• „Kremlinul amenință în mod regulat țările NATO”, a amintit Jens Stoltenberg în presa germană.
  • Secretarul general al NATO le cere europenilor să-și mărească producția de arme pentru a crește livrările către Ucraina.
  • Jens Stoltenberg a susținut pregătirea pentru o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”.

UPDATE ORA 20.00- Serviciile de informații ucrainene „confirmă” forțele rusești folosind Starlink

Serviciile secrete ucrainene au declarat că au confirmat că forțele ruse folosesc serviciul de internet prin satelit Starlink pe câmpul de luptă din zonele ocupate din estul țării.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Publicarea a ceea ce a spus duminică a fost o dovadă, serviciile militare de informații ucrainene au declarat că a confirmat rapoartele anterioare conform cărora trupele ruse folosesc „sistemic” terminalele sistemului de comunicații prin satelit al lui Elon Musk.

UPDATE ORA 18.00- Oficialii occidentali l-au lovit pe Trump din cauza comentariilor NATO

Înalți oficiali occidentali au intervenit pentru a-l critica pe fostul președinte Donald Trump, după ce acesta a sugerat că SUA ar putea să nu protejeze aliații NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare de o potențială invazie a Rusiei, relatează Reuters.

„Orice sugestie conform căreia aliații nu se vor apăra unii pe alții subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, și îi expune pe soldații americani și europeni la un risc crescut”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declarație scrisă. „Orice atac asupra NATO va fi întâmpinat cu un răspuns unitar și puternic”, a adăugat el.

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat: „Motto-ul NATO „unul pentru toți, toți pentru unul” este un angajament concret. Subminarea credibilității țărilor aliate înseamnă slăbirea întregii NATO”, a scris el pe platforma de socializare X. „Nici o campanie electorală nu este o scuză pentru a juca cu securitatea Alianței”.

UPDATE ORA 14:00 – Oficialii ucraineni spun că resturile căzute de la o dronă doborâtă și valul exploziei au avariat o conductă de gaz și clădiri rezidențiale din portul fluvial și maritim Mykolaiv

Senatul american, care este împărțit la limită, va încerca duminică să se apropie de adoptarea unui pachet de ajutor de 95,34 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, sperând în același timp să arate suficient sprijin bipartizan pentru a propulsa măsura până la final în Congres.

Legislația are nevoie de 60 de voturi pentru a depăși un obstacol procedural și a continua spre adoptarea în Senat în zilele următoare. Aceasta ar putea avansa mai rapid dacă democrații și republicanii ajung la un acord pentru a urgenta adoptarea măsurii.

Banii sunt considerați cruciali de către Kiev, care se apropie de cea de-a doua aniversare a invaziei rusești. Președintele democrat Joe Biden, care a solicitat ajutorul de luni de zile, a declarat vineri că Congresul s-ar face vinovat de „neglijență” dacă nu va reuși să adopte măsura.

UPDATE ORA 10:20 – Direcția principală de informații din Ucraina a confirmat că rușii au acum terminale Starlink în față

„Da, au fost înregistrate cazuri de utilizare a acestor dispozitive de către ocupanții ruși. Acest lucru începe să devină sistemic”, a declarat reprezentantul de presă al departamentului, Andriy Yusov, în comentariul său pentru mass-media.

Anterior, armata ucraineană a raportat pe rețelele de socializare despre prezența terminalelor prin satelit de la compania lui Elon Musk în armata rusă. Potrivit unuia dintre ei, terminalele Starlink cu conturi activate sunt furnizate masiv Rusiei prin Dubai și operează în teritoriile ocupate.

Starlink a declarat că „SpaceX nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata sa”. Este imposibil să importați oficial un terminal Starlink în Rusia, iar rețeaua de satelit nu funcționează în țară. Dar Starlink lucrează cu siguranță în teritoriile ucrainene ocupate (inclusiv Crimeea) – acest lucru a fost confirmat nu numai de armata ucraineană, ci și de vânzătorii ruși de terminale Starlink.

Jurnaliştii de la canalul de telegramă ASTRA au găsit mai multe magazine online în RuNet care oferă terminale satelit Starlink cu conturi activate la un preţ de până la 300 de mii de ruble (cu o taxă de abonament la Internet de 100 USD pe lună sau mai mult).

Aparent, Starlink este vândut în Rusia special pentru nevoile armatei. Astfel, unul dintre magazinele Starlink vinde și drone chinezești, iar celălalt vinde gadgeturi pentru tuning arme. Într-una dintre reclame se spune în text simplu că terminalele sunt vândute „pentru operațiunea militară specială și noi teritorii”.

UPDATE ORA 8:00 – Situația din linia întâi este dificilă, spune Kievul

Situația de-a lungul liniei frontului în est și sud este dificilă, potrivit armatei ucrainene. Între timp, Rusia a continuat să atace Ucraina cu drone.

Între timp, apărarea aeriană ucraineană ar fi respins un alt atac cu drone rusești asupra Kievului în cursul nopții.

Știre inițială

„Kremlinul amenință în mod regulat țările NATO”, a amintit Jens Stoltenberg în presa germană.

Secretarul general al NATO le cere europenilor să-și mărească producția de arme pentru a crește livrările către Ucraina, scrie franceinfo. Într-un interviu publicat sâmbătă, 10 februarie, de ziarul german duminical Welt am Sonntag, Jens Stoltenberg a susținut pregătirea pentru o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”.

„Trebuie să ne reconstituim și să ne dezvoltăm mai rapid baza industrială, pentru a crește livrările către Ucraina și pentru a ne reface propriile stocuri”, a avertizat el, cu mai puțin de o săptămână înainte de reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO, care va avea loc la Bruxelles pe 15 și 16 februarie.