific, drepturile omului, fentanilul, inteligența artificială, precum și relațiile comerciale și economice „echitabile”, au declarat înalți oficiali ai administrației Biden.

UPDATE ORA 15.00 -30.000 de ucraineni instruiți în cadrul operațiunii Interflex

Ministerul britanic al Apărării afirmă că a antrenat până acum 30.000 de ucraineni în cadrul Operațiunii Interflex.

„Marea Britanie și cele zece națiuni partenere ale sale au continuat să antreneze recruți ucraineni în lupta împotriva invaziei ilegale din țara lor”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Acesta a adăugat că această etapă a fost atinsă înainte de termen.

Operațiunea Interflex, pentru a ajuta la pregătirea trupelor ucrainene în lupta lor împotriva invaziei Rusiei, a fost lansată în iunie 2022 cu obiectivul de a pregăti 30.000 de soldați până la sfârșitul acestui an.

UPDATE ORA 13.00 -Germania vorbește despre angajamentul de cheltuieli pentru NATO și despre proiectul avioanelor de vânătoare

Liderii guvernului german s-au angajat vineri să majoreze cheltuielile bugetare obișnuite pentru apărare pentru a se asigura că Berlinul își îndeplinește obiectivul de cheltuieli NATO de 2% din producția economică, chiar și după ce fondul special de apărare de 100 de miliarde de euro (106 miliarde de dolari) va fi epuizat.

Ministrul apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania va încorpora cheltuieli mai mari în planurile de finanțare pe termen mediu.

UPDATE ORA 11.00 – Cehia și Taiwan au semnat un acord de colaborare pentru a ajuta lucrările de reconstrucție în Ucraina

Guvernele ceh și taiwanez au semnat vineri un acord de colaborare pentru a ajuta lucrările de reconstrucție în Ucraina , un reprezentant ceh înalt numind Taipeiul un „mare aliat”, în ciuda absenței legăturilor diplomatice oficiale.

Ucraina a câștigat o simpatie largă în Taiwan după invazia Rusiei, mulți taiwanezi văzând paralele între situația Ucrainei și amenințarea pe care guvernul din Taipei spune că se confruntă din partea Chinei, care revendică insula drept propriul teritoriu, scrie Reuters citat de The Guardian.

UPDATE ORA 8.00 – Rusia preia inițiativa în folosirea dronelor de mici dimensiuni pe frontul din Ucraina

Militarii ucraineni care pilotează drone mici și ieftine se declară îngrijorați de faptul că, deși au fost pionieri în utilizarea lor, acum sunt depășiți de adversari, în timp ce Rusia investește masiv în sectorul său de drone, scrie BBC.

Folosirea dronelor manevrabile în luptă a fost una dintre cele mai de succes strategii low-cost pe care Ucraina le-a folosit de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Cu toate acestea, Moscova copiază treptat aceste tactici și extinde utilizarea dronelor, care nu au fost create inițial pentru a lansa explozibili.

Pe un câmp din estul regiunii Donețk, piloții de drone din Brigada 80 aeropurtată care luptă în apropiere de Bahmut au declarat reporterilor că Rusia câștigă avantajul cu ajutorul unor aprovizionări mai bine organizate și a unor cheltuieli mai mari.

„Dronele lor sunt mereu în aer – zi și noapte. Vedem că au stabilit o producție în masă de drone pentru recunoaștere, supraveghere și lovituri”, a declarat un comandant de pluton de drone în vârstă de 34 de ani, care s-a prezentat cu indicativul „Komrad”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Un summit global de pace pentru Ucraina ar putea avea loc la începutul anului viitor, potrivit unui oficial de la Kiev.

În Ucraina există îngrijorări legate de faptul că conflictul dintre Israel și Hamas îngreunează obținerea de sprijin pentru țară.

Ucraina va spera că un plan de pace în 10 puncte va fi susținut de Occident – un plan care prevede revenirea la integritatea teritorială, retragerea trupelor rusești și protejarea aprovizionării cu alimente și energie.