• Rusia și Ucraina au făcut cel mai mare schimb de prizonieri de război, de când Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
  • Cel puțin 230 de prizonieri de război ucraineni s-au întors la casele lor
  • Aproape 700 de apartamente avariate în Belgorod.

UPDATE ORA 20.00 – Fermierii polonezi vor suspenda protestul la punctul cheie de trecere a frontierei cu Ucraina

Fermierii polonezi au decis să suspende un protest la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina la Medyka, după ce guvernul a fost de acord cu cererile lor.

Șoferii de camioane polonezi au blocat mai multe puncte de trecere în Ucraina din 6 noiembrie, cerând ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem prin care companiile ucrainene să obțină permise pentru a opera în bloc. Lor li s-au alăturat ulterior fermierii care au cerut subvenții guvernamentale pentru porumb și fără taxe în plus, pe fondul plângerilor privind creșterea concurenței din Ucraina.

Fermierii, care blocau trecerea la Medyka, și-au suspendat protestul de Crăciun, reluat pe 4 ianuarie. Sâmbătă, au convenit să îl suspende din nou.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
SÂMBĂTĂ VEZI FINALA EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

UPDATE ORA 18.00 – Atacul rusesc cu rachete ucide 11 persoane la Pokrovsk, în estul Ucrainei

Un atac cu rachete rusești a ucis sâmbătă 11 persoane în orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, controlată de ucraineană.

„Unsprezece morți, inclusiv cinci copii – acestea sunt consecințele din districtul Pokrovsk”, a scris Vadym Filashkin pe aplicația Telegram.

UPDATE ORA 17.00 – Rusia ar putea intensifica eforturile de a captura orașul din estul îndepărtat al Ucrainei

Rusia pare să pregătească un grup de forțe pregătit pentru un atac intens asupra unui oraș din estul îndepărtat al Ucrainei, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE ORA 16.00 – Ucraina și Rusia lansează sute de rachete și drone într-un război aerian din ce în ce mai intens

Rusia a lansat peste 450 de rachete și drone în zonele civile ucrainene în ultima săptămână, ucigând peste 60 de civili și rănind alți sute.

În schimb, Ucraina a lansat zeci de drone și rachete peste granița cu Rusia și în Crimeea ocupată de Moscova, în timp ce duelul aerian escaladează.

UPDATE ORA 15.00 – Ucraina vine cu dovezi că Rusia a lansat o rachetă nord-coreeană la Harkov

Procuratura din regiunea Harkiv a furnizat sâmbătă alte dovezi că Rusia a atacat Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord, prezentând fragmentele.

Dmytro Chubenko, purtătorul de cuvânt al parchetului, a declarat că racheta, una dintre câteva care au lovit orașul Harkov pe 2 ianuarie, este diferită vizual și tehnic de modelele rusești. „Metoda de producție nu este foarte modernă. Există abateri de la rachetele standard Iskander, pe care le-am văzut anterior în timpul loviturilor de la Harkov. Această rachetă este similară cu una dintre rachetele nord-coreene”, a declarat domnul Chubenko presei în timp ce arăta rămășițele.

UPDATE ORA 14.00 – Marea Britanie condamnă Rusia pentru că a folosit rachete balistice nord-coreene asupra Ucrainei

„Marea Britanie condamnă cu fermitate decizia Rusiei de a folosi rachete balistice provenite din Coreea de Nord în recentele atacuri împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Marii Britanii într-un comunicat. „Îndemnăm Coreea de Nord să-și înceteze furnizarea de arme către Rusia”, se arată în declarație.

UPDATE ORA 12.12 – Rusia a început să folosească rachete balistice furnizate de Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina

Rusia a început să folosească rachete balistice furnizate de Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina, susțin Washingtonul și Kievul, ceea ce indică faptul că Moscova intenționează să își extindă și mai mult afacerile cu arme cu regimuri aflate sub sancțiuni pentru a-și susține efortul de război. De asemenea, Washingtonul a afirmat că Rusia se află în discuții cu Iranul pentru a cumpăra rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Evaluarea serviciilor de informații americane este că rachetele iraniene nu au ajuns încă în Rusia, dar că afacerea se va realiza în cele din urmă.
Rapoartele SUA au fost susținute de mai mulți oficiali ucraineni, inclusiv de un consilier al administrației lui Volodymyr Zelenskiy, care a declarat că afacerile cu arme rusești cu Pyongyang și Teheran au făcut ca țara să facă parte dintr-o nouă „axă a răului din secolul XXI”.

UPDATE ORA 11.09 – Rusia ar urma să piardă 500.000 de militari până la sfârșitul anului, potrivit Ministerului britanic al Apărării

Armata rusă este pe cale să piardă 500.000 de oameni în următorul an, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Acesta a adăugat că Rusia înregistrează o medie de 300 de pierderi militare în fiecare zi pe parcursul anului 2023.

Acesta a scris pe Twitter: „Numărul mediu zilnic al victimelor rusești în Ucraina a crescut cu aproape 300 în cursul anului 2023. Dacă cifrele vor continua în ritmul actual pe parcursul anului viitor, Rusia va fi pierdut peste jumătate de milion de personal în Ucraina”.

UPDATE ORA 10.09 – Un oficial de la Casa Albă avertizează asupra unei situații „dezastruoase” privind ajutorul pentru Ucraina

Principalul responsabil cu bugetul președintelui Joe Biden a subliniat că nu există nicio altă cale de a ajuta Ucraina în afară de aprobarea de către Congres a unor fonduri suplimentare, în condițiile în care negocierile dintre politicienii americani sunt în continuare blocate.

Shalanda Young, directorul Biroului de Management și Buget, a declarat că, deși Pentagonul are o anumită autoritate limitată pentru a ajuta Kievul, fără noi fonduri din partea Capitoliului, „asta nu va face ca tranșe mari de echipamente să ajungă în Ucraina”.

Young a detaliat impactul pe care lipsa unui ajutor suplimentar din partea SUA l-ar avea asupra Ucrainei, în afară de capacitățile sale militare, cum ar fi faptul că Kievul ar putea să își plătească funcționarii publici pentru a se asigura că guvernul său poate continua să funcționeze în mijlocul barajului Rusiei. Young a adăugat că situația este gravă și cu siguranță, a depășit nivelul de confort în timpul care a trecut de când Congresul a aprobat noi fonduri pentru Ucraina.

UPDATE ORA 8.45 – Nepalul interzice cetățenilor să meargă la muncă în Rusia sau Ucraina, spunând că sunt recrutați ca luptători

Guvernul nepalez a interzis cetățenilor săi să se angajeze în Rusia sau în Ucraina, afirmând că mulți dintre ei au fost recrutați de armata rusă pentru a lupta în conflictul de acolo.

Departamentul de ocupare a forței de muncă din această țară a emis o notificare în care a declarat că are rapoarte despre cetățeni nepalezi care au fost uciși în armata rusă și că investighează în continuare această chestiune. Se crede că cel puțin 10 nepalezi au fost uciși în lupte și alți patru au fost capturați de partea ucraineană.

Zeci de mii de nepalezi pleacă în străinătate în căutarea unui loc de muncă în fiecare an și trebuie să obțină un permis de la guvern înainte de a părăsi țara pentru a se angaja. Se crede, de asemenea, că există unii nepalezi care luptă ca soldați angajați de partea ucraineană, dar acest lucru nu a fost confirmat de guvern.

UPDATE ORA 8.13 – Marea Britanie condamnă informațiile potrivit cărora Rusia a folosit rachete nord-coreene în Ucraina

Marea Britanie a condamnat rapoartele potrivit cărora Rusia a folosit rachete nord-coreene în Ucraina și a îndemnat Pyongyangul să înceteze furnizarea. Casa Albă a afirmat că forțele președintelui rus Vladimir Putin folosesc arme balistice furnizate de Coreea de Nord, citând informații recent declasificate.

Ministerul britanic de Externe a condamnat rapoartele privind legăturile dintre Kremlin și regimul lui Kim Jong Un, calificându-le drept un semn al „disperării” Rusiei și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Moscova a negat anterior colaborarea cu Coreea de Nord atunci când a fost acuzată de SUA că se aprovizionează cu arme din această națiune din Asia de Est. Dar SUA au împărtășit acum detalii ale serviciilor de informații privind achiziționarea de către Rusia a rachetelor, despre care afirmă că au fost lansate în două rânduri în ultimele săptămâni.

UPDATE ORA 06.00 – Rusia a început mutarea unor locuitori din orașul Belgorod în urma atacurilor ucigașe ale Ucrainei

Rusia a început să mute unii locuitori din orașul Belgorod în urma atacurilor mortale ale Ucrainei. Guvernatorul Viaceslav Gladkov a declarat că mai multe familii au părăsit orașul, care se află aproape de granița cu Ucraina.

Douăzeci și cinci de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite acolo sâmbătă, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri asupra Rusiei de când aceasta a invadat Ucraina. Atacul a urmat unui val masiv de lovituri rusești asupra Ucrainei în urmă cu o săptămână, care a ucis 39 de persoane și a rănit peste 160.

Aceste lovituri au fost descrise de Kiev ca fiind cel mai mare bombardament cu rachete al Rusiei din timpul războiului de până acum. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lansat invazia Ucrainei vecine în februarie 2022.

UPDATE ORA 05.00 – Ucraina trimite mai multe drone și rachete asupra zonelor rusești, ca parte a strategiei sale pentru noul an

Apărarea antiaeriană rusă a doborât vineri zeci de drone ucrainene în Crimeea ocupată și în sudul Rusiei, au declarat oficialii, în timp ce Kievul și-a accentuat strategia de a viza peninsula anexată de Moscova și de a duce războiul de 22 de luni mult dincolo de granițele Ucrainei.

Sirenele de raid aerian au răsunat în Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea, iar traficul a fost suspendat pentru a doua zi consecutiv pe un pod care leagă peninsula, pe care Moscova a confiscat-o ilegal în urmă cu un deceniu, de regiunea Krasnodar din sudul Rusiei. Pasajul este o legătură de aprovizionare crucială pentru efortul de război al Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia și Ucraina au făcut schimb de sute de prizonieri de război în cel mai mare astfel de schimb de când Vladimir Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Cel puțin 230 de prizonieri de război ucraineni s-au întors la casele lor și un total de 248 de militari ruși au fost eliberați de pe teritoriul ucrainean.

Acesta este al 49-lea schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia în timpul războiului, a declarat avocatul poporului pentru drepturile omului de la Kiev, Dmytro Lubinets.

Primarul Belgorodului, Valentin Demidov, a declarat pe rețelele de socializare că aproape 700 de apartamente din 88 de clădiri separate au fost avariate în ultima săptămână, iar autoritățile lucrează pentru a înlocui un total de 3.700 de metri pătrați de sticlă spartă, urmând ca data de finalizare să fie 12 ianuarie.