• Ucraina și Marea Britanie au convenit asupra unui mecanism special pentru reduceri la asigurarea împotriva riscurilor de război.
  • După atacul rusesc asupra unei nave civile sub pavilion liberian care intra în portul din regiunea Odesa la începutul lunii noiembrie, primele de asigurare au crescut brusc.
  • Mecanismul special va implica 14 companii de asigurări britanice și va însemna, practic, că asigurarea exporturilor va fi mai ieftină.

UPDATE ORA 22.00 – Zelenski: Suntem interesați de un parteneriat strategic între Ucraina și statele de pe continentul african

Suntem interesați de un parteneriat strategic între Ucraina și statele de pe continentul african. Relațiile noastre ar trebui să se bazeze pe respect reciproc, pe respectarea integrității teritoriale, a suveranității, a limbii și a tradițiilor. Mulțumim jurnaliștilor din 11 țări africane pentru conversația noastră și pentru atenția acordată Ucrainei. Cred că în apărarea împotriva agresiunii, în apărarea dreptului internațional, majoritatea lumii va fi întotdeauna alături de Ucraina”, a scris Volodimir Zelenski pe Telegram.

UPDATE ORA 20.00 – Cehia îngheață toate activele de stat rusești, afirmă ministrul de externe

Republica Cehă a înghețat toate activele de stat rusești, s-a anunțat. Toate țările care nu au făcut încă acest lucru ar trebui să urmeze exemplul”, a scris ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, pe X, fostul Twitter.

Banii ruși ar trebui să fie folosiți pentru redresarea Ucrainei, în loc de crimă și distrugere”.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

UPDATE ORA 19.00

O editură germană a anunțat oprirea vânzării cărților scrise de un jurnalist de renume și expert în Rusia, după ce o anchetă a arătat că acesta a primit cel puțin 600.000 de euro în plăți offshore nedeclarate de la companii legate de un oligarh apropiat de Vladimir Putin.

Hubert Seipel, un regizor și autor premiat, a recunoscut că a primit sprijin pentru munca sa la două cărți care prezintă ascensiunea liderului rus la putere și care oferă portrete descrise ca fiind favorabile acestuia.

Informațiile au reieșit din proiectul Cyprus Confidential, bazat pe o arhivă de 3,6 milioane de înregistrări offshore care a fost dezvăluită Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și companiei germane Paper Trail Media.

UPDATE 18.00 – UE a propus interzicerea exportului de mașini-unelte și piese de mașini pe care Rusia le folosește pentru a fabrica arme care vizează Ucraina

UE a propus interzicerea exportului de mașini-unelte și piese de mașini pe care Rusia le folosește pentru a fabrica arme care vizează Ucraina, arată documente consultate de Bloomberg.

Propunerea este inclusă în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al UE, care include și o interdicție privind diamantele, a relatat publicația.

UPDATE 17.00 – Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei face parte dintr-un război hibrid” purtat de Occident

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei face parte dintr-un război hibrid” purtat de Occident, relatează Reuters.

Din cauza fluxului nesfârșit de sancțiuni împotriva Rusiei, UE a devenit idiotul util al Washingtonului”, a declarat Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Zakharova a spus că SUA folosește Europa ca băț” în ceea ce ea a catalogat drept politica antirusească” a Washingtonului.

UPDATE 16.00 – Danemarca va avea sarcina de a inspecta și, eventual, de a bloca petrolierele care transportă petrol rusesc prin apele sale

Danemarca va avea sarcina de a inspecta și, eventual, de a bloca petrolierele care transportă petrol rusesc prin apele sale, conform noilor planuri ale UE, a anunțat Financial Times, citând trei surse neidentificate.

Rusia trimite prin strâmtorile daneze aproximativ o treime din exporturile sale de petrol pe cale maritimă, adică 1,5% din aprovizionarea globală, astfel încât orice încercare de a opri aceste livrări ar duce la creșterea prețurilor petrolului și ar putea declanșa o confruntare cu Rusia.

UPDATE 15.00-Ungaria cere o revizuire a politicii UE față de Ucraina

Ungaria a încercat să revizuiască politica Uniunii Europene față de Ucraina, în dezacord cu Germania, Lituania, Finlanda și Irlanda.

Miercuri, alte națiuni au susținut apropierea rapidă a Kievului de blocul comunitar și acordarea unui ajutor mai mare Ucrainei – dar Ungaria nu a fost de acord.

Ucraina speră să înceapă discuțiile oficiale de aderare la UE după ce va îndeplini toate condițiile – dar aceste decizii necesită unanimitatea celor 27 de țări din bloc.

„Avem nevoie de o perioadă de reflecție și de o discuție strategică cu privire la politica Uniunii Europene față de Ucraina”, a declarat ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, la sosirea sa la discuțiile cu colegii săi din UE pentru a pregăti summitul liderilor blocului din decembrie.

Însă premierul ungar Viktor Orban – care își promovează legăturile cu Moscova – a declarat între timp că strategia blocului de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei a eșuat și că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

UPDATE 14.00-Zelensky spune că Rusia stochează rachete pentru a ataca sistemul energetic

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că el crede că Rusia stochează rachete pentru a ataca sistemul energetic al Ucrainei, așa cum a făcut anul trecut.

Luând cuvântul la Conferința privind parteneriatele municipale germano-ucrainene, el a cerut asistență suplimentară în timp ce Ucraina se apropie de a doua iarnă de război la scară largă.

UPDATE 12.00-Rusia bombardează forțele ucrainene care au trecut peste râul Nipru în teritoriul ocupat

Forțele rusești lovesc unitățile ucrainene care au trecut râul Nipru pe malul stâng (sau estic) al râului, ocupat de Rusia, în Kherson, a declarat miercuri un oficial instalat de Rusia.

Zona Kherson, în sudul Ucrainei, este parțial ocupată de forțele rusești după ce o ofensivă pentru cucerirea orașului Kherson anul trecut a determinat forțele rusești să se retragă pe malul estic al râului.

Ucraina a anunțat marți că forțele sale au stabilit un punct de sprijin pe malul estic al râului. Anunțul ar putea anunța începutul unui avans spre Crimeea ocupată de Rusia, Ucraina declarând miercuri că a început să respingă forțele rusești.

UPDATE 10.00-Rusul condamnat pentru uciderea unui critic al Kremlinului a fost grațiat după luptele din Ucraina

Unul dintre cei cinci bărbați condamnați pentru uciderea unui jurnalist rus critic la adresa Kremlinului a fost grațiat la jumătatea pedepsei de 20 de ani, după ce a luptat în cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Serghei Khadzhikurbanov a fost condamnat în 2014 pentru rolul său de complice în uciderea Annei Politkovskaia, în vârstă de 48 de ani, în 2006.

Jurnalista a lucrat pentru ziarul independent Novaya Gazeta și a scris articole critice la adresa politicilor Kremlinului în primii ani de mandat ai președintelui Vladimir Putin, a războiului din Cecenia și a drepturilor omului.

Ea a fost împușcată și ucisă în liftul blocului în care locuia la Moscova, provocând indignare în țară și în Occident.

Moartea ei la 7 octombrie, ziua de naștere a lui Putin, a dus la sugestii că împușcarea a fost făcută pentru a-i face pe plac președintelui.

UPDATE 9.00-Sprijinul Germaniei pentru Ucraina va fi „extins masiv” anul viitor

Ajutorul Germaniei pentru Ucraina va fi „extins masiv” anul viitor, a declarat luni ministrul de externe, în timp ce Kievul se îndreaptă spre cea de-a doua iarnă de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă.

Germania a devenit unul dintre principalii furnizori militari ai Ucrainei de la începutul războiului din februarie 2022, trimițând materiale care includ tancuri, transportoare blindate pentru trupe, sisteme de apărare aeriană și sisteme de rachete Patriot.

Ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat, la sosirea luni la o întâlnire cu omologii din Uniunea Europeană, că, chiar dacă Europa se confruntă cu războiul dintre Israel și Hamas, este încă important să „facem față provocării geopolitice aici”.

UPDATE 8.00-Zelenski le spune ucrainenilor să se pregătească pentru atacurile de iarnă ale „dușmanului” Putin

Volodymyr Zelensky i-a avertizat pe ucraineni să se pregătească pentru o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii țării.

Președintele din timpul războiului a declarat că țara sa ar putea suferi atacuri similare cu cele efectuate de trupele lui Vladimir Putin anul trecut.

La aproximativ 10 luni de la invazia Rusiei, au avut loc o serie de atacuri asupra unor centrale electrice și a altor instalații legate de rețeaua energetică, provocând pene de curent în regiuni foarte îndepărtate.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina și Marea Britanie au convenit asupra unui mecanism special pentru reduceri la asigurarea împotriva riscurilor de război.

Asigurarea pentru risc de război este o poliță care oferă protecție financiară deținătorului de poliță împotriva pierderilor cauzate de evenimente precum invazii, insurecții, revolte, greve, revoluții, lovituri de stat militare și terorism, scrie Sky News.

Obținerea unei asigurări pentru exporturile care trebuie să tranziteze coridorul Mării Negre rămâne una dintre problemele critice pentru Ucraina, deoarece Rusia continuă să vizeze această rută.

După atacul rusesc asupra unei nave civile sub pavilion liberian care intra în portul din regiunea Odesa la începutul lunii noiembrie, primele de asigurare au crescut brusc.

Mecanismul special va implica 14 companii de asigurări britanice și va însemna, practic, că asigurarea exporturilor va fi mai ieftină.

Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, a declarat că acesta va face coridorul Mării Negre mai accesibil pentru o gamă mai largă de exportatori.