• Cel puțin 11 persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise de un atac cu rachete rusești în și în jurul orașului Pokrovsk din estul ucrainean, potrivit guvernatorului regional.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de noapte, și-a exprimat condoleanțe familiilor victimelor și a acuzat Rusia că a vizat din nou în mod deliberat obiecte civile.
  • „Și Rusia trebuie să simtă – să simtă de fiecare dată – că niciunul dintre aceste atacuri nu se va încheia fără consecințe pentru statul terorist”, a spus Zelenski.
  • Orașul Pokrovsk, la aproximativ 50 km (30 mile) de prima linie a luptei, fusese deja lovit de un bombardament mortal în august anul trecut, care s-a soldat cu cel puțin 8 morți și 82 de răniți.

UPDATE ORA 21.00 – Sute de soldați ruși se predau Ucrainei folosind linia telefonică „Vreau să trăiesc”

Sute de soldați ruși au dezertat din armata lui Vladimir Putin folosind o linie telefonică telefonică „Vreau să trăiesc” creată de Ucraina, au dezvăluit oficialii serviciilor de informații militare de la Kiev.

Creată cu doar câteva zile înainte de mobilizarea parțială de către Rusia a 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, linia telefonică a primit zeci de mii de apeluri și a dus la dezertarea a 220 de soldați în Ucraina.

Unitatea de informații militare din Kiev (GUR), care a lansat inițiativa, a declarat că un site web care însoțește linia telefonică a fost vizitat de peste 48 de milioane de ori în 15 luni.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

UPDATE ORA 19.00 – Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost ucis în nord-estul Ucrainei după un atac rusesc

Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost ucis lângă linia frontului în nord-estul Ucrainei, după ce o rachetă rusă a avariat o casă și o mașină din apropiere, a declarat un oficial local.

Oleh Syniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că atacul a avut loc în orașul Nechvolodivka, la aproximativ șase mile distanță de Kupyansk.

„O casă privată, o mașină și clădiri agricole au fost avariate”, dl Syniehubov. „Din păcate, un bărbat de 50 de ani a murit. O femeie a fost rănită, la fața locului i s-a acordat asistență medicală.”

UPDATE ORA 18.00 – O actualizare de la Pokrovsk: Două cadavre au fost recuperate în căutarea mai multor copii

Operațiunile de căutare și salvare din estul Ucrainei, în urma unui atac rusesc cu rachete care a ucis cel puțin 11 persoane, au scos la iveală alte două cadavre, a informat serviciul de stat de urgență al Ucrainei.

Serviciul de stat de urgență al Ucrainei a declarat că echipele de salvare încă sunt la locul care a distrus două case, de ieri după-amiază.

Au transmis că salvatorii au demontat 62 de tone de moloz în căutarea primelor persoane disparute.

UPDATE ORA 17.00 – Combustibilul nuclear primește un impuls de 300 de milioane de lire sterline, deoarece miniștrii spun că Putin nu va obliga Marea Britanie să răscumpere

Marea Britanie urmează să lanseze o acțiune de 300 de milioane de lire sterline pentru a-l împinge pe Vladimir Putin și mai mult de pe piața mondială a energiei, printr-o investiție în combustibil nuclear de înaltă tehnologie.

UPDATE ORA 16.00 – Suedia spune că principala sa sarcină ce ține de politică externă în următorii ani este sprijinirea Ucrainei

Sarcina principală a politicii externe a Suediei în următorii ani va fi sprijinirea Ucrainei, a declarat duminică ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, la o conferință de apărare.

UPDATE ORA 15.00 – Zelensky spune că agresiunea rusă poate fi învinsă

Atacul Rusiei asupra Ucrainei poate fi învins, a declarat duminică președintele Volodymyr Zelensky, adăugând în același timp că situația de pe câmpul de luptă în acest moment rămâne relativ stabilă.

„Chiar și Rusia poate fi adusă înapoi în cadrul dreptului internațional. Agresiunea sa poate fi învinsă”, a declarat Zelensky la o conferință video în Suedia.

UPDATE ORA 13.00 – Japonia va continua să susțină Ucraina

Japonia va continua să sprijine Ucraina, a declarat ministrul japonez de externe, Yoko Kamikawa, în timpul vizitei sale la Kiev.

„Japonia este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina pentru ca pacea să se întoarcă în Ucraina”, a declarat Kamikawa, citată la o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

„Pot simți cât de tensionată este acum situația din Ucraina”, a adăugat.

UPDATE ORA 9.00 – Cinci copii printre morții din urma atacului cu rachete rusești asupra Pokrovskului, potrivit unui oficial local

Cinci copii se numără printre cei morți în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Pokrovsk din estul Ucrainei, a declarat un oficial local.

Salvatorii au continuat să caute printre dărâmăturile de la locul atacului, căutând supraviețuitori.

UPDATE 4.00-Ucraina se pregătește pentru o nouă cooperare cu partenerii pentru a spori capacitatea dronelor

Președintele Zelensky a împărtășit intențiile sale de a spori capacitățile de drone ale Ucrainei.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, acesta a declarat:

„Ne pregătim pentru noi domenii de cooperare cu partenerii, cum ar fi cele privind dronele, pentru a ne spori capacitățile de utilizare a dronelor, de contracarare a celor rusești și de consolidare a războiului nostru electronic.

„Am avut, de asemenea, o întâlnire privind garanțiile de securitate, care este una dintre prioritățile noastre cheie.

„Activitatea bilaterală conexă cu partenerii este în curs de desfășurare. Astăzi, am subliniat rezultatele pe care le putem obține în viitorul apropiat.”

UPDATE 2.00-Marea Britanie condamnă informațiile potrivit cărora Rusia a folosit rachete nord-coreene în Ucraina

Marea Britanie a condamnat rapoartele potrivit cărora Rusia a folosit rachete nord-coreene în Ucraina și a îndemnat Pyongyangul să înceteze furnizarea.

Casa Albă a afirmat că forțele președintelui rus Vladimir Putin folosesc arme balistice furnizate de Coreea de Nord, citând informații recent declasificate.

Ministerul britanic de Externe a condamnat rapoartele privind legăturile dintre Kremlin și regimul lui Kim Jong Un, calificându-le drept un semn al „disperării” Rusiei și o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Moscova a negat anterior colaborarea cu Coreea de Nord atunci când a fost acuzată de SUA că se aprovizionează cu arme din această națiune din Asia de Est.

Dar SUA au împărtășit acum detalii ale serviciilor de informații privind achiziționarea de către Rusia a rachetelor, despre care afirmă că au fost lansate în două rânduri în ultimele săptămâni.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Oficialii ucraineni au declarat sâmbătă că loviturile cu rachete rusești asupra unui oraș și a unui sat din apropierea frontului de est au ucis cel puțin 11 persoane, inclusiv 5 copii, și au rănit 10.

Vadym Filashkin, guvernatorul zonelor controlate de ucraineni din regiunea Doneţk, a declarat că armata rusă a lovit zona cu un baraj de rachete sâmbătă seara, distrugând case private şi prinzând rezidenţii sub dărâmături. Guvernul rus nu a comentat imediat aceste rapoarte.

„Inamicul vizează în mod deliberat civilii, încercând să aducă cât mai multă durere pe pământul nostru”, a scris el într-o postare pe rețelele de socializare, care includea imagini cu salvatorii care caută printre dărâmături. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat într-un comunicat că operațiunile de salvare sunt în desfășurare.

„Atacul a vizat locuințe obișnuite, private. Și Rusia trebuie să simtă – să simtă de fiecare dată – că niciunul dintre aceste atacuri nu se va încheia fără consecințe pentru statul terorist”, a spus Zelenski.