• Marea Britanie, împreună cu SUA și alte națiuni occidentale, a promis la începutul războiului să furnizeze doar armament defensiv pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă.
  • Rusia a făcut progrese în estul și sudul țării, iar țările occidentale au trimis treptat mai multe arme letale.
  • Londra a declarat că a cooperat îndeaproape cu Washingtonul.

Marea Britanie va furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, a declarat luni, într-o acțiune coordonată cu Statele Unite ca răspuns la invazia Rusiei.

Ministrul Apărării, Ben Wallace, a declarat că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina se va schimba pe măsură ce tacticile Rusiei vor evolua, explicând astfel cadoul sistemelor cu lansare multiplă M270.

„Aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă extrem de capabile le vor permite prietenilor noștri ucraineni să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acțiune, pe care forțele (președintelui rus Vladimir) Putin au folosit-o fără discriminare pentru a aplatiza orașe”, a declarat Wallace într-un comunicat.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Președintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că Washingtonul va furniza Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate M142, sau HIMARS, după ce a primit asigurări din partea Kievului că nu vor fi folosite pentru a lovi ținte din interiorul teritoriului rusesc.

Putin a declarat că livrările de arme nu reprezintă „nimic nou”, dar a avertizat că va exista un răspuns dacă Statele Unite vor furniza muniții cu rază de acțiune mai lungă pentru sistemele HIMARS. Departamentul american al Apărării a declarat că furnizează Ucrainei patru sisteme M142 HIMARS împreună cu sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată, despre care a spus că are o rază de acțiune de peste 64 km (40 de mile).

Marea Britanie a declarat că trupele ucrainene vor fi instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a noilor lansatoare, după ce anterior a anunțat că va instrui personalul ucrainean pentru a utiliza vehicule blindate.

Cinci rachete de croazieră au fost lansate de pe bombardiere Tu-95, dintre care una a fost interceptată, a declarat forțele aeriene ucrainene, într-un atac care a reprezentat o schimbare de abordare din partea forțelor ruse. Kievul a fost lovit ultima dată pe 28 aprilie.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a vizat un arsenal de tancuri T-72 care au fost livrate din țările est-europene, sugerând că acum vrea să vizeze aprovizionarea cu arme occidentale. Însă oficialii ucraineni au declarat că declarația este falsă.