• În Donbas, forțele ruse au bombardat peste 40 de localități și amenință să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civili.
  • Rușii au blocat navigația tuturor ambarcațiunilor, inclusiv a celor de pescuit. Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pescarii nu și-au putut efectua activitatea.
  • Militarii lui Putin au bombardat un centru de asistență umanitară și au avariat o mașină care livra alimente în regiunea Lugansk.

UPDATE 23:00

Episcopul catolic german Gerhard Fürst a susținut furnizarea de arme către Ucraina. De asemenea, el a menționat că autoapărarea nu înlocuiește ethosul creștin. „Ucraina trebuie să fie capabilă să se apere singură. Și pentru aceasta există instrumente adecvate, adică arme”.


Urmările bombardamentului asupra unei centrale solare din Merefi, regiunea Harkov. Orașul a fost bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă – s-au înregistrat nouă victime. Nu s-au înregistrat victime sau răniți.

UPDATE 22:00

„În fiecare zi ne apropiem de punctul în care armata noastră îi va depăși pe invadatori din punct de vedere tehnologic și de percuție”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
„ECHITATEA POATE SALVA EDUCAȚIA”

UPDATE 21:00

Prețul gazelor rezidențiale ar putea rămâne neschimbat până la sfârșitul războiului. În prezent, este în curs de elaborare un proiect de lege care va reglementa tarifele pentru consumatorii casnici. „Variantele de compensare de către stat a diferenței dintre prețul de piață al gazului și tariful actual pentru consumatorii întreprinderilor TKE sunt în curs de analiză și vor fi prezentate la VRU pentru examinare”, a declarat șeful adjunct al OP Kyrylo Timoshenko.


La Severodonețk, au început luptele din oraș, anunță Oleksiy Arestovych. „Forțele de ocupație au putut să treacă literalmente la 500 de metri de colțurile orașului”, a declarat liderul PO într-un interviu acordat lui Mark Feigin.

UPDATE 20:00

SUA au ridicat taxa de import pentru oțelul din Ucraina. Președintele Joe Biden a semnat documentul. Taxele de import vor dura un an. Din 2018, cota de impozitare a fost de 25%.


Primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson: „Suntem alături de Ucraina pe termen lung. Vom continua să furnizăm tehnologie pentru a ajuta ZSU să își protejeze țara și lucrăm intens pentru a găsi modalități de a revigora exporturile de cereale și de a opri criza alimentară globală.

Cancelarul german Olaf Scholz: „Războiul ridică o mulțime de întrebări, de exemplu: Este posibil să lupți împotriva violenței cu violență? Sau este posibil să creăm pace fără armură? Trebuie să vorbim cu respect. Dar un lucru este clar: sprijinim Ucraina pentru ca violența să nu devină o normă.”

UPDATE 19:00

Forțele armate ucrainene lansează o contraofensivă pe frontul de sud, transmite Comandamentul Operațional Sud.

Situația de pe linia de contact are propria sa dinamică. Datorită acțiunilor de contraofensivă ale trupelor noastre, inamicul a suferit pierderi semnificative și a fost nevoit să se apere pe poziții defavorabile și neechipate. Operațiunile de luptă continuă.


Două persoane au fost rănite în urma bombardamentului asupra satului Zolochiv, aflat la 30 de km de Harkov.

Trupele rusești au lovit satul cu rachete Uragan și Smerch în jurul orei 14:00 pe 28 februarie, a declarat șeful comunității locale, Viktor Kovalenko, pentru Agenția de presă ucraineană. Potrivit acestuia, obuzele au lovit un bărbat de 50 de ani și o femeie de 62 de ani care se aflau pe stradă în momentul bombardamentului. Obuzele au căzut în apropierea caselor particulare, unul dintre ele a pătruns în dakh, a zburat în bucătărie și nu s-a dezintegrat.


UPDATE 18:00

Elicopterele ucrainene lovesc ocupanții.

Rusia a declarat sâmbătă că trupele sale și luptătorii separatiști au capturat un nod de cale ferată cheie în estul Ucrainei, al doilea oraș mic care a căzut în mâinile forțelor Moscovei în această săptămână, în timp ce acestea luptă pentru a cuceri întreaga regiune contestată a țării, Donbas, potrivit Irish Examiner.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că orașul Lyman a fost „complet eliberat” de o forță comună a soldaților ruși și a separatiștilor susținuți de Kremlin, care duc război în regiunea estică de la granița cu Rusia de opt ani.

UPDATE 17:00

Companii japoneze vor primi subvenții guvernamentale pentru angajarea refugiaților din Ucraina

Programul de plată va începe la 30 mai. IMM-urile care angajează refugiați ucraineni vor primi 600.000 de yeni pentru fiecare angajat timp de un an, în timp ce companiile mari vor primi până la 500.000 de yeni (116.000 grivne).

Și companiilor care angajează refugiați din Ucraina pentru o perioadă de până la trei luni, guvernul va acorda 120.000 de yeni (28.000 de grivne) per angajat pentru maximum trei luni. Este vorba în primul rând de acei refugiați care nu pot conta pe locuri de muncă stabile în Japonia.

De asemenea, refugiații ucraineni cu vârsta sub 65 de ani vor fi incluși în sistemul de subvenții stimulative, care sunt destinate angajării persoanelor în vârstă, a persoanelor cu handicap și a mamelor singure.

UPDATE 16:00

Peste 150 de orașe din întreaga lume au rupt protocolul de înfrățire cu localități din Rusia.  În peste 20 de țări din întreaga lume, relațiile de înfrățire au fost deja rupte cu peste 160 de orașe din Rusia, conform Centrului pentru Comunicații Strategice din Ucraina.  

Guvernul german a transmis, la rândul său, un punct de vedere, după discuția cu Vladimir Putin. 

„Cancelarul german și președintele francez au cerut o încetare imediată a focului și o retragere a trupelor ruse. Ei i-au cerut președintelui rus să se angajeze în negocieri directe serioase cu președintele ucrainean și să găsească o soluție diplomatică a conflictului”, se arată în comunicatul de presă al guvernului german, citat de CNN.

UPDATE 15:00

BBC: Putin avertizează Franța și Germania cu privire la înarmarea Ucrainei

Agenția de presă de stat din Rusia, TASS, considerată o portavoce a propagandei de la Kremlin, transmite, pe Telegram, că Vladimir Putin a discutat la telefon cu Emmanuel Macron și cu Olaf Scholz.

BBC trasmite Putin le-a spus celor doi lideri că furnizarea de arme Ucrainei este „periculoasă”, avertizând în legătură cu „riscurile de destabilizare în continuare a situației și agravarea crizei umanitare”, a spus Kremlinul.

Putin a mai spus că este gata să caute modalități de a transporta cereale blocate în porturile ucrainene în timpul campaniei militare a Moscovei, a adăugat acesta.

„Rusia este pregătită să ajute la găsirea de variante pentru exportul cerealelor, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre”, a spus Kremlinul.

„O atenție deosebită” a fost acordată negocierilor dintre Ucraina și Rusia, „care sunt înghețate din vina Kievului”, a mai spus Kremlinul.

„Vladimir Putin a confirmat deschiderea părții ruse față de reluarea dialogului”, a punctat Kremlinul.

UPDATE 14:00

Federația Rusă este cu mult înaintea SUA în ceea ce privește dezvoltarea armelor hipersonice, a declarat Ministerul rus de Externe.


Polonia s-a plâns că Uniunea Europeană încă nu i-a dat țării banii necesari pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina care se află pe teritoriul polonez, a declarat ministrul adjunct de interne polonez Pawel Schaefernacker.

„Încă de la început am spus că ajutorul pe care îl acordăm este de miliarde de euro, nu de milioane. Ajutorul Uniunii Europene pentru țările care ajută refugiații ar trebui, de asemenea, să fie contabilizat în miliarde, așa cum a fost în cazul Turciei sau al Greciei în 2015-2016”

UPDATE 13:00

SUA iau în calcul să furnizeze Ucrainei rachete cu bătaie între 32 și 72 de km.

Raza de acțiune a acestor rachete o depășește pe cea a tunurilor M777 trimise deja Ucrainei.

Distanța suplimentară va fi critică în duelurile de artilerie dintre forțele ucrainene și cele ruse, în special în regiunea Donbas.

Pentagonul este așteptat să anunțe noul transport de arme și echipamente militare în zilele următoare.

Acesta ar putea include și sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) sau sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

Deocamdată, nu există aprobarea președintelui JOE BIDEN și nici a secretarului apărării LLOYD AUSTIN pentru următorul lot de ajutor militar destinat Ucrainei, care ar fi primul din pachetul de 40 de miliarde de dolari semnat de președintele Biden săptămâna trecută.

Ucraina a început să primească rachete anti-navă din partea Danemarcei, potrivit ministerului ucrainean al Apărării.

„Apărarea de coastă a țării noastre nu va fi consolidată doar de rachetele Harpoon, ci vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate”, a spus acesta.

Rachetele Harpoon vor fi operate alături de cele ucrainene Neptun în apărarea coastei, inclusiv a portului Odesa.

UPDATE 12:00

Volodimir Zelenski și Boris Johnson, nouă convorbire telefonică

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson despre „consolidarea sprijinului de apărare” pentru Ucraina și despre „deblocarea porturilor”.

„Ca parte a obișnuitului dialog, am avut o altă conversație telefonică cu Boris Johnson. Am vorbit despre consolidarea sprijinului apărare, despre intensificarea lucrărilor privind garanțiile de securitate, furnizarea de combustibil pentru Ucraina. Trebuie să colaborăm pentru a preveni o criză alimentară și pentru a debloca porturile”, a spus Zelenski.

Fostul preşedinte ucranean Petro Poroşenko, un rival al actualului preşedinte Volodimir Zelenski, anunţă sâmbătă că i s-a refuzat ieşirea din ţară într-o călătorie în Lituania şi denunţă o decizie care rupe ”armistiţiul politic” în toiul invaziei ruse, relatează AFP.

Lui Poroşenko ”i s-a refuzat să treacă frontiera Ucrainei”, în pofida faptului că urma să ia parte la o Adunare Parlamentară a NATO, la Vilnius, anunţă serviciul său de presă.

Fostul şef de stat a primit, cu toate acestea, ”toate permisiunile oficiale de a părăsi ţara”, în calitate de membru permanent al delegaţiei ucrainene.

UPDATE 11:00

O navă a intrat în portul din Mariupol pentru prima dată de când trupele Kremlinului au capturat regiunea sudică

O navă a intrat în portul din Mariupol pentru prima dată de când trupele Kremlinului au capturat regiunea sudică, potrivit agenției de propagandă rusă TASS.

Un purtătorul de cuvânt al portului a declarat că vasul va fi încărcat cu 2.700 de tone de metal înainte de a porni către orașul rusesc Rostov-on-Don, luni.

Avocatul Poporului pe drepturile omului din Ucraina a transmis că acesta este de fapt un jaf.

„Jafurile din teritoriile ocupate ale Ucrainei continuă. După furturile de cereale, ocupanții au ajuns la exportul de produse metalice din Mariupol”, a spus oficialul.

UPDATE ORA 09:00

SUA iau în calcul să furnizeze Ucrainei rachete cu bătaie între 32 și 72 de km. Raza de acțiune a acestor rachete o depășește pe cea a tunurilor M777 trimise deja Ucrainei.

Distanța suplimentară va fi critică în duelurile de artilerie dintre forțele ucrainene și cele ruse, în special în regiunea Donbas.

Pentagonul este așteptat să anunțe noul transport de arme și echipamente militare în zilele următoare. Acesta ar putea include și sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) sau sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

Deocamdată, nu există aprobarea președintelui și nici a secretarului apărării pentru următorul lot de ajutor militar destinat Ucrainei, care ar fi primul din pachetul de 40 de miliarde de dolari semnat de președintele Biden săptămâna trecută.


Au apărut imagini din satelit care arată distrugeri în Popasna și Liman.

O unitate blindată rusă poate fi văzută desfășurată de-a lungul drumului din Popasna.


În plus, imaginile realizate de Maxar Technologie arată forțele rusești desfășurate în orașul Kolodesi, la aproximativ 11 km nord-est de Liman. Vehiculele sunt amplasate în apropierea clădirilor din oraș.

UPDATE ORA 07:00

Confiscarea Zaporizhziei și Energodar, agravată de atacurile continue cu rachete rusești

AIEA a fost chemată să faciliteze retragerea imediată a trupelor rusești din oraș și din uzină.

Inspectorul șef de stat al Ucrainei pentru siguranța nucleară și a radiațiilor a declarat că au fost înregistrate incidente în care rachete de croazieră au zburat deasupra centralei:

,,…astfel de incendii ar putea duce la o catastrofă planetară cu consecințe mai mari decât accidentele de la Cernobîl și Fukushima la un loc” .

Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară deplânge lipsa unei poziții clare a AIEA pe această temă, insinuând că agenția este influențată de propagandă.

UPDATE ORA 06:00

Se anunță o explozie în Odessa

În oraș nu a fost declarată nicio alertă de raid aerian. Așteptăm informații oficiale.


Mai mult de 20 de transportoare blindate rusești au intrat în baza de retragere Kirillivtsi – Apărarea Civilă Zaporizhzhya

De asemenea, se pare că satul are o prezență puternică a gherilei.


Armata rf va lupta pentru a cuceri Severodonetsk – Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW)

Principalele constatări ale ISW:

Trupele rusești au lansat atacuri directe asupra zonelor construite din Severodonetsk, fără să încercuiască în totalitate orașul – vor lupta pentru a cuceri orașul

Armata rf din Liman atacă pentru a sprijini forțele blocate în Izyum, precum și spre sud-est pentru a avansa spre Siversk.

Armata rf din Popasna caută să avanseze spre nord pentru a sprijini încercuirea Severodonetskului, în loc să avanseze spre vest, spre Bakhmut.

Nu există atacuri la nord-est de Harkov.

Trupele RF continuă să își consolideze pozițiile defensive de-a lungul direcției sudice.

UPDATE ORA 05:00

Pentagonul va cumpăra rachete antiaeriene Stinger pentru peste 600 de milioane de dolari

Departamentul american al Apărării a atribuit un contract contractorului de apărare Raytheon pentru achiziționarea de Stinger și echipamente asociate.

UPDATE ORA 04:00

De ce are Rusia un oarecare succes în estul Ucrainei?

Are legătură cu faptul că trupele rusești avansează pe o suprafață mai mică și cu geografia terenului

,,Donbass este un teritoriu diferit. Este mai plat, mai deschis, cu multe câmpuri, orașe și sate mici. Și pentru că se află în estul Ucrainei, este mai aproape de granițele Rusiei, de lanțurile de aprovizionare și de resursele acesteia. Acum se mișcă mai prudent pentru a nu merge prea departe „, a spus Kirby.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a adăugat că avansul rusesc în Donbass este limitat de faptul că trupele nu vor să se desprindă de lanțurile de aprovizionare

De asemenea, Pentagonul nu crede că Rusia a reușit pe deplin să facă față provocărilor ofensivei: gestionarea, asigurarea integrării operațiunilor terestre și aeriene.

UPDATE ORA 03:00

50 de muniții explozive au fost recuperate de către DNSNS în timpul unei inspecții în zona de apă a țării. Cele mai multe dintre ele au fost găsite în regiunea Kiev.

Șeful Departamentului de Inginerie a Incendiilor și Dispersie Subacvatică al DSNS din Ucraina, Serhiy Reva, a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă pentru presa ucraineană și străină.

Lacul Blakitne din satul Gorenka s-a aflat în epicentrul bombardamentelor efectuate de către ocupanți, care au fost depășiți de Kiev. Într-o altă zi, pompierii și scafandrii de la DSNS operează acolo: apa este curățată înainte de începerea sezonului de scăldat. În două zile au fost colectate 10 muniții, inclusiv proiectile de artilerie, proiectile de lansatoare de grenade și muniție explozivă de la sisteme de rachete cu lansare multiplă.


Cineva din Rusia a furat 7 tone de titan din depozitul unei filiale a companiei Tactical Missile Armament Holding Company.

Compania produce rachete aer-sol, rachete aer-aer și turbine eoliene.

Reprezentanții celui mai mare furnizor de arme din Rusia asigură că infractorii au făcut o procură falsă, au pătruns în depozitul din Korolyov și au furat 7.319 kg de materii prime în valoare de 18 milioane de ruble.

UPDATE ORA 02:00

În Harkov au fost raportate explozii

Se presupune că ocupanții ruși lansează Iskanders spre regiunea Harkov de pe teritoriul Belgorodului.

Tulburări din nou în regiunile Kursk și Belgorod

Vești bune pentru locuitorii din regiunea Poltava

Federația Internațională de Hochei pe Gheață a refuzat Rusiei și Belarusului dreptul de a participa la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață din 2023. Turneul ar fi trebuit să aibă loc la Sankt Petersburg, dar decizia a fost anulată în septembrie.


Casa Albă a declarat că se așteaptă la un impact minim asupra SUA și a economiei mondiale în urma unei potențiale intrări în incapacitate de plată a rF. ,,Ne așteptăm ca impactul neîndeplinirii obligațiilor de plată asupra economiei americane și mondiale să fie minim, având în vedere că Rusia se află deja în izolare financiară„, a declarat șefa Casei Albe, Carine Jean-Pierre.

Merită menționat faptul că SUA au pus Rusia în incapacitate de plată pentru bail-in-urile internaționale prin faptul că nu au reînnoit licența Moscovei de a-și plăti deținătorii de obligațiuni.


O acțiune publică fără precedent este în desfășurare în Lituania, o strângere de fonduri pentru Bayraktar TB2. La două zile de la începerea campaniei, majoritatea fondurilor au fost deja colectate – 3 milioane de euro din cele 5 milioane necesare. Campania a fost inițiată de cunoscutul jurnalist lituanian Andrius Tapina.

UPDATE ORA 01:00

Zelenski a amenințat dur rf pentru că a încercat să preia Liman și Severodonetsk.

,,Dacă ocupanții cred că Liman sau Severodonetsk vor fi ale lor, se înșeală. Donbass va fi ucrainean. Pentru că este noi, este esența noastră. Și chiar dacă Rusia va aduce distrugere și suferință peste tot, noi vom reface fiecare oraș și fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală la steagurile noastre ucrainene” a spus Zelenski.

Alți 198 de apărători ucraineni au fost distinși cu premii de stat, dintre care patru post-mortem

Potrivit lui Zelenski, 27 de militari ai Direcției Principale de Informații se numără printre cei premiați.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Luptele pentru pace și libertate continuă și în ziua 94 de război. Ucraina nu cedează nici un centimetru din
teritoriile sale pentru a negocia cu Rusia.

În Donbas, forțele ruse au bombardat peste 40 de localități și amenință să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinși în calea invaziei lor.

Rusia blochează accesul Ucrainei la porturile sale de la Marea Neagră. Exporturile de cereale sunt paralizate, iar impactul este resimțit de către toți comercianții ucraineni. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aceștia au pierdut milioane de dolari.

Urmează o criză alimentară, a avertizat președintele Zelenski zilele trecute. Se poate observa că navigația nu este densă în partea de vest, fiind prezente doar câteva nave. Evident, aceasta este zona unde au loc lupte, unde există o amenințare reală de mine, precum și de atacuri aeriene” , a transmis Zelenski.

Rușii au blocat navigația tuturor ambarcațiunilor, inclusiv a celor de pescuit. Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pescarii nu și-au putut efectua activitatea

,,Tot traficul naval a fost complet oprit, inclusiv cel al bărcilor de pescari. Ambarcațiunile din nord-vestul Crimeei au staționat aici navigația acestora fiind interzisă. La 18 mai 2022, am obținut permisiunea de a naviga pentru a ne ridica uneltele de pescuit care se aflau în mare din 24 februarie din cauza „operațiunii speciale” , a declarat un pescar.

Armata rusă a bombardat rezistența ucraineană dintr-o localitate din regiunea Donețk. Ucraina este pregătită să riposteze. Însă, pentru a se apăra împotriva rachetelor de croazieră ruseşti, armata ucraineană are nevoie urgentă de sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Bombele soldaților lui Putin nu se opresc aici. Un oraș din regiunea Lugansk nu mai este un loc sigur pentru nimeni. Militarii lui Putin au bombardat un centru de asistență umanitară și au avariat o mașină care livra alimente în regiunea Lugansk.

În estul Ucrainei se dau lupte grele pentru cucerirea orașului Severodonețk. Armata rusă vrea să distrugă orașul la fel ca pe Mariupol.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu prim-ministrul finlandez, Sanna Marin la Kiev. Zelenski a mulțumit Finlandei pentru cinci pachete de ajutor militar, sancțiuni împotriva Rusiei și sprijin financiar și umanitar.

,,Aș dori să mulțumesc poporului Finlandei. Din câte știu, cinci pachete de sprijin militar au fost deja alocate țării noastre. Apreciem foarte mult .

Pe lângă acest ajutor financiar, unitatea politică a țării noastre este, de asemenea, foarte importantă pentru noi, la fel ca și poziția partenerilor noștri în ceea ce privește viitoarea noastră admitere și susținerea admiterii noastre în Uniunea Europeană„, a transmis Zelenski.

Peste 80.000 de ucraineni strămutați se adăpostesc în regiunea Zaporojie, inclusiv 6.000 de rezidenți ai Mariupolului, a declarat șeful administrației militare a regiunii. Au existat complicații grave, rușii nu au lăsat mașinile să treacă, au reținut oameni la intrarea în Vasylivka și i-au folosit ca scut uman pentru a-și redistribui forțele. Oleksandr Starukh

,,Așa cum am spus, ieri au sosit aproape 1.000 de persoane, peste 900 de persoane. Acest flux de oameni, concetățenii noștri, continuă să vină în același mod. Toate acestea s-au întâmplat în condiții de extrem de complicate. Mașinile nu au avut voie să circule timp de câteva zile. Oamenii au fost ținuți în fața la Vasylivka. Oamenii nu puteau să plece. De fapt, ocupanții i-au folosit ca scuturi umane pentru a-și redesfășura trupele. Cu toate acestea, fluxul de oameni continuă, nu se diminuează. Oamenii se duc în Zaporizhzhia” , a declarat Oleksandr Starukh.