• Eforturile de a redirecționa mai multe fonduri Kievului rămân acum în limbo.
  • Moscova, dezamăgită de decizia Argentinei de a nu adera la BRICS.
  • Rusia se pregătește să încarcereze suspecți în cazuri legate de război.

UPDATE ORA 22.00 – Parlamentarii ruși au pregătit un proiect de lege care să permită confiscarea banilor și a proprietăților persoanelor care răspândesc informații false în mod deliberat”

Parlamentarii ruși au pregătit un proiect de lege care să permită confiscarea banilor și a proprietăților persoanelor care răspândesc informații false în mod deliberat” despre forțele armate ale țării, a declarat sâmbătă un membru important al parlamentului, Viaceslav Volodin, a relatat Reuters.

UPDATE ORA 21.00 – Premierul slovac spune că va bloca aderarea Ucrainei la NATO

Potrivit lui Robert Fico, aceasta va însemna începutul celui de-al treilea război mondial:

„Voi spune că sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO, că voi folosi dreptul de veto și îl voi bloca, pentru că va sta la baza începutului celui de-al treilea război mondial”, crede premierul slovac.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Fico a mai spus că Slovacia nu va ajuta Ucraina cu arme. În același timp, nu are nimic împotriva apartenenței țării la UE dacă Ucraina îndeplinește toate condițiile.

UPDATE ORA 19.00 – Volodimir Zelenski a vorbit despre elaborarea unor noi acorduri bilaterale” care vor reanima” sistemul de drept internațional

Volodimir Zelenski a vorbit despre elaborarea unor noi acorduri bilaterale” care vor reanima” sistemul de drept internațional.

El a adăugat că noi pachete militare vor fi livrate în următoarele săptămâni și luni”.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, el a scris: Săptămâna viitoare vom avea mai multe activități internaționale, inclusiv cele cu partenerii noștri din UE. Vom crește activitatea. Acest lucru este valabil și pentru angajamentele de securitate ale partenerilor. Punem la punct noi acorduri bilaterale puternice. Ianuarie și februarie trebuie să producă mai multe rezultate în acest domeniu. Putem deja să vedem date specifice când astfel de documente noi și puternice ar putea fi semnate.

Sunt recunoscător întregii noastre echipe care participă la negocierile relevante, precum și tuturor liderilor și națiunilor care sunt pregătite să facă pași cu adevărat ambițioși. Prin dezvoltarea unei astfel de noi arhitecturi de angajament de securitate, reanimăm efectiv sistemul de drept internațional. Iar atunci când justiția și securitatea vor fi restabilite în Ucraina, acest lucru va funcționa și pentru restul lumii.

Lucrăm, de asemenea, cu parteneri-cheie la pachete specifice de ajutor militar care vor fi livrate chiar acum, în următoarele săptămâni și luni. Le mulțumesc tuturor prietenilor Ucrainei din întreaga lume care înțeleg că câmpul de luptă nu poate pur și simplu să aștepte și că eforturile de salvare a vieților nu pot fi amânate, precum și celor care lucrează pentru a accelera deciziile care sunt necesare chiar acum”.

UPDATE ORA 18.00 – Ministerul britanic al Apărării a raportat că Ucraina menține o prezență pe malul stâng al râului Nipru

Ministerul britanic al Apărării a raportat că Ucraina menține o prezență pe malul stâng al râului Nipru și a continuat să respingă atacurile rusești în ciuda preocupărilor logistice”.

Actualizarea a adăugat că un purtător de cuvânt al forțelor de apărare din sudul Ucrainei a remarcat, la 16 ianuarie, că aprovizionarea logistică pe malul stâng al Niprului s-a confruntat cu dificultăți.

Ministerul Apărării a precizat că gruparea de forțe rusești de pe Nipru nu a avut succes în toate încercările sale” de a disloca apărătorii ucraineni, deși avea aproape sigur un avantaj semnificativ. Cu toate acestea, a fost foarte probabil” că slaba pregătire și coordonare a forțelor rusești din zonă limitează capacitățile lor ofensive”.

UPDATE ORA 17.00 – Rusia a reinstalat mine” de-a lungul perimetrului centralei nucleare din Zaporojie

Trupele rusești au reinstalat mine de-a lungul perimetrului centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) din regiunea ocupată Zaporojie, a anunțat site-ul Euromaidan Press, citând Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Deși centrala, cea mai mare din Europa, se află sub ocupație rusă din 4 martie 2022, aceasta continuă să funcționeze.

Potrivit raportului, aceste mine, situate în zona tampon dintre gardurile interne și externe ale centralei, au fost inițial identificate de echipa AIEA și îndepărtate în noiembrie 2023, dar acum au fost reinstalate.

UPDATE ORA 16.00- Andriy Yermaka făcut referire la un citat din Winston Churchill într-un interviu.

Andriy Yermak, șeful Biroului președinției ucrainene, a făcut referire la un citat din Winston Churchill într-un interviu pentru Le Figaro.

Discuând despre războiul din Ucraina, el a spus: „dați-ne instrumentele și vom termina treaba”.

Într-o postare pe X, fost Twitter, el a inclus un link către interviu, scriind:

„Ne bazăm pe parteneri și, de asemenea, lucrăm la dezvoltarea complexului nostru militar-industrial.”

UPDATE ORA 15.00- Protestatarii români au pus capăt blocadei de la punctul de trecere Porubne-Siret

Protestatarii români au pus capăt blocadei de la punctul de trecere Porubne-Siret de-a lungul frontierei româno-ucrainene, a informat The Kyiv Independent, citând Serviciul de Grăniceri.

Începând cu 13 ianuarie, trecerea de la granița cu regiunea Cernăuți, a fost blocată intermitent cu fermierii și șoferii de camioane români invocând costul ridicat al motorinei, tarifele de asigurare, măsurile Uniunii Europene de protejare a mediului și presiunile asupra pieței interne de la importul de bunuri agricole ucrainene.

UPDATE ORA 14.00- Forțele ruse au lansat șapte drone de atac Shahed-136/131 împotriva Ucrainei

Forțele ruse au lansat șapte drone de atac Shahed-136/131 împotriva Ucrainei peste noapte, pe 19 ianuarie, dintre care patru au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei, potrivit unei actualizări de dimineață a Statului Major.

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat cel puțin o rachetă și 23 de lovituri aeriene și a tras de 59 de ori din mai multe sisteme de lansare de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate.

Avdiivka, Orlivka și Novomykhailivka din regiunea Donețk au fost vizate de atacuri aeriene, în timp ce peste 110 așezări din Cernihiv, Sumi, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporizhzhia, Dnipro, Herson și Mykolaiv au fost atacate de artilerie, a raportat The Kyiv Independent citând actualizarea.

UPDATE ORA 13.00- Rusia a pierdut 375.270 de militari în Ucraina de la începutul războiului, a informat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Acest număr include 750 de victime ale forțelor ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.171 de tancuri, 11.455 de vehicule blindate de luptă, 11.848 de vehicule și rezervoare de combustibil, 8.868 de sisteme de artilerie, 967 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 654 de sisteme de apărare aeriană, 331 de avioane militare, 324 de elicoptere, 924 de elicoptere, nave de război și bărci și un submarin.

UPDATE ORA 11.00- Parlamentarii ruși au pregătit un proiect care permite confiscarea de bani și proprietăți de la persoanele care răspândesc „informații false”

Parlamentarii ruși au pregătit un proiect de lege care permite confiscarea de bani și proprietăți de la persoanele care răspândesc „informații în mod deliberat false” despre forțele armate ale țării, a declarat sâmbătă un membru înalt al parlamentului, a raportat Reuters.

Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a declarat că măsura se va aplica și celor găsiți vinovați de ceea ce el a descris drept alte forme de trădare. Acestea includ „discreditarea” forțelor armate, solicitarea de sancțiuni împotriva Rusiei sau incitarea la activități extremiste.

Volodin a scris pe Telegram:

 Toți cei care încearcă să distrugă Rusia, care o trădează, trebuie să se confrunte cu pedeapsa meritată și să compenseze prejudiciul cauzat țării, cu prețul propriei proprietăți.

El a spus că proiectul de lege va fi adus luni la Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului.

De când și-a trimis armata în Ucraina în februarie 2022, Rusia a intensificat o represiune de lungă durată împotriva tuturor formelor de disidență politică.

Conform legilor adoptate în martie a acelui an, discreditarea forțelor armate sau răspândirea de informații false despre acestea sunt deja pedepsite cu închisoare lungă.

Știre inițială

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat astăzi un proiect de lege privind cheltuielile pe termen scurt care menține guvernul federal în funcțiune până la începutul lunii martie, scrie Sky News.

Cu toate acestea, deși proiectul de lege evită ceea ce ar fi fost o închidere parțială a guvernului începând de mâine, acesta nu abordează problema ajutorului suplimentar pentru Ucraina.

Eforturile de a redirecționa mai multe fonduri Kievului rămân acum în limbo, în timp ce legiuitorii cheie continuă să negocieze o măsură de securitate la frontieră care ar merge în tandem cu un sprijin suplimentar pentru Ucraina.