• Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, refuză să-și trimită armata în Ucraina de teama unei trădări în masa a soldaților.
  • Serghei Bulba, liderul grupării naționaliste Legiunea Albă, este convins că soldații din Belarus s-ar alătura fără a sta pe gânduri armatei ucrainene.
  • Mai mult, armata din Belarus s-ar întoarce la Minsk pentru a elibera țara de dictatorul Lukașenko.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, evită să îl sprijine pe Vladimir Putin cu soldați, de teama că va fi trădat.

Armata din Belarus s-ar alătura fără să stea pe gânduri cele din Ucraina, după care s-ar întoarce la Minsk pentru a-l înlătura de la putere pe Lukașenko, crede Serghei Bulba, liderul grupării naționaliste Legiunea Albă.

Trupele din Belarus nu iau parte la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o poziție de principiu. Autoproclamatul președinte al Belarusului Lukașenko se teme cu adevărat că, dacă își trimite armata să lupte împotriva Ucrainei, armata va fi de partea Ucrainei. Și apoi armata va veni să-l elibereze Belarusul de Lukașenko”, a explicat Bulba, pentru espresso.tv.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Lukașenko se afla între ciocan și nicovala în acest moment, fiind obligat, cel puțin la nivel declarativ, să-l susțină pe Vladimir Putin. În consecință, liderul din Belarus își „plimbă armata de ici-colo” pentru a simula un interes față de problemele Rusiei.

Armata e condusă ici-colo în apropierea graniței cu Ucraina pentru a-i arăta președintelui țării agresoare, Putin, că se face ceva și că se fac niște pregătiri. Dar, atenție, nu se menționează nicio pregătire a trupelor de suport sau a serviciilor medicale. Asta demonstrează că trupele belaruse nu vor fi introduse nicăieri,  a completat Serghei Bulba.

Mai mult, liderul Legiunii Albe a explicat că trupele din Belarus nu ar avea nicio competență într-un război adevărat, fiind folosite în ultimii ani exclusiv pentru a înăbuși diferite revolte populare din Belarus.

Încă din primele zile ale invaziei, Belarusul a fost suspectat de Ucraina și NATO că ar urma să trimită armata drept suport pentru cea rusă. Cu toate acestea, soldații din Belarus au rămas staționați în diferite poziții cheie de la granița cu Ucraina, în timp ce președintele Lukașenko a insistat asupra faptului că nu va participa direct la război.

Cu toate acestea, Belarusul este considerat principalul aliat al Rusiei, fiind, de asemenea, o țintă a sancțiunilor occidentale.

Legiunea Albă, condusă de Serghei Bulba, este un dușman declarat al președintelui Aleksandr Lukașenko, fiind acuzați în dese rânduri că au fost în spatele atentatelor cu bombă de la Minsk din 2008 și 2011.