• Ministrul ucrainean al sănătății a declarat că autoritățile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente oamenilor.
  • Ucraina are un program prin care oferă medicamente persoanelor cu cancer și cu afecțiuni cronice de sănătate.
  • OMS a înregistrat 445 de atacuri asupra spitalelor și a altor facilități de asistență medicală până la 11 august.

Războiul din Ucraina a provocat perturbări grave ale serviciului de sănătate de stat al țării, pe lângă distrugerea spitalelor. Ministrul ucrainean al sănătății a acuzat autoritățile ruse că au comis o crimă împotriva umanității prin blocarea accesului la medicamente la prețuri accesibile în zonele pe care forțele sale le-au ocupat de la invadarea țării în urmă cu 5 luni și jumătate.

Într-un interviu acordat The Associated Press, ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liashko, a declarat că autoritățile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenționate de stat oamenilor din orașele, localitățile și satele ocupate.

Pe parcursul tuturor celor șase luni de război, Rusia nu a permis coridoare umanitare adecvate, astfel încât să putem furniza propriile medicamente pacienților care au nevoie de ele, a declarat Liashko, vorbind la Ministerul Sănătății din Kiev, vineri seara târziu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Credem că aceste acțiuni sunt întreprinse cu intenție de către Rusia și le considerăm crime împotriva umanității și crime de război care vor fi documentate și vor fi recunoscute, a mai spus ministrul.

Guvernul ucrainean are un program prin care oferă medicamente persoanelor cu cancer și cu afecțiuni cronice de sănătate. Distrugerea spitalelor și a infrastructurii, împreună cu strămutarea a aproximativ 7 milioane de persoane în interiorul țării au interferat și cu alte forme de tratament, potrivit ONU și oficialilor ucraineni.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că a înregistrat 445 de atacuri asupra spitalelor și a altor facilități de asistență medicală până la 11 august, care s-au soldat în mod direct cu 86 de morți și 105 răniți, dar Liashko a spus că efectele secundare au fost mult mai grave.

Când drumurile și podurile au fost deteriorate în zonele controlate acum de forțele ucrainene… este dificil să duci la spital pe cineva care a suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral, a spus el.

Uneori, nu reușim să ajungem la timp, ambulanța nu poate ajunge la timp. De aceea, războiul provoacă mult mai multe victime (decât cei uciși în lupte). Este un număr care nu poate fi calculat.