• Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va ajuta Ucraina să continue să respingă invazia rusă și să supraviețuiască ca o țară liberă și democratică.
  • Regatul Unit va oferi Ucrainei un sprijin militar și un ajutor suplimentar de 1,3 miliarde de lire sterline, potrivit unei declarații a guvernului britanic.
  • Guvernul britanic a declarat că premierul Boris Johnson va găzdui o reuniune a principalelor companii de apărare la sfârșitul acestei luni pentru a discuta despre creșterea producției ca răspuns la cererea sporită creată de războiul din Ucraina.

Marea Britanie a declarat că va oferi încă 1,3 miliarde de lire sterline (1,60 miliarde de dolari) în sprijin militar și ajutor pentru Ucraina, făcând acest angajament înainte de o convorbire video planificată duminică de liderii G7 cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Premierul Boris Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai eforturilor Ucrainei de a rezista forțelor rusești de când președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia pe 24 februarie. Guvernul lui Johnson a trimis Ucrainei rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte arme.

Noul angajament aproape dublează angajamentele anterioare ale Marii Britanii privind cheltuielile pentru Ucraina, iar guvernul a declarat că aceasta este cea mai mare sumă oferită pentru un conflict de la războaiele din Irak și Afganistan, deși nu a oferit detalii despre acest calcul.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Atacul brutal al lui Putin nu provoacă doar o devastare de nedescris în Ucraina – ci amenință și pacea și securitatea în întreaga Europă”, a declarat Johnson într-un comunicat. Săptămâna trecută, el a devenit primul lider occidental care s-a adresat parlamentului ucrainean de la începutul invaziei.

Liderii țărilor din G7 – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite – vor avea întâlnirea virtuală cu Zelenski duminică, cu o zi înainte ca Rusia să marcheze sărbătoarea Zilei Victoriei, care marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Marea Britanie a declarat că cheltuielile suplimentare pentru Ucraina vor proveni dintr-o rezervă folosită de guvern pentru situații de urgență. De asemenea, guvernul a declarat că Johnson va găzdui o întâlnire a principalelor companii de apărare la sfârșitul acestei luni pentru a discuta despre creșterea producției ca răspuns la cererea crescută creată de războiul din Ucraina.

În timp ce Marea Britanie a oferit un ajutor militar semnificativ, până acum a acceptat relativ puțini dintre cei peste 5 milioane de ucraineni care au fugit din țara lor. Guvernul britanic a declarat sâmbătă că până în prezent a emis peste 86.000 de vize pentru ucraineni, dintre care aproximativ 27.000 au ajuns în Marea Britanie.