• Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru pachetul de arme în valoare de până la 250 de milioane de dolari.
  • Zelenski a spus: „Trebuie să continuăm să răspundem la agresiunea rusă în curs de desfășurare energic și cât mai hotărât”.
  • Statele Unite au anunțat un nou pachet de arme pentru Ucraina, în valoare de până la 250 de milioane de dolari.

UPDATE ORA 23.00 – Reuniune de urgență în urma atacurilor

Consiliul de Securitate se reunește de urgență, în urma atacului masiv rus împotriva infrastructurilor civile ucrainiene.

În timpul bombardamentului de aproximativ 18 ore, care a început joi seara și a continuat toată noaptea, cel puțin șase orașe ucrainene au fost lovite.

Printre clădirile raportate a fi avariate în Ucraina se numără blocuri de apartamente, școli și o maternitate.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
SINGUR PE LUME

UPDATE ORA 22.00 – Cel mai mare atac rusesc asupra Ucrainei

Rusia a lansat cel mai mare atac cu rachete și drone asupra Ucrainei de la începutul războiului. Dacă estimările autorităților ucrainene sunt corecte – și 122 de rachete au fost lansate, împreună cu 36 de drone – acesta ar fi cel mai mare raid aerian de acest gen de la începutul invaziei pe scară largă a Kremlinului, în februarie 2022.

27 de oameni au murit în urma atacurilor, potrivit Associated Press.

În timpul bombardamentului de aproximativ 18 ore, care a început joi seara și a continuat toată noaptea, cel puțin șase orașe ucrainene au fost lovite, inclusiv capitala Kiev, Harkov în nord-est, Liov în vest, Dnipro în est și Odesa în sud.

UPDATE ORA 17.00 – Polonia transmite că o rachetă rusă a intrat în spațiul său aerian vineri dimineață

Forțele de apărare ale Poloniei au declarat că un obiect necunoscut a intrat vineri dimineață în spațiul aerian al țării din direcția Ucrainei și apoi a dispărut de pe radare și că toate indicii indicau că este vorba despre o rachetă rusă.

,,Totul indică faptul că o rachetă rusă a pătruns în spațiul aerian al Poloniei. A fost monitorizat de noi pe radare și avem confirmarea acestui lucru de la aliați”, a transmis șeful apărării polonez, generalul Wiesław Kukuła.

UPDATE ORA 15.00 – Președintele polonez Andrzej Duda a convocat de urgență Consiliul Național de Securitate

Președintele polonez Andrzej Duda a convocat de urgență Consiliul Național de Securitate după ce o presupusă rachetă rusească a lovit Polonia.

Potrivit publicației poloneze RMF24, martorii au văzut obiectul deplasându-se cu mare viteză deasupra satului Dolhobyczow din voievodatul Lublin, care se află la mai puțin de 5 kilometri de granița cu Ucraina. Nu au existat informații despre o explozie, iar obiectul nu a fost încă localizat pe teritoriul polonez. Căutarea este în curs de desfășurare.

Rusia a efectuat un atac în masă asupra Ucrainei în această dimineață, lansând 158 de drone și rachete de atac asupra orașelor din întreaga țară. O persoană a fost ucisă și 24 au fost rănite în regiunea Liov, care se învecinează cu Polonia.

UPDATE ORA 14.00 – Rusia a lansat unul dintre cele mai mari baraje aeriene asupra Ucrainei de la începutul invaziei, ucigând 20 de persoane și rănind cel puțin 88 de persoane

Rusia a lansat unul dintre cele mai mari baraje aeriene asupra Ucrainei de la începutul invaziei, ucigând 20 de persoane și rănind cel puțin 88 de persoane.

Mai multe orașe au fost lovite peste noapte, când Rusia a lansat peste 100 de rachete și zeci de drone, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, majoritatea fiind doborâte.

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleshchuk, a sugerat că lovitura a fost cel mai mare atac aerian al Rusiei de la începutul războiului în februarie 2022, descriind-o pe Telegram Messenger drept „cel mai masiv atac din aer”.

UPDATE ORA 12.00 – Numărul morților în urma atacului cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei crește la 13

Numărul morților din atacul cu rachete al Rusiei asupra Ucrainei a crescut la 13, potrivit Associated Press.

Zeci de oameni au fost răniți și un număr necunoscut au fost îngropați sub dărâmături în timpul atacului de aproximativ 18 ore, au declarat oficialii ucraineni. Numărul morților ar putea crește pe măsură ce eforturile de salvare continuă.

Printre clădirile raportate a fi avariate în Ucraina se numără blocuri de apartamente, școli și o maternitate.

Oficialii ucraineni au cerut aliaților din vest ai țării să îi ofere mai multe apărări aeriene pentru a se proteja împotriva atacurilor aeriene precum cel de vineri. Apelurile lor au venit ca semne ale eforturilor de oboseală de război pentru a menține sprijinul pe loc.

UPDATE ORA 11.00 – Rusia a suferit pierderi umane și materiale uriașe în Ucraina, iar armata sa va ieși slăbită din conflict, a declarat o personalitate militară germană

Rusia a suferit pierderi umane și materiale uriașe în Ucraina, iar armata sa va ieși slăbită din conflict, a declarat o personalitate militară germană de rang înalt într-un interviu publicat vineri.

Interviul a venit în timp ce Kievul luptă pentru a menține sprijinul occidental pentru războiul său împotriva forțelor ruse, care au invadat în februarie 2022, relatează AFP.

Christian Freuding, care supraveghează sprijinul armatei germane pentru Kiev, a declarat pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung: Știți că, conform cifrelor de informații occidentale, 300.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți atât de grav încât nu mai pot fi mobilizați pentru război”.

UPDATE ORA 10.00 – Un tribunal din Moscova a închis doi bărbați pentru că au participat la un recital de poezie care critica invazia Ucrainei de către Moscova

Un tribunal din Moscova a închis doi bărbați pentru că au participat la un recital de poezie care critica invazia Ucrainei de către Moscova. Poetul Artyom Kamardin, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat la șapte ani pentru recitarea poeziei, în timp ce Yegor Shtovba, în vârstă de 23 de ani, a primit cinci ani și jumătate pentru participarea la protestul împotriva mobilizării. Suporterii au strigat „Rușine!” după ce sentințele au fost anunțate și unele persoane au fost ulterior reținute de poliție, potrivit agenției de presă AFP.

UPDATE ORA 08.00 – Doi pescari au fost uciși după ce Rusia a bombardat un sat de pe malul râului Nipru

Procurorul general al Ucrainei a declarat că doi pescari au fost uciși după ce Rusia a bombardat un sat de pe malul râului Nipru de-a lungul liniei frontului din sudul Ucrainei. Cinci persoane au fost, de asemenea, rănite în atac.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru pachetul de arme în valoare de până la 250 de milioane de dolari.

În postarea sa de pe X, el a scris:

Conducerea SUA în coaliția de peste 50 de țări care oferă ajutor militar Ucrainei este esențială pentru a contracara teroarea și agresiunea nu doar în Ucraina, ci în întreaga lume.

Pe parcursul acestui an, SUA au oferit 34 de pachete de ajutor militar în valoare de peste 24 de miliarde de dolari.Patriots, Abrams, vehicule blindate, ATACMS, DPICM, apărare antiaeriană, rachete, proiectile de artilerie, capacități de deminare și alte echipamente critice.

A fost luată o decizie istorică de a furniza Ucrainei avioane F-16. Vom fi întotdeauna recunoscători pentru tot acest sprijin.

Pentru a apăra libertatea și securitatea nu numai în Ucraina și în Europa, ci și în Statele Unite, trebuie să continuăm să răspundem agresiunii rusești continue în modul cel mai energic și hotărât posibil.