• Cu această nouă finanţare, ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 2,3 miliarde de lire sterline.
  • Angajamentul a fost făcut după ce preşedintele Volodimir Zelenski a cerut liderilor NATO să facă mai mult pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.
  • Marea Britanie este a doua ţară după SUA în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei. SUA au aprobat recent un pachet de sprijin de 40 de miliarde de dolari.

Marea Britanie va oferi un ajutor militar suplimentar de un miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce reprezintă aproape o dublare a sprijinului său, scrie BBC, citat de Mediafax.

Cu această nouă finanţare, ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 2,3 miliarde de lire sterline, iar Marea Britanie a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijinul umanitar şi economic acordat Ucrainei.

Boris Johnson a declarat că cheltuielile britanice au „transformat apărarea Ucrainei”.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Angajamentul a fost făcut după ce preşedintele Volodimir Zelenski a cerut liderilor NATO să facă mai mult pentru a ajuta efortul de război al Ucrainei.

Zelenski le-a spus liderilor NATO că suma lunară pentru apărarea Ucrainei este de aproximativ cinci miliarde de dolari (4,12 miliarde de lire sterline).

Marea Britanie este a doua ţară după SUA în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei

SUA au aprobat recent un pachet de sprijin de 40 de miliarde de dolari.

Noul ajutor britanic va fi folosit pentru a plăti „sisteme sofisticate de apărare aeriană”, drone, echipamente de război electronic şi „mii de piese de echipament vital”, a declarat guvernul britanic.

Adresându-se liderilor NATO la summitul lor de miercuri de la Madrid, prin legătură video, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de armament şi artilerie moderne.

„Rusia încă primeşte miliarde în fiecare zi şi le cheltuieşte pe război. Avem un deficit de mai multe miliarde de dolari, nu avem petrol şi gaze pentru a-l acoperi”, a spus Zelenski.

Angajamentul Marii Britanii vine în contextul în care membrii NATO au convenit asupra unui „concept strategic” pe zece ani pentru a aborda viitoarele ameninţări la adresa securităţii europene şi globale.

În acelaşi timp, guvernul SUA a anunţat că îşi va spori prezenţa militară în Europa, în timp ce NATO a convenit asupra unei „schimbări fundamentale” în răspunsul său la invazia Rusiei.

În prezent, Regatul Unit cheltuieşte aproximativ 2,3% din PIB pentru apărare, ceea ce reprezintă o sumă peste obiectivul de 2% stabilit de NATO şi se numără printre cele mai mari dintre ţările membre.

Zelenski numește Marea Britanie un „prieten adevărat” al Ucrainei

Președintele ucrainean spune că îi este recunoscător premierului britanic pentru acordarea unui ajutor militar suplimentar de un miliard de lire sterline.