• Președintele Ucrainei l-a demis pe comandantul-șef al forțelor armate ale țării, Valerii Zaluzhnyi.
  • Tucker Carlson a publicat interviul cu Putin.
  • The Guardian : Syrsky are o „reputație mixtă” în rândul armatei ucrainene și se crede că este indiferent față de viața trupelor în timpul operațiunilor.

UPDATE 18:00 – Putin îl ironizează pe Tucker Carlson într-un interviu fără menajamente despre Ucraina

Putin și-a repetat argumentul că Ucraina nu este o țară reală, care a fost modelată de „voința” liderului sovietic Iosif Stalin.

Când Carlson a cerut ca reporterului Evan Gershkovici să i se permită să se întoarcă în SUA împreună cu Carlson și echipa sa, ca o dovadă de „bunăvoință” din partea lui Putin, liderul rus a spus că „bunăvoința” sa s-a epuizat, plângându-se de lipsa de reciprocitate din partea Occidentului.

UPDATE 14:00- Primarul Kievului îi cere lui Zelenskyy să vorbească public despre decizia de înlocuire a șefului armatei

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, l-a îndemnat pe liderul ucrainean să explice public această mișcare.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

„Sper că autoritățile vor aduce argumente pentru astfel de schimbări în fața societății”, a scris el pe Telegram.

„Când continuă luptele grele pe linia frontului, când trebuie continuată cooperarea eficientă cu partenerii străini. Când unitatea societății are nevoie de autorități în care să aibă încredere.”

UPDATE 12:00- Kremlinul acuză Ucraina de moartea civililor în Mariupol

Kremlinul a declarat că nu a revizuit încă o evaluare a Human Rights Watch privind numărul de persoane ucise în orașul Mariupol.

Cel puțin 8.000 de persoane au fost ucise de lupte sau din cauze legate de război în timpul cuceririi Mariupol de către Rusia, care a durat câteva luni, potrivit Human Rights Watch.

Comentând raportul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat forțele ucrainene că au folosit civilii din Mariupol ca scuturi umane și că i-au împușcat în spate.

UPDATE 10:00-Rusia și Ucraina fac schimb de 100 de prizonieri de război

Emiratele Arabe Unite au declarat că au reușit să medieze eliberarea a 100 de prizonieri de război ruși în schimbul a 100 de prizonieri de război de partea ucraineană, relatează agenția de presă de stat din EAU, WAM, citând ministerul de externe

Ministerul rus al Apărării, într-o postare pe Telegram, a remarcat „medierea umanitară” a EAU, la fel ca și Volodymyr Zelenskyy și organismul ucrainean care supraveghează schimburile de prizonieri de război.

Ministerul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a precizat că acesta este al treilea efort de mediere între Rusia și Ucraina în acest an, adăugând că face apel la diplomație, dialog și de-escaladare, potrivit WAM.

UPDATE 8:00-Rusia contracarează un atac cu drone asupra unor instalații de combustibil și energie

Sistemele rusești de apărare antiaeriană au dejucat o tentativă de atac cu drone ucrainene asupra instalațiilor unui complex de combustibil și energie din vestul Rusiei, potrivit guvernatorului local.

Andrei Klychkov, care este guvernatorul regiunii Oryol, a declarat pe Telegram că nu au existat victime.

„Pentru a asigura securitatea, unitatea de aplicare a legii ia măsurile necesare”, a spus el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Ucrainei l-a demis pe comandantul-șef al forțelor armate ale țării, Valerii Zaluzhnyi.

Decizia a fost luată în urma speculațiilor privind o ruptură între președinte și generalul Zaluzhnyi, care a condus efortul de război al Ucrainei de la începutul conflictului.

Generalul Oleksandr Syrskyi, un general cu experiență de luptă, a fost anunțat ca înlocuitor al acestuia printr-un decret prezidențial.

Aceasta este cea mai mare schimbare în conducerea militară a Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, scrie BBC.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat că înaltul comandament trebuie „reînnoit” și că generalul Zaluzhnyi ar putea „rămâne în echipă”.