• Yoko Kamikawa, ministrul de externe al Japoniei, a declarat că țara sa va colabora cu Polonia pentru a „pune capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei cât mai curând posibil”.
  • Japonia a anunțat că va contribui cu 29 de milioane de lire sterline la un fond fiduciar al NATO pentru a ajuta la dotarea Ucrainei cu sisteme de detectare a dronelor.
  • Kamikawa a purtat discuții la Varșovia cu Radek Sikorski, ministrul polonez de externe.

UPDATE ORA 19.00- Alexander Bogomaz a raportat distrugerea unei drone

Guvernatorul regiunii Bryansk, Alexander Bogomaz, a raportat distrugerea unei drone, despre care spune că nu a provocat nicio pagubă sau rănire. Bryansk se învecinează cu Ucraina la nord-est.

Bogomaz a scris pe Telegram:

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Un vehicul aerian fără pilot de tip avion a fost distrus deasupra regiunii Bryansk de către forțele de apărare aeriană ale Ministerului rus al Apărării. Nu au fost victime sau pagube. Serviciile de urgență lucrează la fața locului.

UPDATE ORA 18.00- Zelenskiy urmează să susțină un „discurs special” la Forumul Economic Mondial săptămâna viitoare

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, va susține o „adresă specială” la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos săptămâna viitoare, a anunțat WEF.

Zelenskiy, care a ținut discursuri către WEF prin link video în trecut, va ține discursul și se va întâlni cu directori generali, a declarat președintele WEF, Borge Brende.

„Se desfășoară în cel mai complicat context geopolitic și geoeconomic din ultimele decenii”, a declarat Brende într-o conferință de presă virtuală.

Anul acesta, forumul anual, care se va desfășura între 15 și 19 ianuarie în Alpii elvețieni, va avea tema „Reconstruirea încrederii” și urmează să prezinte din nou războiul Rusiei în Ucraina în discuții, dar va fi dominat de războiul din Gaza, relatează AFP.

UPDATE ORA 17.00- Suedia furnizează aproximativ 50 de milioane de coroane fondului de asistență NATO pentru Ucraina

Suedia furnizează aproximativ 50 de milioane de coroane (3,8 milioane de lire sterline) fondului de asistență NATO pentru Ucraina, a scris ambasada Suediei la Kiev pe X.

Guvernul va da 5 milioane de coroane (382.000 de lire sterline) Moldovei și 5 milioane de coroane Georgiei. Banii vor fi utilizați pentru o serie de scopuri, inclusiv achiziționarea de echipamente militare, deminare, managementul crizelor, securitate cibernetică și educație.

UPDATE ORA 16.00- Navalny a spus că a fost pus într-o celulă de pedeapsă pentru atitudinea sa

Cel mai proeminent politician de opoziție din Rusia, Alexei Navalny, a adus laude ironice asupra condițiilor polare din închisoarea de la nord de Cercul Polar, unde a fost mutat cu puțin timp înainte de Crăciun.

Reuters relatează:

Navalny, în vârstă de 47 de ani, a fost urmărit până la colonia penală IK-3 din Kharp din regiunea Yamal-Nenets, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, au declarat susținătorii săi pe 25 decembrie.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Navalny a spus că a fost pus într-o celulă de pedeapsă pentru atitudinea sa de îndată ce a ieșit din carantină în așa-numita colonie a închisorii „Polar Wolf”.

UPDATE ORA 15.00- Orașul italian Modena a blocat utilizarea unei săli publice pentru a găzdui un eveniment privat privind reconstrucția orașului ucrainean Mariupol

Orașul italian Modena a blocat utilizarea unei săli publice pentru a găzdui un eveniment privat privind reconstrucția orașului ucrainean Mariupol, declarând că pare să sprijine deschis războiul Rusiei în Ucraina.

Reuters relatează:

Conferința și expoziția „Mariupol. Rebirth after the War”, organizată de asociația culturală Rusia Emilia-Romagna, își propune să prezinte reconstrucția orașului după luptele grele din 2022. Printre membrii panelului invitați se numără consulul general rus la Milano, Dmitri Ștodin, potrivit site-ului web al organizatorilor.

Consiliul din Modena, în regiunea Emilia-Romagna, și-a retras aprobarea de a folosi o sală civică pentru evenimentul din 20 ianuarie, după ce „au apărut noi informații”, se arată într-un comunicat.

UPDATE ORA 14.00- Ungaria indică că ar putea debloca ajutorul UE pentru Ucraina dacă este aprobat anual

Ungaria a indicat că și-ar putea ridica dreptul de veto asupra ajutorului UE acordat Ucrainei dacă finanțarea este revizuită în fiecare an, relatează Politico.

Viktor Orbán a blocat luna trecută un pachet de ajutor UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, prim-ministrul ungar refuzând să acorde undă verde finanțare pentru a ajuta guvernul Ucrainei în următorii patru ani.

Trei surse diplomatice ale UE au declarat că Budapesta a indicat că și-ar putea retrage opoziția dacă Consiliul European aprobă în unanimitate finanțarea anual, ceea ce înseamnă că Orbán ar putea extrage concesii de la bloc.

UPDATE ORA 12.00 – Mii de tone de dioxid de carbon eliberate în urma atacurilor din Rusia

Peste 5.000 de tone de dioxid de carbon au fost eliberate în aer în urma atacurilor cu rachete rusești din 29 decembrie și 2 ianuarie, potrivit autorităților ucrainene.

Ruslan Strileț, ministrul Mediului, a declarat aseară, într-o declarație, că Rusia a lansat aproape 300 de rachete și drone asupra Ucrainei în cele două zile și a ucis zeci de civili.

El a precizat că poluarea atmosferică provocată de aceste atacuri a cauzat pagube de 400.000 de dolari Ucrainei. Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat: „În acest război teribil, neprovocat și foarte brutal, oamenii noștri, civili și militari, continuă să moară, iar mediul are de suferit.

UPDATE ORA 11.00 – Atacurile cibernetice rusești asupra sistemelor de plăți de stat din Ucraina au fost respinse

Atacurile cibernetice masive ale Rusiei asupra sistemelor de plăți de stat din Ucraina au fost respinse pentru a doua săptămână consecutiv, a declarat în această dimineață deputatul de rang înalt Danylo Hetmantsev.

Domnul Hetmantsev, care conduce Comisia parlamentară pentru finanțe, taxe și vamă, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că hackerii ruși au încercat să distrugă sisteme vitale pentru plățile la bugetul ucrainean. Atacurile au fost respinse cu succes, a spus el.

UPDATE ORA 10.00 – Apărarea aeriană occidentală, „crucială” pentru Ucraina – ISW

Sistemele occidentale de apărare aeriană rămân „cruciale” pentru Ucraina, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Grupul de reflecție cu sediul în SUA a declarat că atât forțele rusești, cât și cele ucrainene sunt angajate într-o „cursă tactică și tehnologică de apărare ofensivă”, ambele părți experimentând și adaptându-și atacurile cu rază lungă de acțiune și apărarea aeriană.

„Furnizarea continuă și crescută de către Occident a sistemelor de apărare aeriană și a rachetelor către Ucraina este crucială, în condițiile în care forțele rusești continuă să experimenteze noi modalități de a penetra apărarea aeriană ucraineană”, se arată în raportul său.

Grupul de reflecție a apreciat că includerea sistemelor furnizate de Occident în umbrela de apărare aeriană a Ucrainei este „esențială” pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra.

UPDATE ORA 08.00 – Copiii vor fi evacuați din regiunea Belgorod și trimiși în tabere

Autoritățile ruse din regiunea Belgorod se pregătesc să evacueze copiii din zonă după un atac raportat ieri de Ucraina. Într-o declarație pe Telegram în această dimineață, guvernatorul Viaceslav Gladkov a afirmat că apărarea aeriană rusă a doborât 10 ținte aeriene deasupra Belgorodului – acest lucru s-a soldat cu trei persoane rănite și aflate la terapie intensivă din cauza căderii de resturi.

El a declarat că a vorbit cu guvernatorii din Voronej, Iaroslavl, Kaluga, Lipetsk, Tula și Penza și că aceștia „au răspuns imediat”.

Acum, a fost luată decizia de a trimite copiii în tabere timp de trei săptămâni.

„Acum lucrăm, formăm grupuri. Dacă va fi necesar, vom trimite profesorii noștri, care vor însoți și vor sta cu copiii noștri pe parcursul celor trei săptămâni de schimb de tabere”, a spus el.

„Prin urmare, părinții nu ar trebui să se îngrijoreze. Toate taberele vor fi inspectate în prealabil de către specialiștii noștri. Sunt sigur că copiii vor primi o încărcătură bună de emoții pozitive, iar părinții vor fi liniștiți.”

UPDATE ORA 02.00 – 33.000 de soldați ucraineni au fost antrenați în operațiunea condusă de Marea Britanie

Aproximativ 33.000 de soldați ucraineni au fost instruiți în cadrul unei operațiuni conduse de Marea Britanie.

Împreună cu națiunile partenere, Marea Britanie „oferă această pregătire de bază a infanteriei din 2022″, a declarat Ministerul Apărării. Operațiunea Interflex preia recruți voluntari care au „puțină sau deloc experiență militară anterioară” și le oferă abilitățile necesare pentru a „supraviețui și a fi eficienți în lupta din prima linie”.

Aceasta ajută forțele ucrainene să își accelereze desfășurările și să se reconstruiască.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Yoko Kamikawa, ministrul de externe al Japoniei, a declarat că țara sa va colabora cu Polonia pentru a „pune capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei cât mai curând posibil”.

Ea a vorbit, de asemenea, despre aducerea unei „păci durabile în Ucraina”.

Kamikawa a purtat discuții la Varșovia cu Radek Sikorski, ministrul polonez de externe.

Ea s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Andrzej Duda, scrie Sky News.

Kamikawa și-a început sâmbătă vizita în Polonia, dar a întrerupt-o pentru a merge în Ucraina, unde s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelenskyy.

În timpul vizitei sale, Japonia a anunțat că va contribui cu 29 de milioane de lire sterline la un fond fiduciar al NATO pentru a ajuta la dotarea Ucrainei cu sisteme de detectare a dronelor.