• În regiunea Hmelnytsky, apărarea aeriană a doborât o rachetă inamică, spune șeful OVA Serhiy Gamaliy. Nu sunt victime sau pagube.
  • Rusia a comis 280 de atrocități împotriva jurnaliștilor și presei din Ucraina, rănind alți nouă și lăsând mai puțin de 15 dispăruți.
  • Severodonețk nu este sub asediu, se poate ajunge în oraș, transmite șeful VCA Alexander Stryuk.

UPDATE ORA 23:00

Casa Albă se așteaptă la un impact „minim” asupra economiei americane și mondiale în cazul în care Rusia nu își va plăti datoria

Casa Albă a declarat că se așteaptă la un impact „minim” asupra economiei americane și globale dacă Rusia nu își plătește datoriile.

„Ne așteptăm ca impactul asupra SUA și a economiei globale să fie minim, având în vedere că Rusia a fost deja izolată din punct de vedere financiar”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în cadrul unei conferințe de presă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

UPDATE ORA 22:00

Zelenski vorbește mâine la o universitate din SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi mâine, în format online, la Universitatea Stanford, potrivit unui profesor al școlii.

Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, a declarat că școala este „onorată” să îl găzduiască în acest „moment crucial în istoria Ucrainei”.

UPDATE ORA 21:00

Situația militară din estul Ucrainei este mai gravă decât se crede, afirmă un ministru

Situația militară din estul Ucrainei este chiar mai gravă decât se crede, a declarat Ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Potrivit comentariilor de pe pagina sa de Twitter, Kuleba a declarat că Ucraina are acum nevoie de armament greu pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși.

Acesta a mai spus că discuțiile de pace cu Rusia nu au avut loc cu adevărat.

Rusia avertizează că furnizarea de arme către Ucraina ar putea duce la o „escaladare inacceptabilă

Ministrul rus de externe a avertizat că furnizarea de arme către Ucraina, care ar putea lovi teritoriul rusesc, ar fi un pas spre o „escaladare inacceptabilă”.

Premierul Italiei spune că nu vede „speranțe de pace” pentru Ucraina după convorbirea cu Putin

Premierul italian Mario Draghi a declarat, în urma acestei convorbiri, că nu vede nicio „speranță de pace” pentru Ucraina.

De asemenea, el a spus că va avea o convorbire cu Volodimir Zelenski cu privire la posibila deblocare a porturilor din Marea Neagră.

UPDATE ORA 20:00

În relațiile cu Rusia „nu pot reveni la ceea ce au fost”, avertizează premierul finlandez

Premierul finlandez a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina reprezintă un punct de cotitură și a avertizat că relațiile cu Moscova nu pot reveni la situația de dinaintea invaziei sale.

Prim-ministrul Sanna Marin a făcut aceste comentarii în timpul unei călătorii în Ucraina, care a inclus vizitarea orașelor Irpin și Bucea, unde Ucraina afirmă că trupele rusești au comis atrocități, acuzație negată de Moscova.

Ea a descris acțiunile Rusiei în Ucraina ca fiind „un atentat împotriva principiilor de construire a unei case europene comune”.

UPDATE ORA 19:00

Occupanții din Donbass vor în continuare să forțeze Seversky Donets.

Ei fac acest lucru chiar și după ce un număr record de 400 de militari ruși au fost pierduți, potrivit serviciilor secrete britanice.

Unde anume vor trupele rusești să treacă râul?

Secțiunea Dronovka – Belogorovka.

Care este obiectivul?

Inamicul încearcă să stabilească un control total, mai întâi asupra regiunilor Luhansk și, mai târziu, Donețk, în cadrul granițelor lor administrative.

Oleksiy Gromov, adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene. „În efortul de a-și consolida poziția în regiunea Kherson, ocupată temporar, rușii au început să construiască o a treia linie de apărare”.

Operațiunile de luptă continuă pe linia de contact cu regiunile din estul Ucrainei.

UPDATE ORA 18:00

Armata Rusiei a obținut câștiguri în estul Ucrainei, după ce și-a mutat cea mai mare parte a războiului acolo – punând armata ucraineană sub o presiune mai mare.

Bătălia pentru Donbas este probabil va decide soarta invazie.

Zelenski a descris condițiile din Donbas ca fiind extrem de dificile, în ciuda faptului că unele dintre forțele lor cele mai bine pregătite sunt deja postate în est din cauza unui război de opt ani cu separatiștii susținuți de ruși.

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei spune că luptele din Donbas au atins intensitatea maximă, rușii luând cu asalt poziții ucrainene în mai multe zone simultan.

,,De astăzi, agresorul conduce focul intens de-a lungul întregii linii de contact și a pozițiilor forțelor noastre în regiunea operațională Donețk. Inamicul folosește sisteme de rachete tactice, aviație și artilerie„, spune Hanna Maliar.

,,Situația este dificilă și sunt semne de escaladare. Inamicul a folosit toate resursele pentru a ne captura teritoriul și a ne înconjura forțele. Luptele au atins intensitatea maximă. Inamicul ne atacă pozițiile în diferite puncte simultan. Suntem într-o situație foarte dificilă”.

Anterior, autoritățile din Donbas au declarat că rușii au atacat peste 40 de așezări în drumul lor de a lua orașele strategice Severodonetsk și Lysychansk, relatează agenția de presă AFP.

UPDATE ORA 17:00

Polonia intenționează să achiziționeze 500 de lansatoare de rachete multiple M142 #HIMARS. Acest lucru a fost declarat de ministrul apărării al țării, Mariusz Błaszczak.

UPDATE ORA 16:00

În acest an, Statele Unite au acordat Ucrainei un nou sprijin de 4 milioane de dolari pentru îndepărtarea minelor rusești și a bombelor nedetonate, astfel încât familiile acestora să se poată întoarce acasă în siguranță. Sprijinul american va permite HALO Trust din Ucraina să lanseze 10 echipe de dezintegrare. Statele Unite sprijină Ucraina în lupta sa împotriva consecințelor războiului brutal al Rusiei.


Președintele german Frank-Walter Steinmeier l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să își retragă fără întârziere trupele din Ucraina, relatează Die Welt.

Luând cuvântul la Stuttgart, pe 25 februarie, cu ocazia Zilei catolicilor germani, Steinmaier s-a adresat lui Putin: „Arătați respect pentru suveranitatea Ucrainei, opriți luptele. Domnule Putin, opriți suferința și ruina din Ucraina! Retrageți-vă trupele și nu vă retrageți din discuțiile directe și serioase cu președintele Zelenski!

UPDATE ORA 15:00

Soldații ruși pledează vinovați pentru crime de război
Doi soldați ruși capturați au fost au pledat vinovați în instanță în cel de-al doilea proces pentru crime de război care va avea loc în Ucraina.

Alexander Bobikin şi Alexander Ivanov sunt acuzaţi că au încălcat legile războiului prin bombardarea unui oraş, iar procurorii vor să-i condamne la închisoare pentru 12 ani.

Sunt complet vinovat de crimele de care sunt acuzat”, a declarat Bobikin instanței, potrivit Reuters. „Am tras în Ucraina din Rusia”. Ivanov a spus: „Mă pocăiesc și cer o reducere a pedepsei”.

Un avocat al apărării îndurare pentru cei doi, audăugând că soldații au urmat ordinele.


Putin a semnat miercuri un decret prin care se simplifică procesul de obținere a pașapoartelor rusești pentru persoanele din Herson și părți din Zaporizhzhia aflate sub controlul Moscovei.

Decretul este nul din punct de vedere juridic și nu va avea consecințe juridice”, a scris pe Twitter misiunea diplomatică a Ucrainei în UE, spunând că această mișcare a fost o încercare de a forța ucrainenii să își schimbe cetățenia.

Controlul Hersonului și Zaporijiei asigură accesul Rusiei în Crimeea, teritoriul ucrainean pe care Moscova l-a anexat în 2014.

UPDATE ORA 14:00

Succesul obținut nu este suficient pentru ca Rusia să obțină controlul asupra Donbasului, relatează The New York Times.

Trupele rusești sunt nevoite să accepte o realitate importantă: nu au forța necesară pentru o singură luptă în multe locuri. Forțele rusești provoacă pierderi trupelor ucrainene, dar cu prețul propriilor rezerve de trupe și echipamente. În același timp, Ucraina continuă să primească muniție din țările NATO, care este mai eficientă pentru contraatacuri. Ucraina dispune de o rezervă de trupe mai bună decât Rusia. Ocupanții sunt mai îngrijorați de problema forței de muncă, deoarece numărul lor a rămas practic la nivelul de dinainte de război.

Rusia are la dispoziție o fereastră limitată pentru a-și recăpăta impulsul și a face progrese importante. După aceea, ar putea fi forțată să ia mai multe poziții defensive, iar atunci războiul va intra pe o pistă oarbă. Pe măsură ce trupele și echipamentele avansează, bătălia pentru Donbass va fi probabil ultima mare ofensivă a rușilor.

UPDATE ORA 12:00

O navă a marinei ucrainene a fost detectată în apropierea insulei Zminyiny, care a fost luată de ocupanții din Berdyansk – UC Pivden

„Este probabil ca inamicul să încerce să folosească o astfel de navă, chiar și sub pavilion ucrainean, în provocările lor cu bombardarea navelor civile străine și, eventual, a zonelor de coastă atât ale Ucrainei, cât și ale altor țări din regiunea Mării Negre”, a raportat UC Pyvden.


TOS-1A rusesc bombardând poziții ucrainene lângă Novomykhailivka, regiunea Donețk. Așa arată cel mai mare și mai oribil război al secolului XXI. Ucraina este pregătită să riposteze. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de MLRS de tip NATO.


Dimitrov Orlov – primarul orașului Eenergodar

„De la ora 10.00 la 15.00 deschidem coridorul verde pentru cei care vor să meargă din Zaporizhzhya spre teritoriul controlat de inamic în zona Kamianske. În cazul în care situația se schimbă, coridorul va fi închis”.


Trenul de evacuare gratuită Pokrovsk – Lviv va circula pe 26 ianuarie

Acest lucru a fost anunțat pe site-ul Ukrzaliznytsia.

Pe 26 ianuarie, la ora 16:30, un tren de evacuare gratuită va fi livrat în gara Pokrovsk.

UPDATE ORA 10:00

Aproape 8.000 de prizonieri de război ucraineni sunt ținuți în republicile populare autoproclamate Lugansk și Donețk, deținute de Rusia.

Potrivit unui oficial al regiunii separatiste pro-Kremlin „sunt o mulțime de prizonieri. Desigur, sunt mai mulți dintre ei pe teritoriul Republicii Populare Donețk, dar avem și destui, iar acum numărul total este undeva în regiunea de 8.000„, citat agenția de presă Tass, Rodion Miroshnik.

Forțele ruse au atacat peste 40 de orașe din Donbas și Luhansk. Rusia continuă eforturile de a prelua controlul deplin asupra Donețkului și Luhanskului.


Șeful Băncii Mondiale a avertizat că invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea duce la o recesiune globală, pe măsură ce prețurile alimentelor, energiei și îngrășămintelor cresc.

David Malpass spune că multe țări europene sunt încă prea dependente de Rusia pentru petrol și gaze. El spune că măsurile Rusiei de a reduce livrările de gaze ar putea provoca o „încetinire substanțială” în regiune.

El adaugă că prețurile mai mari ale energiei afectează deja Germania, una dintre cele mai mari economii din lume.

UPDATE ORA 09:00

Două atacuri de artilerie în Ustynivka și unul în Lysychansk. „Un obuz a lovit centrul de ajutor umanitar, iar o mașină de voluntari care livra alimente în regiunea Luhansk a fost avariată”, a declarat Serhiy Haidai, șeful OBA.

Rușii au provocat o lovitură de artilerie puternică și de lungă durată asupra Lysychansk pe 25 mai.


Secretarul britanic de externe Liz Trass a cerut o forță care să răspundă agresiunii Rusiei

Ea consideră încercări periculoase de a-l „calma” pe Putin și cheamă lumea să învingă Rusia


Uniunea Europeană a înghețat circa 23 de miliarde de euro (24,5 miliarde de dolari) în active ale Băncii Centrale a Rusiei.

UPDATE ORA 07:00

Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, relatează Reuters.

UPDATE ORA 06:00

Preşedintele polonez a acuzat Berlinul că nu şi-a respectat angajamentul de a trimite noi tancuri pentru a înlocui vehiculele pe care Polonia le trimisese în Ucraina pentru a ajuta această ţară să se apere în războiul împotriva Rusiei. Guvernul german a respins afirmaţiile preşedintelui polonez Andrzej Duda.

UPDATE ORA 05:00

Preşedintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi a paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din regiunile ucrainene Kherson şi Zaporizhzhia, ocupate de Rusia.

Decretul marchează un nou pas spre „rusificarea” celor două regiuni, unde războiul din Ucraina a permis Moscovei să stabilească o punte terestră continuă care leagă Rusia de peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014, relatează Reuters.

Măsura lui Putin extinde un sistem disponibil pentru locuitorii din zonele controlate de separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk, unde Moscova a emis aproximativ 800.000 de paşapoarte începând din 2019.

UPDATE ORA 04:00

În apropiere de Insula Șerpilor a fost găsită o barcă a Marinei Forțelor Armate ale Ucrainei, care a fost capturată de ocupanții din Berdiansk, transmite Comandamentul Operațional Sud.

Este probabil ca inamicul să încerce să folosească o astfel de ambarcațiune, chiar și sub pavilion ucrainean, în provocările lor cu bombardarea navelor civile străine, și poate în zonele de coastă ale Ucrainei și ale altor țări din regiunea Mării Negre.”


UPDATE ORA 03:00

În Melitopol, ocupanții au predat tancurile T-62, care fuseseră scoase din uz, potrivit Zaporizka OVA.

Tancurile sunt echipate cu mortiere de 115 mm. Mă întreb cum ard cu Javelin și NLAW”, se arată în comunicat.

ORA 00:00

Severodonețk nu este sub asediu, se poate ajunge în oraș, transmite șeful VCA Alexander Stryuk.

„Situația este destul de complicată, bombardarea a fost aproape până noaptea. Acum e puțin mai liniștit, dar multe pagube. Orașul doar arde în diferite zone. Au fost bombardări constante în timpul zilei. Au existat încercări de a ataca orașul. Luptele s-au auzit în suburbii aproape în orașul însuși”, a spus Stryuk.


În trei luni de război, rușii au ucis 29 de jurnaliști în Ucraina. Rusia a comis 280 de atrocități împotriva jurnaliștilor și presei din Ucraina, rănind alți nouă și lăsând mai puțin de 15 dispăruți.


În regiunea Hmelnytsky, apărarea aeriană a doborât o rachetă inamică, spune șeful OVA Serhiy Gamaliy. Nu sunt victime sau pagube.