• Rusia a efectuat atacuri aeriene de amploare pe tot parcursul zilei de vineri, soldate cu moartea a 31 de persoane.
  • Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite urmează să discute vineri situația din Ucraina, după ce Rusia a lansat în aceeași zi un atac masiv cu rachete și drone împotriva țării.
  • Potrivit site-ului Consiliului de Securitate, în cadrul reuniunii va fi discutată problema „menținerii păcii și securității în Ucraina”.

UPDATAE 22.00 – 18 morți și 111 răniți în Belgorod, anunță ministerul rus

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a declarat că 18 persoane au fost ucise în atacul de astăzi de la Belgorod – o creștere de patru persoane față de cifra împărtășită anterior.

UPDATE 21.00 – Atacul de astăzi a fost cel mai grav, spune guvernatorul Belgorodului

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că atacul de astăzi din Belgorod este cel mai grav de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

„Astăzi, bombardamentele efectuate de forțele armate ale Ucrainei au avut cele mai grave consecințe din ultimii doi ani”, a scris Gladkov într-o postare pe Telegram.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
SUNTEM ÎN TOPUL DESTINAȚIILOR
INUNDAȚIILE FAC RAVAGII ÎN AFGANISTAN
ELEVII ROMÂNI MERG ÎN ITALIA
NADAL PIERDE LA ROMA

„Ofer sincer cele mai profunde condoleanțe tuturor familiilor victimelor Înțeleg că nu există cuvinte care să poată ușura această durere. Vreau să vă spun că suntem cu toții alături de voi și că inamicul nu va scăpa de pedeapsă.”

UPDATE 20.00 – Printre victimele din Belgorod se numără trei copii, spune guvernatorul regiunii

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a oferit mai multe detalii despre victimele din orașul Belgorod.

El spune că 14 persoane au fost ucise, inclusiv trei copii, și că 108 persoane au fost rănite, inclusiv 15 copii. Cinci dintre ei, precum și 12 adulți, sunt în stare critică, adaugă Gladkov.

UPDATE 19.00 – Oficialii ucraineni raportează mai multe lovituri rusești

Guvernatorul regiunii Herson spune că o persoană a murit în timpul bombardamentelor rusești asupra unei clădiri rezidențiale. Informațiile sunt în curs de clarificare”, adaugă Oleksandr Prokudin într-o postare pe Telegram.

Și în Harkov, infrastructura civilă ar fi fost avariată de lovituri aeriene. În propria sa postare pe Telegram, Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale, acuză Rusia că a lovit mai mult de șase lovituri”.

El spune că unele dintre acestea au lovit părți centrale ale orașului Harkov – un loc despre care am raportat bombardamente puțin mai devreme. BBC a verificat imagini cu clădiri avariate din oraș.

UPDATE 18.00 – Bombardamentele ucrainene de la Belgorod nu vor rămâne nepedepsite”, avertizează Rusia

Ministerul rus al Apărării a lăsat să se înțeleagă că ar urma să se ia măsuri de retorsiune în legătură cu bombardamentele Ucrainei asupra orașului Belgorod.

Ministerul a precizat într-o declarație: Regimul de la Kiev, care a comis această crimă, încearcă să distragă atenția de la înfrângerile de pe front și, de asemenea, să ne provoace la acțiuni similare. Subliniem faptul că forțele armate rusești acționează doar asupra instalațiilor militare și a infrastructurii direct legate de acestea. Vom continua să facem acest lucru. Această crimă nu va rămâne nepedepsită”.

Postul de știri ucrainean RBC-Ucraina a citat surse care au declarat că forțele ucrainene au lovit obiective militare din Belgorod ca răspuns la bombardamentele rusești asupra orașelor ucrainene din ziua precedentă.

UPDATE 17.00 – Vladimir Putin a fost informat despre un atac ucrainean asupra orașului rus Belgorod

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre un atac ucrainean asupra orașului rus Belgorod, care a ucis cel puțin 10 persoane, a anunțat sâmbătă Kremlinul.

Președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la lovitura forțelor armate ucrainene asupra cartierelor rezidențiale din Belgorod”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov pentru agenția de presă TASS.

Peskov a adăugat că președintele a ordonat trimiterea în oraș a unei echipe a Ministerului rus al Sănătății, condusă de ministrul Mihail Murashko, și a salvatorilor Ministerului pentru Situații de Urgență, pentru a-i ajuta pe cei afectați.

UPDATE 14.00 – Zece persoane, printre care un copil, au fost ucise și 45 rănite de lovituri ucrainene asupra centrului capitalei provinciale ruse Belgorod

Zece persoane, printre care un copil, au fost ucise și 45 rănite de lovituri ucrainene asupra centrului capitalei provinciale ruse Belgorod sâmbătă, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, a declarat că o zonă rezidențială a fost lovită și, într-o postare pe Telegram, a îndemnat toți locuitorii să se mute în adăposturi antiaeriene, în timp ce sirenele au răsunat în jurul orașului.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu nordul Ucrainei, a suferit, ca și alte zone de frontieră rusești, bombardamente și atacuri cu drone pe tot parcursul anului, pe care autoritățile le-au atribuit Ucrainei.

UPDATE 12.00 – Cel puțin 39 de persoane au fost ucise în loviturile de vineri, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Se lucrează în continuare pentru a elimina consecințele atacului rusesc de ieri”, a scris el într-o postare pe rețelele de socializare sâmbătă.

În total, 159 de persoane au fost rănite în acest atac terorist. Din păcate, 39 dintre ele au fost ucise până acum”, a precizat el.

UPDATE 10.00 – Nici în acest an nu vor fi focuri de artificii la Moscova cu ocazia celei mai mari sărbători de familie din Rusia

Nici în acest an nu vor fi focuri de artificii la Moscova cu ocazia celei mai mari sărbători de familie din Rusia, dar, din aproape toate celelalte puncte de vedere, capitala este la fel de luminoasă și plină de viață ca la orice început de an înainte de războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Anul trecut, consecințele a ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială”, care începuse cu 10 luni înainte, și o chemare a armatei au diminuat apetitul moscoviților pentru divertisment. Anul acesta, doar creșterea prețurilor atenuează sărbătorile.

Anul trecut am cumpărat un brad de doi metri [pentru Anul Nou] și a costat 10.000 de ruble [110 dolari]”, a declarat Viktorina Petrova, în vizită la Circul din Moscova. Anul acesta costă 17.000 de ruble. Așa că am decis să nu avem un brad adevărat acasă în acest an”.

UPDATE 6.00-Unitățile antiaeriene rusești au doborât „mai multe” ținte

„Mai multe” ținte aeriene au fost doborâte de unitățile antiaeriene în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, a declarat guvernatorul acesteia.

O persoană a fost ucisă și una rănită în aceste incidente, a declarat Viaceslav Gladkov pe Telegram.

„Deasupra Belgorodului și a regiunii Belgorod, sistemele noastre antiaeriene au doborât mai multe ținte aeriene în timp ce se apropiau de oraș”, a adăugat el.

Forțele armate ucrainene au postat pe Telegram o înregistrare video cu ceea ce a descris ca fiind cerul deasupra Belgorodului, arătând cel puțin o clădire în flăcări.

UPDATE 3.00-Apărarea antiaeriană rusă a interceptat 13 rachete deasupra regiunii Belgorod în atacul soldat cu un mort, potrivit guvernatorului

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale de apărare aeriană au distrus 13 rachete ucrainene deasupra regiunii ruse Belgorod.

Atacul a fost efectuat cu ajutorul sistemelor de rachete cu lansare multiplă (MLRS), a precizat ministerul.

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că o persoană a fost ucisă și patru rănite în urma atacului și că „mai multe ținte aeriene au fost doborâte”.

Numeroase case particulare, mașini și sistemul de alimentare cu apă al orașului au fost avariate, potrivit lui Gladkov.

Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii rusești Briansk, a raportat vineri că forțele de apărare aeriană au interceptat nouă drone ucrainene deasupra regiunii sale, adăugând că „un complex de avioane de recunoaștere fără pilot la bord a fost doborât deasupra districtului municipal Starodubsky”.

Bogomaz a precizat că nu au existat victime sau pagube în urma incidentului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia a efectuat atacuri aeriene de amploare pe tot parcursul zilei de vineri, soldate cu moartea a 31 de persoane. O rachetă a încălcat chiar și spațiul aerian polonez. Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească vineri seara.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite urmează să discute vineri situația din Ucraina, după ce Rusia a lansat în aceeași zi un atac masiv cu rachete și drone împotriva țării. Reuniunea, organizată la cererea Ucrainei și a susținătorilor săi, ar urma să înceapă la ora 21:00 GMT, scrie L’Indépendant.

Loviturile, care au afectat aproape toate marile orașe ale țării, s-au soldat cu cel puțin 31 de civili morți și peste 160 de răniți, potrivit autorităților. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kouleba, a declarat pentru rețeaua de socializare X, fostul Twitter, că Ucraina și alte state membre ale ONU au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate în urma atacurilor, „care au provocat numeroase victime civile și distrugeri masive ale infrastructurii civile”.

Potrivit site-ului Consiliului de Securitate, în cadrul reuniunii va fi discutată problema „menținerii păcii și securității în Ucraina”.