• SUA intenționează să staționeze arme nucleare în Marea Britanie pe fondul amenințării Rusiei.
  • Ucraina a declarat vineri că Rusia a returnat cadavrele a 77 de soldați.
  • Biden face presiuni asupra Congresului cu privire la ajutorul pentru Ucraina.

UPDATE ORA 17.00 – O fetiță de 13 ani a murit în urma bombardamentelor din Harkov

O fată de 13 ani a murit astăzi din cauza rănilor suferite de bombardamentele rusești asupra satului ei din regiunea Harkov , la începutul acestei luni, a declarat Oleg Synegubov, șeful administrației regionale de stat Harkov.

Forțele ruse au lovit așezarea Malay Burluk pe 17 ianuarie cu o bombă aeriană, a spus Synegubov. Fata a suferit răni complexe de schije și era în comă.

UPDATE ORA 16.00 – Putin și Lukașenko au mers să viziteze regiunea Leningrad

Președintele rus, Vladimir Putin și președintele belarus, Alexander Lukașenko se află astăzi în regiunea Leningrad din Rusia pentru a participa la ceremonia de deschidere a unui complex memorial. Ceremonia a marcat 80 de ani de la bătălia care a ridicat asediul Leningradului.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

UPDATE 15.00 – Biden îl va găzdui pe cancelarul german pentru a discuta despre ajutorul Ucrainei

Joe Biden îl va găzdui pe cancelarul german, Olaf Scholz, la Casa Albă pe 9 februarie, pentru a discuta, printre altele, despre ajutorul acordat Ucrainei, relatează Associated Press.

„Cei doi lideri își vor reafirma sprijinul hotărât pentru apărarea Ucrainei a pământului său și a poporului său împotriva războiului de agresiune al Rusiei”, a spus Casa Albă într-o declarație sâmbătă.

Administrația Biden a trimis deja Ucrainei 111 miliarde de dolari în arme, asistență umanitară și alte ajutoare. Neînțelegerile dintre Congres și Casa Albă au oprit propunerea lui Biden de a acorda un nou ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina – ca parte a unui pachet de 110 de miliarde de dolari pentru Israel și alte nevoi de securitate națională, republicanii susținând necesitatea de a include securitate suplimentară pentru SUA. Granița cu Mexic.

Luna trecută, Uniunea Europeană a plătit Ucrainei ultima tranșă a unui pachet de sprijin de mai multe miliarde de euro pentru a-și menține economia pe linia de plutire. Comisia Europeană a propus să ofere Ucrainei 50 de miliarde de euro (55 de miliarde de dolari), 26 dintre liderii blocului național de 27 de state susținând acest plan la un summit înainte de ultima plată. Ungaria a impus însă un drept de veto. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, este considerat cel mai apropiat aliat al lui Putin în UE.

UPDATE 14.00 – O echipă rusă a împușcat și ucis un frate și o soră din comunitatea Khotin din regiunea Sumîi în această dimineață

O echipă rusă a împușcat și ucis un frate și o soră din comunitatea Khotin din regiunea Sumîi în această dimineață, a anunțat administrația militară regională.

Fratele și sora locuiau în satul Andriivka, care este situat în zona de frontieră de 5 km.

„Fac din nou apel la rezidenții din zona de 5 km cu o cerere de evacuare”, a declarat Volodymyr Artyukh, șeful administrației militare regionale Sumy. „Acest proces se desfășoară de mai bine de o lună, se acordă ajutor în fiecare etapă. Teroriștii ruși continuă să omoare civili. Evacuând din zone periculoase, îți vei salva viața.”

UPDATE 13.00 – Forțele ruse au lansat opt lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile din regiunile Donețk și Herson

Forțele ruse au lansat opt lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile din regiunile Donețk și Herson, a declarat personalul general al forțelor armate ucrainene în briefingul său de dimineață.

Ei au implicat trupe ucrainene în 98 de angajamente de luptă și au efectuat patru lovituri aeriene și 78 de bombardamente cu gloanțe reactive.

Peste 120 de așezări din regiunile Cernihiv, Sumi, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Herson și Mykolaiv au fost sub focul de artilerie.

UPDATE 12.00 – Ucraina a declarat vineri că Rusia a returnat cadavrele a 77 de soldați

Ucraina a declarat vineri că Rusia a returnat cadavrele a 77 de soldați, transmite agenția de presă AFP, la câteva zile după prăbușirea unui avion de transport militar rusesc a pus îndoieli cu privire la viitorul unor astfel de schimburi.

Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații noi în legătură cu avionul că Rusia spune că forțele ucrainene au doborât lângă granița rivalilor, ucigând 65 de prizonieri de război ucraineni.

Kievul nu a negat afirmațiile în mod categoric, dar oficialii au părut să pună la îndoială dacă prizonierii săi erau la bord.

Cea mai recentă repatriere a cadavrelor pare să nu aibă legătură cu doborârea avionului, care s-a prăbușit miercuri în regiunea Belgorod din vestul Rusiei.

„Pregătirile pentru repatriere au fost în desfășurare de mult timp”, a declarat sediul de coordonare al Ucrainei pentru tratamentul prizonierilor de război într-un comunicat.

UPDATE 11.00 – SUA intenționează să staționeze arme nucleare în Marea Britanie pe fondul amenințării Rusiei – raport

SUA intenționează să staționeze arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în ultimii 15 ani, pe fondul unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei, potrivit unui raport. Ogioasele de trei ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima ar fi localizate la RAF Lakenheath din Suffolk, conform propunerilor, a raportat Daily Telegraph.

Statele Unite au plasat anterior rachete nucleare la RAF Lakenheath și le-au îndepărtat în 2008, după ce amenințarea din partea Moscovei cu războiul rece s-a retras. Documentele Pentagonului văzute de ziar dezvăluie contracte de achiziție pentru o nouă facilitate la baza aeriană.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: „Rămâne o politică de lungă durată a Regatului Unit și a NATO de a nu confirma sau infirma prezența armelor nucleare într-o anumită locație”.

Recent au venit de la personalități de rang înalt de pe ambele maluri ale Atlanticului ca Marea Britanie să fie pregătită în cazul unui potențial război între forțele NATO și Rusia. La începutul acestei săptămâni, generalul Sir Patrick Sanders, șeful în funcție al armatei britanice, a declarat că rândurile sale de 74.000 de oameni trebuie să fie întărite de cel puțin 45.000 de rezerviști și cetățeni pentru a fi mai bine pregătiți pentru un posibil conflict.

UPDATE 10.00 – Biden face presiuni asupra Congresului cu privire la ajutorul pentru Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, face presiuni asupra Congresului pentru a adopta un acord bipartizan al Senatului care prevede asocierea măsurilor de aplicare a legii la frontieră cu ajutorul extern pentru Ucraina.

Discuțiile bipartizane au atins un punct critic pe fondul opoziției tot mai mari a republicanilor. Unii republicani au stabilit ca o condiție pentru un acord privind securitatea frontierelor să fie o condiție pentru continuarea ajutorului pentru Ucraina.

Președintele democrat afirmă într-o declarație că politicile propuse ar fi cel mai dur și mai corect set de reforme pentru securizarea frontierei pe care l-am avut vreodată în țara noastră”.

De asemenea, el s-a angajat să folosească o nouă autoritate de urgență pentru a închide frontiera” imediat ce va putea semna legea, potrivit Associated Press. Dar președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un republican din Louisiana, spune că legea ar fi moartă la sosire în Cameră” în forma sa actuală, potrivit unei scrisori adresate deputaților republicani din Camera Reprezentanților.

UPDATE 08.00 – Președintele rus Vladimir Putin a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât avionul militar rus care s-a prăbușit în apropierea graniței cu Ucraina în această săptămână

În primele sale comentarii despre prăbușirea de miercuri, Putin a spus că rezultatele anchetei Moscovei vor fi publicate în două-trei zile, dar rezultatele preliminare sugerau că rachetele care au lovit avionul ar fi fie americane, fie franceze. Putin a acuzat și Ucraina că știe că Avionul Ilyushin Il-76 transporta 65 de prizonieri de război ucraineni.

„Nu știu dacă au făcut-o intenționat sau din greșeală, dar este evident că au făcut-o”, a spus Putin în comentarii televizate vineri.

„În orice caz, ceea ce s-a întâmplat este o crimă. Fie din neglijență, fie intenționat, dar, în orice caz, este o infracțiune.”

UPDATE 4:00-SUA vor amplasa arme nucleare la o bază RAF, potrivit unui raport

Se pare că America ar intenționa să amplaseze arme nucleare în Marea Britanie ca răspuns la amenințarea tot mai mare din partea Rusiei.

Conform propunerilor, acestea ar urma să fie păstrate la RAF Lakenheath, în Suffolk, care sunt detaliate în The Telegraph.

Documentele Pentagonului dezvăluie contracte pentru o nouă facilitate și „arată că SUA intenționează să plaseze la baza aeriană focoase nucleare de trei ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima”.

Ziarul afirmă că ar fi pentru prima dată în ultimii 15 ani când America a amplasat arme nucleare în Marea Britanie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Volodymyr Zelenskyy spune că producția de arme a țării sale se află pe un „trend ascendent”.

Afirmația vine în contextul în care există numeroase rapoarte conform cărora Ucraina este disperată să primească noi tranșe de arme și provizii din partea Occidentului, în timp ce Rusia își sporește accesul la munițiile de luptă.

Moscova nu numai că produce mai multe arme pentru trupele sale, dar îmbunătățește și aprovizionarea externă de la parteneri și aliați, precum Coreea de Nord și Iran, scrie Sky News.

Cel mai recent pachet de ajutor al lui Joe Biden pentru Ucraina este blocat în Congres, deoarece republicanii refuză să îl susțină înainte ca problemele interne legate de imigrație să fie abordate. Ungaria a blocat un pachet similar din partea Uniunii Europene.