• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiei jurnalistului francez Frederic Leclerc-Imhoff, ucis luni în Ucraina.
  • UE a convenit asupra unei interdicții parțiale a importurilor de petrol rusesc, potrivit șefului Consiliului European, Charles Michel.
  • Consiliul European este pregătit să acorde Ucrainei nouă miliarde de euro, a anunțat, luni seară, președintele Consiliului European, Charles Michel.

ORA 24:00

Peste 20.000 de soldați ruși ar fi putut fi uciși în timpul conflictului din Ucraina, spune generalul american în retragere David Petraeus. Ultima estimare a Rusiei cu privire la pierderile sale de trupe a fost de 1.351, dată pe 25 martie.

Acest război se apropie de 100 de zile. El a declarat pentru BBC că nu este surprins de capacitatea Ucrainei de a respinge forțele ruse. Ucraina „a avut rezultate chiar și peste cele mai mari așteptări pe care le aveam cei mai mulți dintre noi”.

Cu privire la eficacitatea Rusiei în război, Petraeus este foarte critic: „Nimeni nu a prezis incompetența absolută a Rusiei, la fiecare nivel”, spune el.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ

Totuși, Severodonețk este mai puțin optimist cu privire la situația Ucrainei: „La un moment dat, ucrainenii ar putea fi nevoiți să se retragă pentru a lupta în altă zi”. Și preluarea orașului de către Rusia ar fi semnificativă în „războiul ideilor”, spune Petraeus.


Forțele ucrainene au avut un oarecare succes în apropierea orașului Herson, din sudul orașului, și avansează în părți ale Harkov, a declarat Zelenski, relatează Reuters.

Zelenski a lăudat „cel mai mare curaj” al armatei sale și spune că „rămân stăpânii situației de pe front”.

Președintele ucrainean a spus totuși că forțele ruse au un „avantaj semnificativ” în ceea ce privește echipamentul și numărul

ORA 23:00

BBC relatează că Petro Andryushchenko, un consilier al primarului lui Mariupol, a respins o declarație rusă care susținea că aproximativ 150 de soldați ucraineni morți au fost găsiți manipulați cu explozibili la oțelărie.

Andriușcenko a declarat că șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a raportat anterior că unii luptători ucraineni au fost găsiți în viață la Azovstal.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 152 de soldați ucraineni morți au fost găsiți într-o dubă frigorifică nefuncțională și patru mine au fost plantate sub cadavre.


Astăzi a fost descrisă drept „o zi importantă” de către procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan.

El se referea la trei noi țări – Estonia, Letonia și Slovacia – care se alătură echipei comune de anchetă (JIT) și la ce înseamnă asta pentru urmărirea justiției.

Khan a vorbit la Eurojust – agenția UE pentru justiție penală – o organizație internațională mai puțin cunoscută de la Haga.

Eurojust se va asigura că toate probele – de la declarațiile martorilor până la datele criminalistice – vor fi traduse într-o limbă care le va face accesibilă tuturor echipelor de urmărire penală.

Khan a spus într-o conferință de presă: ,,Trebuie să ne unim mâinile în interesul comun al umanității.

Și când Iryna Venediktova, procurorul șef al Ucrainei, le-a spus jurnaliștilor „luptăm pentru valorile europene”, a intervenit Khan.

Acestea nu sunt valori europene pe care le protejăm”, a spus el. „Este important să subliniem că ICC luptă pentru standardele umane de bază în secolul 21”.

ORA 22:00

Navele rusești au escortat prima navă de marfă care a părăsit portul Mariupol de când Rusia a preluat controlul asupra zonei.

În imaginile publicate de Ministerul rus al Apărării, bărci de artilerie pot fi văzute flancând nava în timp ce părăsea portul, transportând metal în cală.

Este prima navă care intră și apoi părăsește portul, pe Marea Azov, de când s-au încheiat luptele de la Mariupol.


Se crede că explozia unui container de acid azotic din Severodonețk a fost cauzată de un atac aerian, spune guvernatorul regional al orașului Luhansk, Serhiy Haidai, scrie BBC.

Se presupune că a avut loc un atac aerian asupra fabricii chimice din Severodonetsk, care a lovit rezervorul cu resturi de acid azotic”, spune el.

În momentul de față nu există nicio posibilitate de a evacua niciunul dintre cei 15.000 de locuitori care rămân în Severodonețk – deoarece acesta este atacat susținut din partea rușilor, spune el. „Rușii nu oferă coridoare umanitare”, spune el.

Șaptezeci până la optzeci la sută din oraș este controlat de armata rusă. Orașul vecin Lysychansk este sub controlul deplin al Ucrainei”, adaugă el.

ORA 21:00

Locuitorii din orașul Severodonetsk, din Lugansk, au fost avertizați să nu părăsească adăposturile anti-bombă și îndemnați să poarte măști pentru a se proteja împotriva vaporilor toxici.

Un rezervor de acid azotic a fost lovit de un atac aerian rusesc, a declarat guvernatorul de la Luhansk, Serhiy Haidai, pentru aplicația de mesagerie Telegram.

De asemenea, el a postat fotografii cu un nor mare deasupra clădirilor rezidențiale din oraș.


Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis un mesaj prin intermediul Facebook că „bătălia continuă” în Severodonetsk.

Inamicul încearcă să stabilească controlul complet asupra… Severodonețk și înconjoară [forțele ucrainene]”, se arată în postare.

Şeful administraţiei militare a regiunii, Serhiy Haidai, a oferit o actualizare.

,,Majoritatea din Severodonețk este controlată de ruși. Orașul nu este înconjurat„, a scris el pe Telegram.

Infrastructura critică a orașului a fost distrusă cu aproape 100%, 90% din fondul de locuințe a fost deteriorat, 60% din care este critică, adică nu poate fi restaurată”, a spus el.

ORA 20:00

Un fost ministru al apărării din Ucraina a spus că țara sa poate câștiga războiul cu mai multe arme din Occident.

De îndată ce putem obține mai multe arme, în special acele arme de artilerie care sunt expediate chiar acum din Occident, putem trece la contraofensivă”, a declarat Andriy Zagorodnyuk, citat BBC.

El a spus că forțele ruse erau „la capacitate maximă” și aruncau totul în lupta din Donbas.


Olaf Scholz a anunțat că Germania va permite tancurilor moderne de fabricație germană să umple tancurile din epoca sovietică trimise din Grecia în Ucraina.

Berlinul are deja acorduri similare cu o serie de țări care au tancuri din epoca sovietică, care pot fi folosite de soldații ucraineni imediat, fără antrenament.

Până acum, Germania a încheiat astfel de acorduri cu Slovacia, Republica Cehă și Polonia.

Germania antrenează, de asemenea, soldați ucraineni în Germania cu arme grele moderne, care vor fi apoi livrate Ucrainei.

ORA 19:00

Aproape șapte milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, potrivit ultimelor cifre.

Mai mult de jumătate dintre aceștia – 3,6 milioane – au fugit în Polonia, în timp ce aproape un milion s-au mutat în România și, respectiv, în Rusia.


Iryna Vanediktova s-a întâlnit cu procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, iar cei doi au susținut ulterior un briefing de presă. Karim a descris Ucraina ca fiind o scenă a crimei și a declarat că tribunalul desfășoară în această țară cea mai mare investigație din istorie, plănuind să deschidă un birou la Kiev în următoarele câteva săptămâni. În prezent, CPI nu poate urmări penal crima de agresiune deoarece nici Rusia și nici Ucraina nu se află pe lista sa de membri. Cu toate acestea, Curtea participă la o anchetă comună alături de Ucraina, Polonia și Lituania.

ORA 18:00

Vizita lui Lavrov va avea loc cu o zi înainte de întâlnirea de la Viena a alianței petroliere OPEC+, care include țările producătoare de petrol din Golful Persic și Rusia. Se așteaptă ca OPEC+ să decidă să rămână cu acordul de anul trecut, care a convenit să crească doar puțin producția de petrol până în iulie anul acesta, pentru a împiedica scăderea prețurilor. Țările exportatoare de petrol au rezistat până acum presiunii din partea Statelor Unite, care fac presiuni pentru o creștere bruscă a producției pentru a compensa prețurile petrolului care au crescut pe fondul războiului din Ucraina.


UE va continua să permită temporar importurile prin conducte, deoarece Ungaria importă 65% din petrol prin conducte rusești și afirmă că economia sa nu ar putea suporta consecințele unei astfel de opriri.

ORA 17:00

Decizia Uniunii Europene de a interzice importul petrolului rusesc a dus la o creștere bruscă a prețului acestui produs.

Marți, prețul țițeiului Brent a depășit 123 de dolari pe baril, cel mai mare din ultimele două luni.

În legătură cu războiul din Ucraina, costul petrolului și gazului a crescut deja semnificativ, deoarece țările UE sunt dependente în proporție de 27% de importurile de petrol rusești și 40% de gazul rusesc.

ORA 16:00

Serghei Lavrov a sosit la Riyadh, unde va avea întâlniri cu omologii săi din țările arabe. În special, ministrul rus de externe are programate discuții cu ministrul de externe al Arabiei Saudite, precum și o întâlnire cu secretarul general al Organizației pentru Cooperare Islamică.

Țările UE și-au anunțat intenția de a-și crește cheltuielile militare cu un total de 200 de miliarde de euro de la începutul luptelor din Ucraina, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Rada Supremă a stabilit că 28 iulie va fi sărbătoare în Ucraina – Ziua Statului Ucrainean.

ORA 15:00

UE și Turcia vor face eforturi pentru a debloca 20 de milioane de tone de cereale ucrainene pentru export, a declarat Macron.


UE va înființa un grup operativ privind achizițiile comune de arme pentru a reface stocurile de arme trimise în Ucraina, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ORA 14:00

În orașul Kherson, ocupat temporar, operatorii ucraineni au pierdut contactul. Rușii au început să vândă cartele SIM folosind pașapoarte. Acestea înregistrează datele personale ale rezidenților.


Acum, liderii UE au ajuns la un acord politic pentru a interzice 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului… dar sunt divizați în ceea ce privește importurile de gaze. Atât de multe țări din UE sunt extrem de dependente de gazul rusesc, iar consumatorii europeni suferă deja de o spirală a costurilor combustibililor.

ORA 13:00

Tribunalul din Ucraina condamnă doi militari ruși la 11,5 ani de închisoare. Instanța din regiunea Poltava i-a condamnat pe militarii rusi Alexander Bobykin și Alexander Ivanov la 11,5 ani de închisoare pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului. Potrivit anchetei, aceștia au tras în zonele pașnice din Harkov.


Peste 12.000 de cartele SIM rusești au fost emise la Melitopol pe 30 mai, a declarat șefa administrației Melitopol, Galina Danilchenko.

ORA 12:00

Trupele ucrainene ar putea părăsi Severodonețk, după cum a spus șeful administrației regionale Lugansk, Serghei Gaidai, într-un interviu telefonic acordat BBC, situația din jurul Severodonețk rămâne extrem de tensionată. Când a fost întrebat dacă Severodonețk ar putea cădea, Gaidai a reamintit că acesta a fost un război și că era imposibil să se facă astfel de presupuneri.


Rubla a fost introdusă integral în Herson începând de luni, toate magazinele sunt obligate să facă comerț în ruble și grivne, a anunțat șeful adjunct al administrației militare și civile din regiunea Kherson, Kirill Stremousov.

ORA 11:00

Rachete americane cu o rază de acțiune de aproximativ 70 km ar fi suficiente pentru ca armata ucraineană să respingă ofensivele rusești, potrivit unui consilier cheie al președintelui ucrainean Zelenski.

Zelenski și alți oficiali ucraineni au cerut cu insistență livrarea de MLRS pentru a contracara bombardamentele intense ale Rusiei în estul regiunii Donbas.

ORA 10:00

În cea mai recentă evaluare a situației din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării (MoD) afirmă că recenta capturare a orașului Lyman de către Rusia sprijină principalul său efort operațional, despre care spune că este probabil să rămână în jurul Severodonețk și să închidă buzunarul din jurul forțelor ucrainene din regiunea Lugansk. Bombardamentele grele în oraș continuă, în timp ce luptele de stradă sunt susceptibile de a avea loc la periferie, spune acesta. Progresul a fost lent, dar se înregistrează câștiguri.


Rusia a obținut succese locale mai mari decât la începutul campaniei prin masarea forțelor într-o zonă relativ mică, adaugă acesta, ceea ce obligă Rusia să accepte riscuri în alte părți ale teritoriului ocupat.

ORA 09:00

Separatiștii ruși din estul Ucrainei spun că forțele invadatoare au preluat acum controlul asupra a aproximativ o treime din orașul Severodonețk.


Opoziția Ungariei față de o propunere de interzicere a importurilor de petrol rusesc a zădărnicit două zile de discuții la Bruxelles, în timp ce blocul încearcă să ajungă la un acord asupra celei de-a șasea runde de sancțiuni. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat o mai mare unitate din partea liderilor UE în ceea ce privește planurile.

ORA 08:00

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că este pregătit să se întâlnească la Istanbul cu oficiali din Rusia, Ucraina și Națiunile Unite pentru a contribui la încheierea războiului, a declarat guvernul turc.


Liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui al șaselea pachet de sancțiuni care va afecta imediat 75% din importurile de petrol rusesc, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, adăugând că embargoul se va extinde pentru a cuprinde 90% din importuri până la sfârșitul anului.

ORA 07:00

Președintele ucrainean reacționează la interzicerea petrolului rusesc

Volodimir Zelenski a declarat că a durat prea mult timp pentru a se ajunge la un acord asupra noilor sancțiuni în Europa, subliniind că ultimul pachet a fost introdus în urmă cu aproape două luni.

Într-un discurs adresat poporului ucrainean, el a declarat că îi este recunoscător lui Charles Michel, președintele Consiliului European, pentru că „a încercat să găsească compromisurile necesare” pentru a face posibile aceste măsuri.

„Rusia trebuie să simtă un preț mult mai mare pentru agresiunea sa”, a spus el.

„Punctul cheie este, bineînțeles, petrolul. Cred că, în orice caz, Europa va trebui să renunțe la petrolul rusesc și la produsele petroliere. Pentru că este vorba despre independența europenilor înșiși față de armele energetice rusești. Și cu cât mai repede se va întâmpla acest lucru, cu cât mai completă va fi renunțarea la petrolul rusesc, cu atât mai mare va fi beneficiul pentru Europa însăși în cele din urmă.”

ORA 06:00

Danemarca a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble

Compania energetică Orsted a spus că ia în considerare oprirea livrărilor din Rusia în viitorul apropiat.

Termenul limită de plată este 31 mai, iar Orsted va continua să plătească în euro. Prin urmare, există riscul ca Gazprom să oprească livrările de gaz către Orsted. În opinia companiei, „aceasta ar fi o încălcare a contractului”.

ORA 05:00

Bătălia pentru regiunea de est a Ucrainei continuă să se intensifice

Luptele violente continuă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fiind raportate bombardamente constante în mai multe zone, iar bătălia pentru orașul-cheie Severodonetsk se intensifică.

Aceasta vine în contextul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că împingerea armatei ucrainene afară din Donețk și Lugansk este o prioritate pentru Moscova.

ORA 04:00

Pentru a obține aprobarea unor noi sancțiuni, liderii UE dau o șansă Budapestei

În lupta lor împotriva războiului Rusiei din Ucraina, liderii UE s-au predat în fața premierului ungar Viktor Orban, capitulând în privința cererilor acestuia și acordând Budapestei o scutire aproape totală de la un nou embargo asupra petrolului rusesc.

Cedarea colectivă în fața lui Orban a permis șefilor de stat și de guvern din UE să se declare victorioși, luni seara, în adoptarea unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a scutit Bruxelles-ul de jena de a nu reuși să promulge embargoul mult promis.

În același timp, oficialii și diplomații europeni au recunoscut că Orban, liderul cu mentalitate autoritară al UE, a reușit să facă ceea ce a vrut, punând interesele Ungariei înaintea efortului de a-l contracara pe președintele rus Vladimir Putin.

„Dacă te uiți la întreaga afacere de o lună”, a spus un diplomat UE despre eforturile de obstrucționare ale lui Orban, „da, a obținut multe și i-a ținut pe toți ostatici”.

Orban a postat pe Facebook o scurtă declarație: „S-a ajuns la un acord. Ungaria este scutită de embargoul petrolier!”

Președintele Consiliului European, Charles Michel și alți oficiali de rang înalt au declarat că embargoul va opri 90% din exporturile de petrol rusesc către țările UE până la sfârșitul anului, privând Kremlinul de venituri cruciale pentru finanțarea războiului.

ORA 03:00

Președintele Comisiei Europene: „Liderii au reușit să ajungă la un acord de principiu asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord „de principiu” asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă susținută luni, după un summit la Bruxelles.

„Sunt foarte bucuroasă că liderii au reușit să ajungă la un acord de principiu asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, acest lucru este foarte important. Datorită acestui lucru, (Consiliul) ar trebui să fie acum în măsură să finalizeze o interdicție asupra a aproape 90% din toate importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului. Acesta este un important pas înainte”, a declarat von der Leyen.

ORA 02:00

Consiliul European este pregătit să acorde Ucrainei nouă miliarde de euro, afirmă șeful Consiliului European

Consiliul European este pregătit să acorde Ucrainei nouă miliarde de euro (aproximativ 9,6 miliarde de dolari), a scris, luni seară, pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel.

„#EUCO va continua să ajute #Ucraina cu nevoile sale imediate de lichidități, împreună cu @G7. EUCO este pregătit să acorde #Ucrainei nouă miliarde de euro. Sprijin puternic și concret pentru reconstrucția #Ucrainei”, a scris el pe Twitter.

Tweetul său vine după ce liderii UE s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a discuta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și au convenit asupra unei interdicții parțiale a importurilor de petrol rusesc.

„Salut acordul #EUCO din această seară privind sancțiunile petroliere împotriva Rusiei. Acesta va reduce efectiv aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârșitul anului”, a scris,pe Twitter, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma deciziei.

ORA 01:00

UE anunță o nouă interdicție asupra importurilor de petrol rusesc

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că s-a ajuns la un acord privind interzicerea petrolului rusesc în UE.

„Acest lucru acoperă imediat mai mult de 2/3 din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriașă de finanțare a mașinii sale de război. Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a declarat acesta.

De asemenea, se pare că UE a ajuns la un acord pentru a interzice 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022.

Liderii au convenit, de asemenea, să taie cea mai mare bancă rusă Sberbank din sistemul de mesagerie financiară SWIFT.

ORA 00:00

Zelenski transmite condoleanțe familiei jurnalistului francez ucis în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiei jurnalistului francez Frederic Leclerc-Imhoff, ucis luni în Ucraina.

Luând cuvântul în timpul discursului său nocturn de luni, Zelenski a declarat că a dorit să prezinte „condoleanțe rudelor acestui jurnalist”.

„Este al 32-lea jurnalist ucis în război, iar situația rămâne foarte grea”, a remarcat președintele ucrainean.

Leclerc-Imhoff, un jurnalist în vârstă de 32 de ani de la canalul francez de știri BFMTV, a fost împușcat și ucis „la bordul unui autobuz umanitar, alături de civili forțați să fugă pentru a scăpa de bombele rusești”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un tweet mai devreme luni.