• Moscova a deportat 500.000 de persoane din Ucraina în Rusia, a declarat miercuri un important membru al parlamentului de la Kiev în fața deputaților europeni, făcând apel la Crucea Roșie să stabilească legătura cu cei dispăruți.
  • Moscova a negat că a vizat în mod intenționat civili de când a invadat Ucraina la 24 februarie în ceea ce numește o „operațiune militară specială” și spune că oferă ajutor umanitar celor care doresc să plece.
  • O rezoluție a guvernului rus din 12 martie a menționat locul unde se află 95.909 persoane din întreaga Rusie, care au părăsit Ucraina, inclusiv cele două regiuni separatiste pe care Moscova le-a declarat ca entități independente.

Moscova a deportat 500.000 de persoane din Ucraina în Rusia, a declarat miercuri un important membru al parlamentului de la Kiev în fața deputaților europeni, făcând apel la Crucea Roșie să stabilească legătura cu cei dispăruți.

Jumătate de milion de cetățeni ucraineni au fost deportați din Ucraina în Federația Rusă fără acordul părții lor”, a declarat Mykyta Poturayev, șeful comisiei umanitare a parlamentului ucrainean, conform Reuters.

Reuters nu a putut verifica în mod independent cifra dată de Poturayev, care nu a oferit detalii sau dovezi în sprijinul acesteia.

Recomandări

CE SE ALEGE DE EUROPA?
CNN PUNE PIN-UL PE ROMÂNIA
CE ÎNSEAMNĂ SCHENGEN PT RO?
TRUMP ȘI MUSK, DANSUL VICTORIEI
SE RĂCEȘTE VREMEA
EILISH E ÎN TOP

Din nefericire, deocamdată nu există nici măcar posibilitatea (de a lua) contact cu aceste persoane”, a declarat Poturayev în fața membrilor Parlamentului European prin legătură video.

Reuters a transmis o solicitare de comentarii Ministerului rus de Externe.

Rusia e acuzată de crime de război

Convențiile de la Geneva din 1949, care definesc standardele juridice internaționale privind tratamentul umanitar în caz de conflict, interzic transferurile forțate în masă ale civililor în timpul unui conflict pe teritoriul puterii ocupante, clasificându-le drept crime de război.

Moscova a negat că a vizat în mod intenționat civili de când a invadat Ucraina la 24 februarie în ceea ce numește o operațiune militară specială și spune că oferă ajutor umanitar celor care doresc să plece.

O rezoluție a guvernului rus din 12 martie a enumerat locul unde se află 95.909 persoane din întreaga Rusie care au părăsit Ucraina, inclusiv cele două regiuni separatiste pe care Moscova le-a declarat ca entități independente.

O lună mai târziu, armata rusă a declarat că a salvat 138.014 civili din Mariupol, în timp ce luptele se intensificau în orașul asediat.

Ucraina se teme pentru cei deportați

Poturayev a declarat că este îngrijorat de soarta ucrainenilor despre care spune că au fost trimiși în Rusia.

Știm despre așa-numitele tabere de filtrare pentru cetățenii ucraineni. Aceasta este una dintre posibilele direcții de activitate a Crucii Roșii, cel puțin pentru a găsi aceste persoane deportate și pentru a înțelege ce se întâmplă (cu ele) pe teritoriul Federației Ruse”, a spus el.

Alexandra Boivin, un oficial al Comitetului Internațional al Crucii Roșii, a declarat că organizația sa discută cu autoritățile ruse despre posibilitățile de a ajuta aceste persoane.

Întrebarea dacă putem confirma că oamenii au fost strămutați cu forța în acest moment este una la care nu pot răspunde… dar este cu siguranță o problemă de îngrijorare”, a declarat ea în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.