• Ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, i-a îndemnat pe ucrainenii care au fost ținuți ostatici de rusi să nu își ia pașapoarte rusești și să părăsească teritoriile ocupate dacă este posibil.
  • Ea a subliniat că toate teritoriile ucrainene vor fi eliberate în orice caz, dar un pașaport rusesc va aduce mai multe probleme decât beneficii pe termen lung.
  • Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a acuzat-o pe Liz Truss că este „foarte beligerantă” și că dorește să „prelungească” conflictul din Ucraina.

UPDATE ORA 23:00

Referendumul din regiunea separatistă Osetia de Sud a fost suspendat

Președintele regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud a suspendat referendumul privind apartenența la Rusia până la finalizarea consultărilor cu Moscova.

„Până la finalizarea consultărilor, suspendați decretul președintelui Republicii Osetia de Sud din 13 mai 2022 ‘Cu privire la convocarea unui referendum al Republicii Osetia de Sud'”, a declarat președintele Alan Gagloyev.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Dl Gagloyev a anunțat organizarea referendumului pe 13 mai.

Acesta ar urma să aibă loc pe 17 iulie.

Fostul premier pakistanez apără vizita la Kremlin în aceeași zi în care Rusia a invadat Ucraina

Fostul prim-ministru pakistanez, Imran Khan, a insistat că nu știa că Rusia urma să invadeze Ucraina în aceeași zi în care s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova.

Khan, care a fost înlăturat de partidele de opoziție în aprilie, a fost aspru criticat pentru că a purtat discuții față în față cu președintele Rusiei și a dat mâna cu acesta la doar câteva ore după ce războiul din Ucraina a început pe 24 februarie.

Printr-o legătură video din Peshawar, Khan, care a sosit în Rusia pe 23 februarie pentru o vizită de două zile, a declarat: „Cum naiba puteam să știu că în ziua în care am aterizat la Moscova că Putin se va duce în Ucraina. Nu am crezut niciodată în soluții militare, a noastră a fost o întâlnire bilaterală, a fost planificată cu mult timp înainte. Nu ne-am dat seama că în momentul în care voi ajunge acolo Putin va intra în Ucraina. Cum puteam să știu și cum poți fi pedepsit pentru asta?”.

UPDATE ORA 22:00

Cel puțin 22.000 de persoane au fost ucise în Mariupol

Ucraina estimează că cel puțin 22.000 de persoane au fost ucise în orașul Mariupol din sudul țării de la începutul invaziei rusești.

Potrivit consiliului municipal din Mariupol, 25 de noi gropi comune au fost localizate în vechiul cimitir din Crimeea de la începutul lunii mai.

În total, de la jumătatea lunii aprilie, cel puțin 16.000 de persoane din Mariupol au fost îngropate în gropi comune din apropierea satelor Stary Krym, Mangush și Vynohradne.

Alte 5.000 de persoane au fost îngropate până la jumătatea lunii martie.

Autoritățile au adăugat că „mii de cadavre rămân încă sub dărâmături, în cimitire naturale și în morgi temporare”.

„Am estimat că numărul morților din Mariupol este de 22.000 de persoane. Dar din ce în ce mai multe fapte arată că consecințele crimei rasiste sunt mult mai grave. Acest lucru necesită o atenție specială din partea comunității mondiale, precum și situația teribilă în care se regăsesc localnicii în timpul ocupației.”, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boychenko.

UPDATE ORA 21:00

Explozie în orașul controlat de ruși, Melitopol

O mașină capcană a explodat luni în orașul ucrainean Melitopol, controlat de Rusia, provocând rănirea mai multor persoane.

Rusia a afirmat că aceasta a fost opera unor „sabotori ucraineni”, dar nu a furnizat nicio dovadă care să susțină această acuzație.

„La 30 mai, o explozie ar fi avut loc în centrul orașului Melitopol, în apropierea unei clădiri rezidențiale, în momentul distribuirii de ajutoare umanitare, care a fost organizată de sabotori ucraineni”, a declarat comisia de anchetă rusă.

Potrivit informațiilor preliminare, trei persoane au fost rănite în urma exploziei.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a raportat, de asemenea, explozia, adăugând că aceasta a avut loc în apropierea unei clădiri care aparține șefului administrației numite de Rusia.

El a declarat că este posibil ca explozia să fie opera rezistenței locale, deoarece locuitorii orașului continuă să protesteze împotriva ocupației.

UPDATE ORA 20:00

Gazprom suspendă livrările de gaze către comerciantul olandez GasTerra

GasTerra nu va mai primi gaze de la compania rusă Gazprom începând cu 31 mai, după ce a refuzat să accepte cererile Moscovei de plată în ruble, au anunțat luni cele două companii.

GasTerra, care cumpără și comercializează gaze în numele guvernului olandez, a declarat că a încheiat contracte în altă parte pentru cele două miliarde de metri cubi de gaze pe care se aștepta să le primească de la Gazprom până în octombrie.

Compania este deținută în proporție de 50% de entități guvernamentale olandeze și câte 25% de Shell și Exxon.

„Înțelegem decizia GasTerra de a nu accepta condițiile de plată impuse unilateral de Gazprom”, a declarat ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten.

„Această decizie nu va avea consecințe asupra livrării fizice de gaze către gospodăriile olandeze”.

O declarație a GasTerra a precizat că a decis să nu adopte sistemul cerut de Rusia, care presupunea înființarea unor conturi care să fie plătite în euro și apoi schimbate cu ruble.

Compania a declarat că astfel de măsuri ar putea încălca sancțiunile Uniunii Europene și a mai spus că această cale de plată prezenta prea multe riscuri financiare și operaționale.

UPDATE, ORA 19:00

„Erdogan a avut loc un schimb de opinii aprofundat cu privire la cooperarea bilaterală, în principal în domeniul comercial și economic. A fost observată o creștere semnificativă a cifrei de afaceri a schimburilor comerciale reciproce. Părțile au discutat, de asemenea, despre rezultatele recentei vizite în Turcia a unei delegații ruse conduse de Alexander Novak, copreședinte al Comisiei interguvernamentale ruso-turce, viceprim-ministru. În contextul consolidării în continuare a relațiilor reciproc avantajoase, inclusiv în domeniile energiei, transporturilor și turismului, liderii au convenit asupra altor contacte.

În cadrul discuțiilor privind situația din Ucraina, s-a pus accentul pe asigurarea unei navigații sigure în Marea Neagră și în Marea Azov și pe eliminarea amenințării reprezentate de minele din apele acestora. Vladimir Putin a menționat disponibilitatea părții ruse de a facilita tranzitul maritim neîngrădit al mărfurilor în coordonare cu partenerii săi turci. Acest lucru este valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene.

Având în vedere problemele de pe piața mondială a produselor alimentare cauzate de politicile financiare și economice mioape ale statelor occidentale, s-a confirmat că Rusia ar putea exporta volume semnificative de îngrășăminte și produse agricole dacă sancțiunile antirusești relevante ar fi ridicate”.

De asemenea, au fost abordate unele aspecte de politică regională.

UPDATE, ORA 18:00

Cel puțin 242 de copii au fost uciși în Ucraina și peste 400 răniți, în trei luni de război. Bilanțul a fost anunțat de procuratura generală de la Kiev, care anchetează sute de cazuri de crime de război. Cei mai mulți copii ar fi fost uciși în Donețk, acolo unde se poartă în ultima vreme lupte grele.


Biden afirmă că SUA nu vor furniza Ucrainei sisteme de rachete capabile să lovească Rusia.


Erdogan și Putin discută azi despre Ucraina, potrivit Ankarei. Erdogan l-a invitat pe Putin să organizeze o întâlnire la Istanbul între delegațiile rusă, ucraineană și ONU, potrivit biroului său.


Numărul real al civililor morți în orașul ocupat Mariupol poate depăși 22.000, cât estimaseră până acum autoritățile locale, a transmis, luni, Consiliul Local din orașul devastat aflat la Marea Azov.

UPDATE, ORA 16:00

Jurnalist francez ucis în timpul bombardării unui vehicul de evacuare în regiunea Luhansk

Trupele ruse au tras asupra unui vehicul de evacuare în regiunea Lugansk, ucigând un jurnalist francez.

Evacuarea din regiunea Lugansk a fost oficial oprită. Rușii au tras într-o mașină care urma să ia oameni. Un jurnalist francez a fost ucis”, a declarat Serhiy Gaidai, șeful administrației militare regionale Lugansk.

Potrivit lui Gaidai, un vehicul blindat ucrainean de evacuare conducea pentru a ridica 10 persoane din regiune și a intrat sub focul artileriei.

Fragmente de obuze au străpuns armura mașinii, iar un jurnalist francez acreditat a fost rănit mortal la gât în ​​timp ce relata despre evacuare. Un polițist de patrulă care se afla cu el a fost salvat de o cască.

UPDATE, ORA 14:00

Norvegia și-a schimbat numele oficial al Belarusului

În loc de Hviterussland (traducere – „Rusia Albă”), țara se va numi acum Belarus.

Ministerul Norvegian al Afacerilor Externe



„UE” cu referire la surse
Sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei: cum să rezolvăm toate contradicțiile

Grupul McFaul-Ermack propune un regim special temporar:

O taxă reglementată pe importurile de petrol.

Un regim de vânzări controlate.

Un cont escrow special în care vor ajunge banii proveniți din importurile rusești.

Mecanisme de cost separate pentru fiecare categorie de petrol și produse petroliere

UPDATE, ORA 11:00

Petro Poroșenko l-a contactat pe Zelenski după ce nu i s-a permis să iasă de la graniță timp de două ore.

Președintele a explicat că a călătorit direct de la Kiev la Congresul Partidului Popular European. Poroșenko a scris pe Facebook că are o cerere oficială și o detașare formalizată. El a calificat drept „absolut ilegal” faptul că nu i s-a permis să intre la graniță și speră că de data aceasta va fi eliberat la Rotterdam.


Ministrul francez de externe a sosit în Ucraina.

Ministrul francez de externe Catherine Colonna se va întâlni astăzi la Kiev cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Scopul vizitei: Franța intenționează să-și exprime solidaritatea cu Ucraina și să ofere mai mult sprijin Kievului.

UPDATE, ORA 09:00

O explozie puternică a zguduit centrul orașului Melitopol.

După cum relatează RIA Melitopol, s-a întâmplat la ora 7:50.

Locuitorilor din Melitopol care locuiesc în apropierea străzilor Eroilor Ucrainei, Petra Doroșenko, Bogdan Khmelnițki le-au tremurat ferestrele și pereții din casele lor.

Potrivit informațiilor preliminare, explozia a avut loc în apropierea centrului comercial Kvartal, unde se află clădirea de apartamente a pseudo-„guvernatorului” regiunii Zaporizhzhya, Evhen Balitskyy.

Jurnaliștii nu exclud că au fost implicați sabotori.

Locuitorii din Melitopol observă în prezent nori de fum negru în centrul orașului.

UPDATE ORA 08:00

Acest război ar putea fi mai sângeros decât ne-am imaginat, – Iryna Vereshchuk.

Vicepremierul a dat două sfaturi celor care locuiesc în prezent în teritoriul ocupat temporar.

Doriți să locuiți sub ocupație temporară?

Mutați-vă pe un teritoriu controlat. Știu că nu este ușor, dar găsiți căi și posibilități. Pentru că, în cele din urmă, este vorba despre siguranța dumneavoastră și despre soarta dumneavoastră și a copiilor dumneavoastră.

Dacă rămâneți sub ocupație, ar trebui să vă luați un pașaport rusesc?

Să nu ia un pașaport rusesc. Știu că nu va fi ușor, dar pe termen lung cetățenia rusă vă va crea mai multe probleme decât beneficii.

UPDATE ORA 07:00

Acest război ar putea fi mai sângeros decât ne-am imaginat, spune Iryna Vereshchuk. Vicepremierul a dat două sfaturi celor care locuiesc în prezent în teritoriul ocupat temporar.

„Doriți să locuiți sub ocupație temporară?

Mutați-vă pe un teritoriu controlat. Știu că nu este ușor, dar găsiți căi și posibilități. Pentru că, în cele din urmă, este vorba despre siguranța dumneavoastră și despre soarta dumneavoastră și a copiilor dumneavoastră.

Dacă rămâneți sub ocupație, ar trebui să vă luați un pașaport rusesc?

Să nu ia un pașaport rusesc. Știu că nu va fi ușor, dar pe termen lung cetățenia rusă vă va crea mai multe probleme decât beneficii”.

UPDATE ORA 05:00

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a acuzat-o pe Liz Truss că este „foarte beligerantă” și că dorește să „prelungească” conflictul din Ucraina.

Andrei Kelin a afirmat că ministrul de externe a vrut să „instige conflictul” prin faptul că a făcut presiuni pentru ca Occidentul să continue să aprovizioneze Kievul, o poziție despre care a susținut că nu ar fi „bună pentru Ucraina”.

Dl Kelin a declarat că poziția dnei Truss a arătat că Londra nu este interesată să pună capăt conflictului, potrivit The Telegraph.

UPDATE ORA 04:00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele din regiunea Kharkiv, situată pe linia de front din estul țării.

Aceasta a fost prima sa călătorie oficială în afara regiunii Kiev de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit RNZ.

Oficialii din estul Ucrainei spun că bombardamentele rusești asupra orașului Sievierodonetsk au fost atât de intense încât nu a fost posibilă evaluarea victimelor și a pagubelor, în timp ce Moscova se apropie de cel mai mare oraș încă deținut de Ucraina în Donbas. Se crede că luptele au loc pe străzi și că „întreaga infrastructură critică” a orașului a fost distrusă, potrivit președintelui Volodymyr Zelenskiy. Autoritățile ucrainene au descris condițiile din Sievierodonetsk ca fiind asemănătoare cu cele din Mariupol.

UPDATE ORA 02:00

Polonia va crește cheltuielile pentru apărare pentru că mulți polonezi se tem de un atac rusesc, spune președintele polonez Andrzej Duda la CNN.

Țara intenționează să își mărească armata la 250.000 de soldați și 50.000 de TRO, în timp ce cei 10.000 de soldați americani de pe teritoriul său au fost deja doar o „forță suplimentară”.


Republica Cehă intenționează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare în valoare de până la 28 de milioane de euro, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova.

Cernochova a confirmat, de asemenea, că, până în prezent, guvernul ceh a transferat deja Ucrainei echipamente militare în valoare de peste 140 de milioane de euro.

Este important ca asistența să fie continuă”, a declarat ministrul apărării.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk, i-a îndemnat pe ucrainenii care au fost ținuți ostatici de rusi să nu își ia pașapoarte rusești și să părăsească teritoriile ocupate dacă este posibil.

Ea a subliniat că toate teritoriile ucrainene vor fi eliberate în orice caz, dar un pașaport rusesc va aduce mai multe probleme decât beneficii pe termen lung.

În același timp, ea crede că acest război va fi probabil mai lung decât se aștepta: „Nu vom renunța la pământul nostru. Ne luptăm pentru ea și o vom recâștiga. Așa că acest război va fi probabil mai sângeros decât ne-am imaginat”.