• Miniștrii de externe ai țărilor G7 au condamnat, în comun, „în termenii cei mai fermi atrocitățile comise de forțele armate rusești la Bucha și în alte câteva orașe ucrainene”.
  • Miniștrii de externe au subliniat importanța „creșterii, în continuare, a presiunii economice” asupra Rusiei și a aliatului său, Belarus.
  • Putin a avertizat, joi, că noile sancţiuni impuse de Statele Unite şi acţiunile naţiunilor occidentale de a furniza armament suplimentar Ucrainei nu facilitează deloc negocierile, ci, mai degrabă, generează „efecte negative”.

Miniștrii de externe ai țărilor G7 au condamnat, în comun, „în termenii cei mai fermi atrocitățile comise de forțele armate rusești la Bucha și în alte câteva orașe ucrainene”.

„Masacrele din orașul Bucha și din alte orașe ucrainene vor fi înscrise pe lista atrocităților și a încălcărilor grave ale dreptului internațional, inclusiv ale dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului, comise de agresor pe teritoriul ucrainean”, au declarat înalții diplomați din Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada, Japonia și Uniunea Europeană, într-o lungă declarație, după reuniunea lor, de joi, de la Bruxelles, la care a participat și ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

„Subliniem faptul că cei responsabili pentru aceste acte odioase și atrocități, inclusiv orice atac care vizează civili și distrugerea infrastructurii civile, vor fi trași la răspundere și urmăriți în justiție”, se mai arată în declarație.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Subliniind „sprijinul lor de nezdruncinat pentru Ucraina”, miniștrii de externe au subliniat importanța „creșterii, în continuare, a presiunii economice” asupra Rusiei și a aliatului său, Belarus.

„Împreună cu partenerii internaționali, G7 va susține și va crește presiunea asupra Rusiei prin impunerea de măsuri restrictive suplimentare coordonate pentru a zădărnici, în mod eficient, abilitățile Rusiei de a continua agresiunea împotriva Ucrainei”, a continuat declarația. „Vom lucra împreună pentru a opri orice încercare de a eluda sancțiunile sau de a ajuta Rusia prin alte mijloace. Luăm măsuri suplimentare pentru a accelera planurile de reducere a dependenței noastre de energia rusă și vom lucra împreună în acest scop.”

Administraţia de la Washington a anunţat, miercuri, noi sancţiuni masive împotriva Rusiei, în coordonare cu Grupul G7 şi cu Uniunea Europeană, vizând sectorul bancar rus şi membri ai familiei preşedintelui Vladimir Putin, în contextul continuării invaziei militare ruse în Ucraina.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, joi, că noile sancţiuni impuse de Statele Unite şi acţiunile naţiunilor occidentale de a furniza armament suplimentar Ucrainei nu facilitează deloc negocierile, ci mai degrabă generează „efecte negative”.