• O ramură a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a rupt legăturile cu Patriarhul Kirill al Rusiei din cauza sprijinului acordat de liderul spiritual rus pentru războiul din Ucraina, adâncind o ruptură între Biserica Moscovei și alți credincioși ortodocși.
  • Asociația Națională a Jucătorilor de Baschet Feminin a publicat sâmbătă o declarație în care solicită să se ia măsuri în ceea ce privește eliberarea lui Brittney Griner și să i se acorde soției lui Griner o întâlnire cu președintele american Joe Biden.
  • În timp ce Rusia bombardează cu bombardamente intense orașul Severodonetsk din estul țării, autoritățile iau măsuri pentru a evacua civilii nevoiași din orașul vecin Lysychansk.

UPDATE 23:00

Rușii au ucis 3 civili în regiunea Donețk – a declarat șeful Serviciului unit de apărare civilă Pavlo Kyrylenko.

2 în Avdiyivtsi și 1 în Soledar. Alte patru persoane din regiune au fost rănite. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas”.


După ce președintele turc Erdogan le-a propus omologilor ucrainean și rus Vladimir Zelenski și Vladimir Putin să organizeze convorbiri-conferințe telefonice comune, Ucraina și-a dat acordul preliminar.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a declarat că partea ucraineană este pregătită să ia în considerare un astfel de format de discuții dacă Putin va fi de acord.

„În măsura în care acest lucru corespunde realității, nu pot spune – aceste acorduri au avut loc între președinții turc și rus. Iar în ceea ce privește poziția biroului prezidențial ucrainean, dacă președintele rus își va da acordul, vom lua în considerare și noi o astfel de propunere”, a declarat Nikiforov pentru Strana.

Cu toate acestea, până în prezent nu a fost primit niciun consimțământ din partea lui Putin. Până în prezent, secretarul de presă al lui Putin, Dmitriy Peskov, a confirmat doar conversația bilaterală a lui Putin

UPDATE 22:00

Contraatac de succes în estul Kryvyy Rih

Au fost doborâți 63 de ruși și 19 unități de echipament inamic, inclusiv tancuri moderne T-72, lansatorul de rachete multiple Grad, artilerie, elicoptere și un avion SU-35”, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyy Rih.


Salvatorii au confirmat că nu au existat victime după ce ocupanții au bombardat o fabrică din Kryvyy Rih, transmite Oleksandr Vilkul.

Reamintim că ieri, 28 mai, după ora 20:00, Rusia a lovit cu mai multe rachete pe teritoriul uneia dintre întreprinderile industriale din Kryvyi Rih – aceasta a fost aproape distrusă.

Toate unitățile de salvare de noapte și de dimineață au eliminat incendiul și alte consecințe. Slavă Domnului, nu au existat victime, asta e sigur până acum. Toate molozul a fost eliminat.”, spune Oleksandr Vilkul.

UPDATE 21:00

Noi imagini din satelit arată că o navă rusească plină de cereale presupus a fi furate din fermele ucrainene a ajuns în portul sirian Latakia, pentru a doua oară în ultimele patru săptămâni, relatează CNN. Mai multe detalii AICI!


Forţele ucrainene au rezistat duminică unui asalt rusesc asupra oraşului Sievierodoneţk, cel mai mare oraş pe care îl mai deţin în regiunea Luhansk din Donbas, dar au îndurat lovituri grele de artilerie, au declarat oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.

Bombardamentele au fost atât de intense încât nu a fost posibil să se evalueze victimele şi pagubele, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile.

Situaţia a escaladat extrem de mult”, a declarat Gaidai.


Rusia trimite condamnați ceceni în Ucraina direct din închisori.

Activistul rus de opoziție Mihail Hodorkovski a declarat că sute de recidiviști se află deja în Ucraina. Dintre cei 953 de voluntari care au plecat din Cecenia în Ucraina, 101 sunt „cu un trecut și un prezent criminal”.

Eroii noștri au fost ținuți în zone în condiții dure, ca recidiviști deosebit de periculoși, predispuși să încalce regimul. Printre aceștia se numără cei condamnați pentru participare la bande, tâlhărie, furt calificat, trafic ilegal de arme, substanțe psihotrope și otrăvitoare… Sute de recidiviști se află deja pe front, în timp ce ședințele de judecată pentru ei sunt anulate acasă – din cauza „neprezentărilor” inculpaților”, a declarat Khodorkovsky.


Un ajutor de 1 miliard de euro ar putea fi primit de Ucraina din partea Germaniei.

Ambasadorul Germaniei în Ucraina, Anne Feldhusen, a declarat: „Am discutat cu ministrul de finanțe, Serghei Merchenk, despre situația actuală în domeniul financiar și despre acordarea de ajutor nerambursabil (1 miliard de euro) Ucrainei din partea Germaniei”.

UPDATE 19:00

Armata ucraineană spune că a început o contraofensivă împotriva forțelor ruse din sud și a susținut progrese semnificative în direcția Hersonului.

Serhii Hlan, care face parte din consiliul regiunii Herson, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene „au continuat operațiunile ofensive și au împins inamicul înapoi cu 9 kilometri în districtul Beryslav”.

Hlan a mai susținut că unitățile ucrainene „au spart gruparea inamicului în două părți și de fapt au încercuit gruparea inamicului din Davidiv Brid”, conform CNN

Aproximativ 400 de mașini care transportau evacuați din sudul Ucrainei, reținute la punctul de control rusesc

Aproximativ 400 de vehicule care transportau persoane evacuate din sudul Ucrainei au fost reținute la un punct de control rusesc din Vasylivka în ultimele două sau trei zile, a informat duminică postul de televiziune ucrainean Suspilne, citat de CNN.

UPDATE 17:00

Zelenski a mers pe linia frontului, în Harkov

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a plecat din Kiev pentru puțin timp. El a vizitat pozițiile de front ale armatei ucrainene în timpul unei călătorii de lucru în regiunea Harkov.

Administrația Prezidențială din Ucraina transmite că președintele a  decorat unii militari și le-a oferit cadouri.

„Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciile oferite. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul nostru. Vă mulțumim că ați apărat independența Ucrainei. Aveți grijă de voi!” a spus președintele.

Situaţia la Lîsîceansk se „agravează puternic”

Bătălia în vederea obţinerii controlului asupra Doneţkului făcea duminică ravagii în estul Ucrainei, unde forţe ruse strâng laţul în jurul oraşelor Sievierodoneţk – bombardat neîncetat – şi Lîsîceansk, relatează AFP.

Situaţia la Lîsîceansk s-a ”agravat puternic”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai.

”Un obuz rusesc a căzut pe un imobil locuit. O fată a murit pe loc, iar alte patru persoane au fost spitalizate”, anunţă el, citat de News.ro.

Cu o zi înainte, sâmbătă, situaţia a fost de asemenea ”dificilă” în acest oraş, potrivit lui Gaidai.

Un cinematograf a fost distrus, iar alte 22 de imobile au fost avarate, anunţă guvernatorul.

UPDATE 15:00

Germania a livrat puţine arme Ucrainei în ultimele două luni, în pofida angajamentului guvernului

Germania a livrat puţine arme Ucrainei în ultimele două luni, în pofida angajamentului guvernului cancelarului Olaf Scholz de a-i oferi sprijin militar, potrivit ziarului Die Welt, citat duminică de agenţia de presă EFE.

Între 30 martie şi 26 mai, nu au existat decât două transporturi dinspre Berlin, unul cu piese de schimb pentru mitraliere şi altul cu mine antitanc, conform documentelor executivului de la Kiev, la care ziarul german susţine că a avut acces.

Din partea Ucrainei au existat critici cu privire la presupusa lipsă de sprijin din partea Germaniei, întrucât, potrivit guvernului preşedintelui Volodimir Zelenski, forţele armate ucrainene au primit până acum doar o mică parte din materialele promise şi nu întotdeauna în stare bună.


Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre.

Rusia va distribui pașapoarte rusești în regiunea Zaporojie

Rusia va trimite echipe mobile ale Ministerului de Interne în Zaporojie pentru a distribui pașapoarte rusești, a declarat pentru TASS, presa de propagandă rusă, un membru al așa-numitului „consiliu principal al administrației militaro-civile din regiunea Zaporojie”, potrivit Ukrainskaia Pravda.

UPDATE 13:00

„Pe 25 mai, un oficial rus din Ministerul Apărării, Andrei Rudenko, a spus că Rusia este pregătită să ofere coridoare umanitare pentru navele care transportă alimente pe Marea Neagră în schimbul ridicării sancțiunilor.

De asemenea, ministerul a cerut Ucrainei deminarea zonei din jurul portului Odesa pentru a permite trecerea vaselor.

Rusia a demonstrat că este pregătită să folosească siguranța alimentară în propriul scop politic apoi să se prezinte ca actor rezonabil și să învinovățească Occidentul pentru orice fel de eșec”, a transmis Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE ORA 11.00

Severodonetsk este sub asaltul forțelor rusești

Forțele ruse au lansat mai multe asalturi în jurul orașului Severodonețk, care este aproape încercuit, scrie BBC.

Experții militari sunt de părere că Rusia nu are prea multe de câștigat din punct de vedere economic sau militar prin cucerirea orașului, în afară de a declara un fel de victorie timpurie în război, deoarece rămâne ultimul oraș important care nu se află sub controlul rusesc în regiunea Luhansk.

Nu este clar este dacă președintele rus Vladimir Putin, în cazul în care regiunea Donbas va cădea, va continua să încerce să cucerească mai mult din Ucraina.

Ucraina a traversat o altă noapte cu mai multe atacuri cu rachete, care ridică continuu întrebări cu privire la ce se va întâmpla în continuare.

UPDATE ORA 10.00

Gazprom continuă să livreze gaze către Europa prin Ucraina

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat duminică că livrarea sa de gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, a fost de 44,1 milioane de metri cubi (mcm), în creștere de la 43,96 mcm sâmbătă, relatează Reuters.

O cerere de furnizare de gaze prin intermediul unui alt punct de intrare important, Sokhranovka, a fost respinsă de Ucraina, a precizat Gazprom.

Cantitatea este mai mică decât cea înregistrată la începutul lunii mai, care a fost de 95,8 mcm înainte ca Ucraina să oprească un punct de tranzit din cauza războiului.

UPDATE ORA 09.00

Autoritățile ruse din Crimeea că au ordonat spitalelor să refuze pacienții civili

Forțele armate ucrainene au acuzat autoritățile ruse din Crimeea că au ordonat spitalelor să refuze pacienții civili pentru a elibera paturi pentru soldații ruși.

Într-o declarație pe pagina sa de Facebook, forțele armate ucrainene au afirmat că se colectează, de asemenea, „intensiv” sânge de la donatori.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a exclus ideea de a folosi forța pentru a recâștiga toate teritoriile pe care Ucraina le-a pierdut în favoarea Rusiei din 2014, care includ peninsula sudică Crimeea, anexată de Moscova în acel an.

„Nu cred că putem să ne redăm tot teritoriul prin mijloace militare. Dacă decidem să mergem pe această cale, vom pierde sute de mii de oameni”, a spus el.

UPDATE ORA 08.00

Ambasadorii UE se reunesc duminică pentru a discuta un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia

Ambasadorii UE ar putea discuta duminică despre noul pachet revizuit de sancțiuni pentru Rusia, iar liderii blocului comunitar urmează să se întâlnească luni la Bruxelles. În centrul discuțiilor se află petrolul, scrie Bloomberg.

Uniunea Europeană a propus interzicerea petrolului transportat pe mare din Rusia, amânând, în același timp, restricțiile de import printr-o conductă cheie, în încercarea de a satisface obiecțiile Ungariei și de a ajunge la un acord asupra unui pachet de sancțiuni care a stagnat.

Comisia Europeană a trimis sâmbătă o propunere revizuită guvernelor naționale care ar elimina transporturile de petrol prin conducta Drujba, care este principala sursă de importuri de țiței a Ungariei, potrivit unor persoane familiare cu această chestiune.

Statele membre ar urma să își elimine treptat importurile de țiței maritim în termen de șase luni și de produse petroliere rafinate în opt luni, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt private.

Propunerea ar oferi mai mult timp Ungariei, care s-a opus acordului, pentru a găsi o soluție tehnică care să-i satisfacă nevoile energetice. De asemenea, ar răspunde preocupărilor altor țări fără ieșire la mare, inclusiv Slovacia și Republica Cehă.

UPDATE ORA 07.00

Comisia Europeană a transmis guvernelor naționale ale UE o propunere revizuită pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, anunță Bloomberg. Noul pachet poate include, în special, interzicerea transportului pe mare a petrolului rusesc.


Occupanții desfășoară acțiuni de asalt în apropiere de orașul Sevierodonetsk, luptele continuă.

  • Sectoarele Volyn și Polissia se confruntă cu o pregătire operațională și de luptă sporită în cadrul verificării forțelor reactive ale forțelor armate ale Republicii Belarus.
  • Pe partea de Sever, inamicul a bombardat cu mortiere pozițiile Forțelor de Apărare din regiunea Sumî.
  • Pe linia Slobozhansky, inamicul se angajează într-o beligeranță sistematică pentru a împiedica infiltrarea în continuare a unităților noastre în zona detașamentului ucrainean.
  • Pe strâmtoarea Harkov, inamicul a bombardat infrastructura civilă în zonele Cherkasy Tishok, Ruska Tishok, Petrivka și Ternova.
  • A efectuat bombardamente de artilerie asupra infrastructurii civile în zonele Gusarivka, Velyka Komishuvaha, Bohorodichne, Svyatogirskyi și altele.
  • Inamicul desfășoară acțiuni ofensive pe linia Donețk. Intensitatea acțiunilor operaționale și tactice și a acțiunilor aviației armatei a crescut.
  • Pe Limanskiy, a desfășurat aviația de asalt lângă Dibrowa. Aceștia încearcă să se instaleze în zona Limanu.
  • În zona Bobrovohy inamicul a suferit pierderi și s-a retras pe pozițiile ocupate anterior. Inamicul a efectuat o lovitură aeriană în zona Ustinivka.
  • În linia Bakhmutsk, inamicul a efectuat un asalt în zonele Volodymyrivka, Vasylivka, Komishuvaha și Myronivka. Fără succes, s-au înregistrat pierderi și inamicul s-a retras.
  • Pe linia Avdiivka a încercat să atace în zonele Kam’yanka și Veseloe, fără succes.
  • Inamicul de pe linia strâmtorii Pivdenobuzskiy a suferit pierderi ca urmare a acțiunilor ofensive ale unităților ucrainene și a ocupat poziții defensive în zona Kostromka.

UPDATE ORA 06.00

Adjunctul șefului administrației rusești numite în Hersonul ocupat a declarat că regiunea nu va organiza un referendum privind aderarea oficială la Rusia până când nu vor înceta luptele în Herson și în regiunile învecinate Odesa și Nikolaev.

Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației civile militare din Herson, a declarat sâmbătă pentru Reuters că în prezent nu există discuții despre un referendum.

UPDATE ORA 05.00

Forțele armate ucrainene distrug șase vehicule militare rusești în estul Ucrainei. Grupul tactic operațional Est al Ucrainei a anunțat că forțele ucrainene au ucis până la 33 de soldați ruși. De asemenea, au distrus un tanc și cinci tractoare de artilerie grea.


Nici o activitate nu a fost observată de la granița cu Belarus, anunță șeful OVA Kiev Oleksiy Kuleba. De asemenea, el a spus că un cartier general operațional funcționează în regiune 24 de ore din 24. Toate serviciile lucrează într-o cooperare fructuoasă și într-un mod consolidat, iar războiul se poartă și pe frontul informațional.

UPDATE ORA 04.00

Oleksandr Striuk, șeful administrației militare civile din orașul industrial ucrainean Severodonețk, aflat în conflict, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene se află într-o poziție defensivă dură în timp ce luptele se desfășoară la periferia orașului. În declarațiile făcute la televiziunea națională, Striuk a declarat că unele dintre cele mai intense lupte s-au concentrat în jurul hotelului Mir de la periferia orașului.


Într-un comunicat, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a afirmat că forțele rusești au suferit pierderi și s-au retras pe unele poziții ocupate anterior în direcția Severodonețk, dar a adăugat că rușii continuă să efectueze recunoașteri în zonă pentru a identifica și lovi elemente ale forțelor armate ucrainene.

UPDATE ORA 03.00

Șase civili au fost răniți în urma bombardamentelor din regiunea Harkov în 24 de ore. Potrivit administrației militare regionale, au fost răniți locuitori din raioanele Izyum, Bohoduhiv și Chuhuyiv.


Belarusul introduce restricții de intrare în mai multe districte care se învecinează cu Ucraina.

UPDATE ORA 02.00

Volodimir Zelenski a declarat că este timpul ca comunitatea mondială să recunoască legal Rusia ca stat terorist.

„În repetate rânduri voi reaminti lumii că a sosit în sfârșit momentul să recunoaștem oficial Rusia ca stat terorist, ca stat sponsor al terorismului. Este pur și simplu adevărat. Este onest și arată realitatea cotidiană pe care ocupanții au creat-o în Ucraina și pe care sunt foarte dornici să o ducă mai departe în Europa. Și ar trebui să fie asigurată din punct de vedere juridic”, a subliniat președintele ucrainean.

UPDATE ORA 01.00

Patru nave de război NATO din SUA, Germania și Franța au sosit în Finlanda deodată. Comandantul marinei finlandeze, Jussi Jasmen, consideră că vizitele navelor de război în porturile din Helsinki sunt o expresie a sprijinului pentru această țară, care a depus o cerere de aderare la NATO.

Finlanda va crește numărul de exerciții militare, potrivit Ministerului Apărării. Până la sfârșitul anului 2022, sunt planificate 20 de exerciții militare, dintre care opt noi.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă, în discursul său nocturn, că timpul până la eliberarea Ucrainei „se scurtează” pe zi ce trece și că este „doar o chestiune de timp” până când Ucraina va lua înapoi câștigurile rusești.

„Ucraina va lua totul înapoi [de la Rusia]. Acesta este un imperativ”, a spus el, „și este doar o chestiune de timp. În fiecare zi, la aceeași oră, timpul până la eliberare se scurtează. Tot ceea ce facem este pentru asta”.

Zelenski a declarat că situația din Donbas rămâne dificilă, în special în zonele Severodonetsk, Lysychansk, Bakhmut și Popasna.


Emmanuel Macron și Olaf Scholz l-au îndemnat pe Vladimir Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina și să retragă trupele rusești, într-o convorbire telefonică purtată sâmbătă cu președintele rus, au declarat oficiali germani. O declarație a biroului prezidențial francez, Palatul Elysee, a anunțat: „Orice soluție la război trebuie să fie negociată între Moscova și Kiev.”

În cadrul convorbirii, Macron și Scholz au cerut, de asemenea, eliberarea a aproximativ 2.500 de apărători ai Azovstal, care au fost luați ca prizonieri de război de către forțele rusești, se arată în comunicatul francez, cu referire la forțele ucrainene care au fost capturate după ce au apărat timp de săptămâni uzina siderurgică Azovstal din Mariupol.

În plus, cei doi lideri l-au îndemnat pe Putin să ridice blocada de la Odesa pentru a permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, pentru a evita o criză alimentară mondială, potrivit comunicatului.