• Israelul a reacționat cu furie după ce ministrul rus de externe a afirmat că liderul nazist Adolf Hitler avea sânge evreiesc.
  • Germania nazistă a ucis șase milioane de evrei în Holocaustul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Lavrov a fost, de asemenea, condamnat de șeful memorialului Holocaustului Yad Vashem din Israel, Dani Dayan.

Faptul că președintele Ucrainei este evreu a afectat credibilitatea afirmațiilor Rusiei potrivit cărora a invadat Ucraina la 24 februarie pentru „denazificarea” ei. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a încercat să întărească argumentul țării sale în timpul unui interviu acordat duminică unui canal de televiziune italian, spunând că acesta a declarat că, în opinia sa, Adolf Hitler are și el origini evreiești și că înțelepții evrei spun că cei mai mari antisemiți sunt ei înșiși evrei.

Lavrov a spus acest lucru în timpul unui interviu acordat postului de televiziune comercial Channel 4 din Italia. Întrebat dacă îl consideră pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind „un obstacol în calea păcii”, Lavrov a vorbit despre prevalența ideologiilor pro-naziste în rândurile unor unități militare ucrainene și apoi a abordat subiectul identității evreiești a lui Zelenski, fără a fi rugat să comenteze acest lucru.

„Când se spune că nazismul nu poate exista dacă există evrei [la conducere]: După părerea mea, chiar și Hitler avea origini evreiești, așa că nu înseamnă absolut nimic”, a declarat Lavrov. „Înțelepții evrei au spus deja cu mult timp în urmă că cei mai mari antisemiți sunt chiar evreii”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Potrivit unei teorii neconfirmate, bunica paternă a lui Hitler, Maria Schickelgruber, ar fi rămas însărcinată cu tatăl lui Hitler, Alois, cu un evreu pe nume Leopold Frankenberger, în casa căruia ar fi lucrat ca menajeră. Comentariul lui Lavrov a provocat multiple condamnări din partea oficialilor israelieni, inclusiv a ministrului de externe Yair Lapid, care l-ar fi convocat pe ambasadorul Rusiei în Israel pentru o „discuție dură” cu privire la aceste comentarii. În ciuda criticilor sale față de războiul din Ucraina, Israelul a menținut o alianță incomodă cu Rusia, acționând uneori ca mediator pentru negocierile de pace.

„Comentariile lui Lavrov sunt atât de neiertătoare și scandaloase, cât și o eroare istorică teribilă”, a declarat Lapid într-o declarație de luni. „Evreii nu s-au sinucis în Holocaust. Cea mai joasă formă de rasism antievreiesc este de a da vina pe evrei de antisemitism”.

„S-ar putea să mă înșel, dar și Hitler avea sânge evreiesc. Faptul că Zelenski este evreu nu înseamnă absolut nimic. Evreii înțelepți spun că cei mai înverșunați antisemiți sunt de obicei evrei”, a afirmat Serghei Lavrov.