• Rusia și-a început asaltul cu tancuri grele asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei în octombrie anul trecut și a pierdut echipament în valoare de cinci batalioane de atunci.
  • Forțele lui Vladimir Putin suferă pierderi semnificative, în urma atacului în orașul estic Avdiivka din Ucraina.
  • Ucraina a respins cel puțin 13 atacuri în ultimele 24 de ore.

UPDATE 23.00 – Aproape 700 de apartamente avariate în Belgorod

Primarul Belgorodului, Valentin Demidov, a declarat pe rețelele de socializare că aproape 700 de apartamente din 88 de clădiri separate au fost avariate în ultima săptămână, iar autoritățile lucrează pentru a înlocui un total de 3.700 de metri pătrați de sticlă spartă, urmând ca data de finalizare să fie 12 ianuarie.

Două persoane au fost transportate la spital cu răni în urma bombardamentelor, când oficialii au spus că apărarea antiaeriană a doborât 10 ținte.

UPDATE 22.30 – Avertisment de rachetă anunțat în Belgorod

„Toată lumea este rugată să părăsească zonele stradale deschise, să-și lase mașinile și să se întoarcă la case”, a spus serviciul de presă. Există o amenințare cu cu rachetă în Belgorod.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

UPDATE 21.00 – Apărarea Aeriană interceptează cinci drone ucrainene deasupra Mării Negre – Ministerul rus al Apărării

„Toate dronele ucrainene au fost interceptate în partea de vest a zonei Mării Negre de către mijloacele de apărare aeriană aflate în serviciu”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 20.00 – Nepalul interzice în continurare cetățenilor să meargă în Rusia sau Ucraina pentru a muncii, pentru a nu fi recrutați în război

Guvernul Nepalului a interzis cetățenilor săi să meargă în Rusia sau Ucraina pentru a lucra, spunând că mulți au fost recrutați de armata rusă pentru a lupta în continuare.

Departamentul pentru Ocuparea Forței de Muncă al țării a emis o notificare în care spunea că are rapoarte privind cetățeni nepalezi uciși din armata rusă și că investighează în continuare chestiunea.

UPDATE 19.00 – Epave rămase în urma loviturii cu rachete în Belgorod

Oficialii ruși din orașul Belgorod de la granița de sud s-au oferit vineri să evacueze rezidenții, dând un anunț fără precedent cum că urmează valuri de atacuri ucrainene fatale în zonă.

UPDATE 18.00 – Rusia și Ucraina fac schimb de atacuri la distanță mare, deoarece forțele lor din prima linie sunt blocate

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că atacul antiaerian a doborât 10 rachete ucrainene lansate peste Crimeea, în timp ce ambele părți s-au atacat reciproc prin lovituri aeriene cu rază lungă, în timp ce lupta de-a lungul liniei frontului a rămas, în mare parte blocată.

A fost postat un videoclip care ilusutra sirene în Sevastopol în timpul zilei, iar traficul a fost inchis pe podul care leagă peninsula de regiunea Krasnodar din Rusia. Spațiul este o legătură cheie de aprovizionare pentru Rusia.

UPDATE 17.30 – Marea Britanie condamnă Rusia pentru că a folosit rachete balistice nord-coreene asupra Ucrainei

Marea Britanie a condamnat decizia Rusiei de a folosi rachete balistice provenite din Coreea de Nord asupra Ucrainei în recentele atacuri ale forțelor lui Vladimir Putin.

„Marea Britanie condamnă cu fermitate decizia Rusiei de a folosi rachete balistice provenite din Coreea de Nord în atacurile recente împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Marii Britanii într-un comunicat.

UPDATE 15.00- Zeci de drone ucraiene au doborât peste Crimeea ocupată și sudul Rusiei, spune Rusia

Rusia spune că apărarea antiaeriană a doborât zeci de drone ucrainene în Crimeea ocupată și în sudul Rusiei vineri, în timp ce Kievul își continua strategia de a viza peninsula anexată la Moscova, relatează Associated Press.

La Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea, s-au auzit sirene de raid aerian, iar traficul a fost suspendat pentru a doua zi pe un pod care leagă peninsula, pe care Moscova l-a capturat ilegal în urmă cu un deceniu, de regiunea Krasnodar de sud a Rusiei. Podul este o legătură crucială de aprovizionare pentru efortul de război al Rusiei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au interceptat 36 de drone deasupra Crimeei și una peste Krasnodar. O rachetă antinavă ucraineană Neptune a fost, de asemenea, distrusă în partea de nord-vest a Mării Negre, a spus ministerul.

UPDATE 14.00- Ucraina spune că a provocat „daune grave” sistemelor de apărare ale Rusiei din peninsula Crimeea în timpul atacului asupra unui post de comandă militar de acolo, joi.

„Nu doar un post de comandă a fost lovit, ci și o luptă cu adevărat puternică a avut loc în ultimele 24 de ore, inclusiv cauzarea unor daune grave sistemului de apărare din peninsula Crimeea”, a declarat Natalya Gumenyuk, purtător de cuvânt al forțelor de apărare din sudul Ucrainei.

Ucraina a raportat joi că a atacat o unitate militară rusă lângă Evpatoria, în Crimeea ocupată de ruși. Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a spus pe Telegram: „Mulțumim piloților forțelor aeriene și tuturor celor care au planificat operațiunea pentru o muncă de luptă perfectă”. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au doborât rachete ucrainene peste peninsulă.

UPDATE 13.00- Nepalul încetează să mai elibereze permise

Nepalul încetează să mai elibereze permise pentru munca în Rusia după ce soldații au fost uciși. Nepalul a decis să nu mai elibereze permise pentru cetățenii săi de a lucra în Rusia și Ucraina, a informat Reuters.

Mișcarea a venit după ce cel puțin 10 soldați nepalezi au fost uciși în timp ce slujeau în armata rusă.

UPDATE 12.00- Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 21 din 29 de drone Shahed

Forțele aeriene ucrainene au declarat că forțele sale au doborât 21 din 29 de drone Shahed lansate de Rusia. Dronele au fost doborâte în regiunile Mykolaiv, Herson, Dnipropetrovsk, Cherkasy, Kirovohrad și Hmelnytskyi, se arată în comunicat.

UPDATE 11.00- 2.000 de camioane la granița ucraineană-polonă

La granița ucraineană-polonă așteaptă 2.000 de camioane, a informat Ukrinform, citând serviciul de grăniceri ucrainean. Ieri, fermierii polonezi au reluat blocarea unui punct de control la frontieră.

UPDATE 9.00- Casa Albă subliniază sprijinul nord-coreean pentru războiul Rusiei

John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a declarat într-un briefing că Coreea de Nord a furnizat Rusiei lansatoare de rachete balistice și rachete balistice.

Informațiile noastre indică faptul că Republica Populară Democrată Coreea a furnizat recent Rusiei lansatoare de rachete balistice și câteva [zeci] de rachete balistice.

La 30 decembrie 2023, forțele ruse au lansat cel puțin una dintre aceste rachete balistice nord-coreene în Ucraina. Această rachetă pare să fi aterizat într-un câmp deschis în regiunea Zaporizhzhia.

Și pe 2 ianuarie, Rusia a lansat mai multe rachete balistice nord-coreene în Ucraina, inclusiv ca parte a atacului său aerian peste noapte. Încă evaluăm impactul acestor rachete suplimentare.

UPDATE 4.00-Marea Britanie condamnă utilizarea de către Rusia a rachetelor nord-coreene împotriva Ucrainei

Marea Britanie a declarat joi că a condamnat ceea ce a numit decizia Rusiei de a folosi rachete balistice provenite din Coreea de Nord în recentele atacuri împotriva Ucrainei.

„Îndemnăm Coreea de Nord să înceteze furnizarea de arme către Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic de Externe într-un comunicat.

UPDATE 2.00-Rusia și Ucraina, schimb de atacuri cu rază lungă de acțiune

Rusia a doborât 10 rachete ucrainene lansate din aer deasupra Crimeei, a anunțat joi Ministerul Apărării, în timp ce ambele părți implicate în război se bombardau reciproc cu lovituri aeriene cu rază lungă de acțiune, în timp ce luptele de-a lungul liniei frontului au rămas în mare parte în impas.

O persoană a fost rănită de resturile căzute de la o țintă aeriană doborâtă în Sevastopol, un port important și cel mai mare oraș din Peninsula Crimeea anexată de Rusia, a declarat guvernatorul regional Mihail Razvozhayev.

Bloggerii militari ruși au postat pe internet înregistrări video cu sirenele de raid aerian care răsunau în Sevastopol în timpul zilei, iar traficul a fost suspendat pe podul care leagă peninsula, pe care Moscova a confiscat-o ilegal în urmă cu un deceniu, de regiunea rusă Krasnodar. Podul este o legătură de aprovizionare cheie pentru Rusia.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rusia și-a început asaltul cu tancuri grele asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei în octombrie anul trecut și a pierdut echipament în valoare de cinci batalioane de atunci.

Forțele lui Vladimir Putin suferă pierderi semnificative în atacurile asupra unui oraș cheie din estul Ucrainei, a susținut armata Kievului, pierzând mii de soldați și sute de vehicule.

La ultima actualizare, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele sale își mențin apărarea împotriva a ceea ce a fost un asalt mecanizat de luni de zile asupra orașului Avdiivka, provocând pierderi grave ale Rusiei la fiecare val de atac. Declară că Ucraina a respins cel puțin 13 atacuri în ultimele 24 de ore.