• Atacurile artileriei rusești și ale dronelor au ucis vineri trei persoane și au rănit cel puțin alte șapte în regiunile Dnipropetrovsk și Kherson.
  • În Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, o femeie în vârstă de 67 de ani a fost ucisă într-un atac cu drone după-amiază.
  • O instalație de infrastructură, o conductă de gaz și linii electrice, precum și 11 case au fost avariate.

UPDATE 20.00- O rachetă rusească lovește o navă sub pavilion liberian în Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră

Un tir de rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa a lovit un cargobot sub pavilion liberian, ucigând un lucrător portuar și rănind un altul, precum și trei cetățeni din Filipine, membri ai echipajului de pe navă, au anunțat joi forțele armate ucrainene.

Raportul nu a precizat numele navei sau țara proprietarilor, dar ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că nava urma să transporte minereu de fier către China. Amploarea pagubelor nu a fost raportată imediat.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT
MANDATUL LUI ZELENSKI EXPIRĂ
MOARTEA LUI RAISI STÂRNEȘTE REACȚII DIVERSE

Portul Odesa și alte porturi din regiune sunt vitale din punct de vedere economic pentru Ucraina, deoarece sunt puncte de acces la Marea Neagră, de unde navele se pot îndrepta spre piețele mondiale. Facilitățile portuare din Odesa au fost atacate de 21 de ori de Rusia, de când aceasta a refuzat în august să reînnoiască un acord care permite Ucrainei să exporte în siguranță cereale prin Marea Neagră, a declarat Kubrakov.

UPDATE 18.00

Forțele rusești au vizat capitala Ucrainei, Kiev, în cadrul unui bombardament nocturn resimțit în întreaga țară, au declarat sâmbătă oficiali locali, în timp ce dronele pe care oficialii ruși le-au atribuit armatei ucrainene au vizat zone din jurul Moscovei și regiunea Smolensk.

O rachetă balistică a fost doborâtă în timp ce se apropia de capitala ucraineană, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev. El a precizat că nimeni nu a fost rănit.

UPDATE 16.00- Prima tentativă de atac cu rachete asupra Kievului în aproape două luni

Ucraina a declarat că a dejucat prima tentativă de atac cu rachete asupra capitalei sale, Kiev, în aproape două luni.

Racheta rusă a fost doborâtă sâmbătă dimineața devreme, în timp ce se apropia de oraș, potrivit lui Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.

Popko a declarat că nimeni nu a fost rănit și că nu au existat pagube majore în capitală.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că racheta balistică Iskander-M a fost distrusă de sistemul de apărare antiaeriană Patriot al țării.

UPDATE Rusia condamnă un deținut politic din Crimeea la încă 4,5 ani de închisoare

Un tribunal rus l-a condamnat pe un deținut politic ucrainean din Crimeea, Oleh Prykhodko, la patru ani și jumătate de închisoare, pe lângă pedeapsa de cinci ani pe care o ispășește deja, a relatat Suspilne Crimea, citând-o pe fiica sa, Nataliia Shvetsova.

În urma unei ședințe de judecată din 8 noiembrie, Prykhodko a fost condamnat pentru că ar fi „justificat terorismul” și „apeluri publice la război agresiv”.

Inițial, Prykhodko a fost condamnat la cinci ani într-o colonie penală de înaltă securitate de către un tribunal rus din Rostov pe Don în martie 2021.

Autoritățile ruse au susținut că acesta deținea explozibili și „simboluri naționaliste ucrainene” și l-au acuzat pe Prykhodko de planificarea unor atacuri teroriste în orașul Saky din Crimeea și împotriva consulatului rus din Lviv.

UPDATE Rusia își intensifică activitatea în apropiere de Avdiivka

Forțele rusești au devenit din nou mai active în apropiere de Avdiivka, în regiunea Donețk, ceea ce a dus la pierderi grele de partea lor, a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al grupului Tavria al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun.

„Inamicul a devenit mai activ în direcția Avdiivka. Pe lângă infanterie, acesta folosește o cantitate semnificativă de vehicule blindate”, a declarat Shtupun.

Potrivit purtătorului de cuvânt, forțele ucrainene au respins 35 de atacuri rusești asupra Avdiivka și a localităților din apropiere.

De asemenea, se pare că pierderile rusești au crescut brusc ca urmare. În zona de responsabilitate a grupului Tavria, rata victimelor rusești a crescut cu aproape 30% față de zilele precedente, a declarat Shtupun

UPDATE Forțele Aeriene: Ucraina a doborât 19 din cele 31 de drone de atac lansate peste noapte

Forțele ucrainene au doborât 19 din cele 31 de drone „kamikaze” Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, a anunțat Forțele Aeriene.

De asemenea, Rusia a vizat Ucraina cu cel puțin trei rachete: o rachetă aeriană ghidată Kh-31 lansată din Marea Neagră, o rachetă Onyx lansată din Crimeea ocupată și o rachetă S-300 lansată din regiunea rusă Belgorod, potrivit raportului.

Dronele ar fi fost lansate din direcția Primorsko-Akhtarsk din Krasnodar Krai din Rusia, din orașul rusesc Kursk și din Capul Chauda din Crimeea ocupată.

Dronele rusești au vizat în principal zonele din linia întâi, au precizat Forțele Aeriene. Apărarea aeriană a fost activă în regiunile Odesa, Dnipropetrovsk, Harkov, Poltava, Sumy, Kirovohrad și Kiev.

Lovituri cu rachete peste noapte au fost raportate de oficiali regionali din regiunile Odesa și Kiev.

UPDATE Rusia a pierdut 310.650 de soldați în Ucraina

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 310.650 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022.

Acest număr include 1.130 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.342 de tancuri, 10.041 de vehicule blindate de luptă, 9.925 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.527 de sisteme de artilerie, 879 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 579 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.620 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin

UPDATE Capitala Kiev a fost atacată pe parcursul nopții

Orașul Kiev a fost atacat pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă. Explozii puterice s-au auzit într-o zonă a orașului, iar locuitorii au fost îndemnați să rămână în adăposturi, potrivit Sky News.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că au fost „explozii puternice” într-o parte a orașului, îndemnând locuitorii să „rămână în adăposturi”.

A fost primul atac asupra capitalei de la sfârșitul lunii septembrie.

„Pe malul stâng s-au auzit explozii puternice. Conform informațiilor preliminare, forțele de rachete balistice antiaeriene au funcționat. Teroarea continuă. Stați la adăposturi!”, a transmis Vitali Klitschko pe Telegram.

Nu există informații despre victime. Alertele aeriene pentru Kiev și o regiune din apropiere au fost pornite cu doar câteva minute înainte ca exploziile să fie auzite.

Știrea inițială

Atacurile artileriei rusești și ale dronelor au ucis vineri trei persoane și au rănit cel puțin alte șapte în regiunile Dnipropetrovsk și Kherson, avariind o instalație de infrastructură, linii electrice și o conductă de gaz, au declarat oficiali locali.

În Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, o femeie în vârstă de 67 de ani a fost ucisă într-un atac cu drone după-amiază, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak.

O instalație de infrastructură, o conductă de gaz și linii electrice, precum și 11 case au fost avariate. Imagini de la fața locului distribuite de Lysak arătau clădiri cu geamuri sparte, găuri uriașe în pereți și o mașină arsă.