• În discursul său de Anul Nou, Vladimir Putin a vorbit despre „societatea unită” a Rusiei, făcând doar o referire trecătoare la războiul din Ucraina.
  • Ucraina nu a fost menționată cu numele, nici „operațiunea militară specială”- termenul lui Putin pentru războiul pe care l-a început în februarie 2022.
  • Președintele rus și-a salutat soldații drept eroi, dar s-a concentrat mai ales pe lăudarea unității și a determinării comune a Rusiei în timpul discursului său.

UPDATE ORA 22.00-Primul apel al lui Zelensky din 2024 către Trudeau

Președintele ucrainean Zelensky a declarat că primul său apel din noul an a fost astăzi către președintele canadian Justin Trudeau.

Dl Zelensky a declarat că cei doi lideri mondiali au discutat despre securitate și despre cele mai recente atacuri cu rachete și drone ale Rusiei asupra Ucrainei.

El a scris pe X: „De asemenea, sunt recunoscător pentru asigurarea că sprijinul Canadei pentru Ucraina va continua în acest an, atât în ceea ce privește asistența militară, cât și cea financiară”.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

UPDATE ORA 20.00- Lavrov: Rusia a condamnat până acum 200 de luptători ucraineni

Peste 200 de luptători ucraineni au fost condamnați la pedepse cu închisoarea de către instanțele rusești de la începutul războiului, potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov.

Acesta a declarat pentru agenția de presă RIA că soldații au fost condamnați pentru „comiterea de atrocități”.

Aproximativ 4.000 de dosare „penale” au fost inițiate de Comitetul de Investigații al Rusiei împotriva a aproximativ 900 de persoane ucrainene, a precizat el.

UPDATE ORA 18.00- Sirenele de raid aerian sună pe fondul avertismentelor privind atacuri ale avioanelor de vânătoare și dronelor rusești

Sirenele de raid aerian sună în estul și sudul Ucrainei din cauza amenințării unor atacuri aeriene rusești.

În mesajele postate pe Telegram, Forțele Aeriene ucrainene au avertizat asupra unor noi atacuri cu drone și a activității avioanelor de vânătoare și au făcut apel la populație să se adăpostească.

Avertizările au fost emise în regiunile centrale Zaporizhzhya, Dnipropetrovsk și Kirovohrad, precum și în părți din Donețk.

Au fost emise avertizări pentru regiunile sudice de coastă Mykolaiv și Kherson.

„Mai multe grupuri” de drone au fost, de asemenea, observate în regiunea Sumy, aproape de granița estică cu Rusia.

Acestea „se îndreaptă spre sud/sud-vest”, spre coastă, a adăugat forțele aeriene.

Avertismentul a fost lansat după ce în cursul zilei de astăzi au fost auzite sirenele de raid aerian în întreaga Ucraină (vezi postarea de la ora 10.09).

UPDATE ORA 16.00- Zelenskyy: Rusia va „simți mânia” armatei ucrainene în 2024

Volodymyr Zelenskyy a amenințat Rusia cu „mânia” armatei ucrainene în mesajul său de Anul Nou adresat ucrainenilor.

La aproape doi ani de la invazia Rusiei, președintele a lăudat forța ucrainenilor în mijlocul atacului în curs, declarând: „Nu este o problemă: „Acesta nu este un miracol de Anul Nou, nu este un basm, nu este magie, ci meritul fiecăruia dintre voi.

„Fiecare dintre milioanele de ucraineni. Fiecare dintre cei care pe parcursul acestui an, zi și noapte, au dovedit: Ucrainenii sunt mai puternici!”

El a lăudat poporul „eroic” al Ucrainei pentru eforturile de a învinge Rusia și a făcut apel la cei care trăiesc în teritoriile ocupate să „păstreze credința în revenirea Ucrainei”.

Reiterând intenția Ucrainei de a recâștiga toate teritoriile ocupate, el a spus: „Fără fiecare dintre voi, Ucraina va fi incompletă”.

La nivel internațional, președintele Zelenskyy a salutat decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare ca pe o „victorie istorică”.

Referindu-se la anul viitor, el a declarat că piloții ucraineni „stăpânesc deja avioanele F-16”, iar Rusia „va vedea cu siguranță care este adevărata noastră furie”.

Amenințând direct Rusia, el a continuat: „Anul viitor, inamicul va simți mânia producției interne. Armele noastre, echipamentele noastre, artileria, obuzele noastre, dronele noastre, „salutările” noastre navale către inamic și cel puțin un milion de drone FPV ucrainene.

„Toate acestea le vom folosi cu generozitate. Pe uscat, pe cer și, bineînțeles, pe mare. Marea noastră Neagră. Iar anul acesta, inamicul a simțit ca niciodată: nu are ce căuta acolo.”

UPDATE ORA 14.00- Un băiat de 15 ani a fost ucis și șapte persoane rănite

Un băiat de 15 ani a fost ucis și șapte persoane rănite după ce moloz de la una dintre cele 87 de drone doborâte au lovit o clădire rezidențială din orașul Odesa, a declarat șeful administrației militare a regiunii, Oleh Kiper.

În orașul de vest Lviv, atacurile rusești au afectat grav un muzeu dedicat lui Roman Șuhevici, un controversat naționalist ucrainean și comandant militar care a luptat pentru independența Ucrainei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Clădirile universitare din orașul Dubliany au fost, de asemenea, avariate, deși nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 13.00- Încă cinci cadavre au fost găsite sub dărâmături

Încă cinci cadavre au fost găsite sub dărâmături după atacurile aeriene masive ale Rusiei asupra Kievului în urmă cu trei zile, au declarat luni autoritățile orașului, ridicând numărul morților în capitala Ucrainei în urma atacului la 28.

Ucraina a declarat anterior luni zi de doliu pentru cei uciși în loviturile cu rachete de vineri, cel mai mortal atac asupra capitalei Ucrainei în timpul războiului de aproape doi ani.

„Sincere condoleanțe tuturor celor care și-au pierdut rude și persoane dragi… teroriștii care ucid civili nu vor fi niciodată iertați pentru sângele vărsat pe pământul ucrainean”, a scris guvernatorul militar al Kievului, Serhiy Popko, pe Telegram.

UPDATE ORA 12.00- Rusia a lansat un „număr record” de drone de atac, susține Ucraina

Rusia a lansat un „număr record” de drone de atac în orele premergătoare zilei de Anul Nou, a declarat Forțele Aeriene ucrainene în această dimineață. Într-o actualizare a platformei de mesagerie Telegram, acesta a spus că 87 din 90 de drone au fost doborâte cu succes.

„În ajunul Anului Nou 2024, inamicul a folosit un număr record de UAV-uri de atac de tip ‘Shahed’”, se spune. „Atacul a fost efectuat în valuri din patru direcții”.

UPDATE ORA 8.00- Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de atacurile de Anul Nou.

Cinci persoane au fost ucise în atacurile asupra regiunii Odesa din sudul Ucrainei și asupra orașului ocupat Donețk, din est, au declarat autoritățile locale, pe măsură ce conflictul dintre Moscova și Kiev se intensifică.

„Începând cu ora 2:00 (2300 GMT), au existat 13 răniți și patru morți”, a declarat Denis Pușilin, șeful de la Donețk, instalat în Rusia, pentru Telegram. El a descris atacul drept „obuzare masive de la sisteme de lansare multiple de rachete”. La Odesa, guvernatorul local Oleg Kiper a declarat că o persoană a murit într-un atac cu dronă rusă, adăugând că alte trei au fost rănite.

Mai multe clădiri au fost lovite și avariate de „drone doborâte”, a spus el pe Telegram. „Incendiile au izbucnit în clădiri rezidențiale din diferite zone ale orașului”, a spus Kiper.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În discursul său de Anul Nou, Vladimir Putin a vorbit despre „societatea unită” a Rusiei, făcând doar o referire trecătoare la războiul din Ucraina.

Președintele rus și-a salutat soldații drept eroi, dar s-a concentrat mai ales pe lăudarea unității și a determinării comune a Rusiei în timpul discursului său, scrie The Guardian.

Putin a spus: „Tuturor celor care se află la un post de luptă, în prima linie a luptei pentru adevăr și justiție: sunteți eroii noștri, inimile noastre sunt cu voi. Suntem mândri de voi, vă admirăm curajul.

Ucraina nu a fost menționată cu numele, nici „operațiunea militară specială”- termenul lui Putin pentru războiul pe care l-a început în februarie 2022.