• Oficialii Uniunii Europene finalizează „ultimele detalii” ale celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni propus împotriva Rusiei.
  • De la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, UE a aplicat deja 11 pachete de sancțiuni împotriva Moscovei.
  • Măsurile acoperă mai multe sectoare și includ aproximativ 1.800 de persoane și entități.

UPDATE ORA 23.00 -Ucraina și Marea Britanie au convenit o reducere pentru asigurarea exporturilor din Marea Neagră

Ucraina și Marea Britanie au convenit asupra unui mecanism special pentru reduceri la asigurarea împotriva riscurilor de război.

Pe scurt, asigurarea pentru risc de război este o poliță care oferă protecție financiară deținătorului de poliță împotriva pierderilor cauzate de evenimente precum invazii, insurecții, revolte, greve, revoluții, lovituri de stat militare și terorism.

Recomandări

SECRETUL BANILOR E LA ZUCKERBERG
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
CE AJUTOR PRIMEȘTE PUTIN DIN IRAN?
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ
HARRIS PRIMEȘTE TOT MAI MULT SPRIJIN

Obținerea unei asigurări pentru exporturile care trebuie să tranziteze coridorul Mării Negre rămâne una dintre problemele critice pentru Ucraina, deoarece Rusia continuă să vizeze această rută.

După atacul rusesc asupra unei nave civile sub pavilion liberian care intra în portul din regiunea Odesa la începutul lunii noiembrie, primele de asigurare au crescut brusc.

Mecanismul special va implica 14 companii de asigurări britanice și va însemna, practic, că asigurarea exporturilor va fi mai ieftină.

Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, a declarat că acesta va face coridorul Mării Negre mai accesibil pentru o gamă mai largă de exportatori.

UPDATE ORA 21.00 -Polonia și Ucraina nu reușesc să ajungă la un acord pentru a pune capăt grevei camioanelor

Polonia și Ucraina nu au reușit să ajungă la un acord pentru a pune capăt unui protest de o săptămână al șoferilor de camion polonezi.

Șoferii au blocat drumurile care duc la trei puncte de trecere în Ucraina, după ce, potrivit acestora, guvernul nu a reacționat la pierderea de afaceri de la invazia Rusiei în Ucraina.

Aceștia susțin că afacerile lor au trecut la concurenți străini.

Șoferii polonezi au cerut ca numărul de permise acordate șoferilor ucraineni să fie limitat, dar Kievul a declarat că nu va lua în considerare aceste cereri.

UPDATE ORA 19.00 -Șeful NATO: „Nu-i putem permite lui Putin să câștige

Secretarul general al NATO și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și a declarat că nu i se poate permite lui Vladimir Putin să câștige războiul.

Luând cuvântul după o întâlnire cu miniștrii apărării din UE la Bruxelles, Jens Stoltenberg a declarat: „Situația de pe câmpul de luptă este dificilă.

„Iar acest lucru nu face decât să fie și mai important să susținem și să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina, deoarece nu putem permite președintelui Putin să câștige.

„Ucraina trebuie să prevaleze ca națiune independentă și suverană în Europa și este în interesul nostru să sprijinim Ucraina.”

UPDATE ORA 17.00

Cel puțin o persoană a murit și una a fost rănită după ce Rusia a lovit regiunea Dnipropetrovsk cu trei drone kamikaze, potrivit guvernatorului regiunii.

Serhiy Lysak a postat pe Telegram în această dimineață că un bărbat în vârstă de 72 de ani se află la spital în „stare moderată” după incident.

UPDATE ORA 16.00

Blocul celor 27 de națiuni a promis că muniția va ajunge pe linia frontului ucrainean până în primăvara anului viitor, ceea ce ar fi însemnat o accelerare serioasă a producției.

Însă, până în prezent, au fost livrate doar 300 000 de cartușe din stocurile existente în UE.

În timpul unei reuniuni a miniștrilor apărării și afacerilor externe din UE la Bruxelles, Boris Pistorius, ministrul german al apărării, a declarat că ar trebui să se „presupună” că obiectivul de un milion nu va fi atins.

Ulterior, Andris Spruds, omologul său leton, a adăugat că obiectivul inițial nu ar trebui luat prea literal.

„Bineînțeles, un milion de gloanțe sunt simbolice. Cred că aspirația și ambiția sunt importante”, a spus el.

UPDATE ORA 15.00 – Jens Stoltenberg a participat la Bruxelles la o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE cu miniștrii apărării din UE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat la Bruxelles la o reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE cu miniștrii apărării din UE.

El a discutat despre protecția infrastructurii submarine cheie și despre importanța continuării sprijinului acordat Ucrainei.

Stoltenberg a declarat: „Situația de pe câmpul de luptă este dificilă. Iar acest lucru face și mai important să menținem și să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina, deoarece nu putem permite ca președintele Putin să câștige. Ucraina trebuie să prevaleze ca națiune independentă și suverană în Europa și este în interesul nostru să sprijinim Ucraina”.

UPDATE ORA 14.00 – Zelenski spune că atacurile rusești sunt în creștere în jurul Donețk, Kupiansk și Avdiivka

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia își intensifică atacurile în prima linie, relatează AFP.

Niciuna dintre părți nu a înregistrat vreun câștig teritorial semnificativ de luni de zile, dar atât Zelenski, cât și Kremlinul au negat că conflictul a ajuns într-un impas.

„Armata a raportat o creștere a numărului de atacuri ale inamicului”, a scris Zelenski pe Telegram marți, spunând că forțele ruse atacau în jurul Donețk, Kupiansk și Avdiivka.

UPDATE ORA 13.00

SUA este cel mai mare susținător militar al Ucrainei, potrivit Institutului Kiel, urmată de Germania, Marea Britanie și Norvegia.

Potrivit unui raport parlamentar prezentat comisiei de apărare și forțe armate a Adunării naționale franceze la 8 noiembrie, costul sprijinului militar al țării pentru Ucraina a ajuns la 3,2 miliarde de euro (2,8 miliarde de lire sterline).

Cifrele guvernului german arată că a angajat 10,5 miliarde de euro între anul viitor și 2027, cu 2 miliarde de euro contribuți în 2022 și 5,4 miliarde de euro angajați pentru 2023, scrie corespondentul The Guardian la Bruxelles, Lisa O’Carroll.

UPDATE ORA 12.00

Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, a insistat că obiectivul de a produce 1 milion de bucăți de muniție pentru Ucraina va fi atins.

El a declarat reporterilor, la sosirea la summitul miniștrilor apărării de la Bruxelles, că această cifră include și rachetele.

„Acest obiectiv va fi atins”, a spus el, adăugând că miniștrii vor discuta despre cum să accelereze producția.

UPDATE ORA 11.00

În cadrul unui summit al miniștrilor apărării care va avea loc astăzi la Bruxelles, NATO va informa UE cu privire la protecția infrastructurii critice, inclusiv a cablurilor de internet subacvatice și a conductelor de gaz din Marea Baltică și din vecinătatea Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că recenta avariere a conductelor de gaz și de internet în conectorul baltic dintre Estonia și Finlanda a dus deja la o prezență sporită în zonă, navele, avioanele și dronele NATO patrulând în zonă.

Estonia a declarat inițial că a crezut că o navă chineză a provocat accidental avariile cu ancora sa, dar ulterior a spus că nu exclude posibilitatea ca avariile să fi fost provocate de un actor statal.

10.00 – Obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de muniții nu va fi atins, a declarat marți ministrul german al apărării

Obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de muniții nu va fi atins, a declarat marți ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

El a adăugat că membrii UE colaborează cu industria pentru a accelera producția, relatează Reuters.

09.00 – Apărarea aeriană rusă a distrus în cursul nopții patru drone ucrainene deasupra a patru regiuni rusești

Apărarea aeriană rusă a distrus în cursul nopții patru drone ucrainene deasupra a patru regiuni rusești, inclusiv regiunea Moscova, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Potrivit Reuters, dronele au fost distruse în regiunile Moscova, Tambov, Orlov și Briansk, a precizat ministerul.

08.00 – Ungaria va bloca plata următoarei tranșe de ajutor militar pentru Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace

Ungaria va bloca plata următoarei tranșe de ajutor militar pentru Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace până când Kievul nu va oferi „garanții” că banca OTP sau alte firme maghiare nu vor fi trecute pe lista neagră a „sponsorilor internaționali de război”, a declarat ministrul de externe al țării.

04:00 – Sullivan: Pentru Ucraina se închide fereastra finanțării din parea SUA

„Cu fiecare săptămână care trece, capacitatea noastră de a finanța pe deplin ceea ce considerăm că este necesar pentru a oferi Ucrainei instrumentele și capacitățile de care are nevoie atât pentru a-și apăra teritoriul, cât și pentru a continua să facă progrese, devine din ce în ce mai greu”, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

03:00 – Rusia pedepsește consumatorii de droguri și alcool prin trimiterea în prima linie

Rusia pedepsește dependenții de droguri și alcoolicii trimițându-i în prima linie în Ucraina în detașamente de asalt Storm-Z, care sunt efectiv unități penale în pozițiile cele mai riscante, a postat Ministerul Apărării al Regatului Unit pe X.

02:00 – Oficial: șoferii de camion polonezi nu vor debloca granița

Negocierile nu au reușit să pună capăt disputei dintre Ucraina și șoferii polonezi care cer reînnoirea restricțiilor privind numărul de camioane ucrainene permise în Polonia. Deoarece această solicitare este „nerealistă în acest moment”, potrivit ministrului adjunct al Infrastructurii Serhii Derkach, discuțiile nu duc nicăieri.

01:00 – Serviciile secrete ucrainene investighează 8000 de cazuri de presupusă trădare

SBU a declarat pentru New Voice că a inițiat peste 7000 de anchete în procedurile penale legate de articolul 111-1 din Codul penal și aproape 1.000 în temeiul articolului 111-2.

00:00 – Aproximativ 1300 de mașini de lux intră în Rusia, în ciuda sancțiunilor

Rusia a primit 551 Land Rover, 226 vehicule Mercedes-Benz, 177 Porsche și alte mașini de marcă de lux de când interzicerea acestor importuri a intrat în vigoare la 15 martie 2022.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Oficialii Uniunii Europene finalizează „ultimele detalii” ale celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni propus împotriva Rusiei, care va include o interdicție privind diamantele, a declarat luni Josep Borrell, șeful politicii externe a UE.

Borrell a declarat că Comisia Europeană, executivul UE, ar putea aproba pachetul propus miercuri. Acesta va merge apoi la Consiliul UE, format din cele 27 de țări membre ale blocului, pentru discuții și aprobare.

De la invazia rusă în Ucraina în februarie 2022, UE a aplicat deja 11 pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a diminua capacitatea Kremlinului de a finanța războiul. Măsurile acoperă mai multe sectoare și includ aproximativ 1.800 de persoane și entități.

„Acest al doisprezecelea pachet va include … noi interdicții de export, printre care … diamantele, acțiuni pentru a înăspri plafonarea prețului petrolului, pentru a diminua veniturile pe care Rusia le obține din vânzarea petrolului său – nu nouă, ci altora – (și) lupta împotriva eludării”, a declarat Borrell reporterilor după o reuniune a miniștrilor de externe ai UE.