Ucrainenii sărbătoresc de obicei Crăciunul pe 7 ianuarie, la fel ca și rușii. Dar nu și anul acesta, sau cel puțin nu toți.

Unii ucraineni ortodocși au decis să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca mulți creștini din întreaga lume. Acest lucru are legătură cu războiul și iar ucrainienii au primit binecuvântarea bisericii lor locale.

Ideea de a comemora nașterea lui Iisus în decembrie era considerată radicală în Ucraina până de curând, dar invazia Rusiei a schimbat multe inimi și minți, scrie AP.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În octombrie, conducerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, ce este separată de cea rusă, a fost de acord să permită credincioșilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie.

Alegerea datelor are conotații politice și religioase clare într-o națiune cu biserici ortodoxe rivale și în care ușoarele revizuiri ale ritualurilor pot avea o semnificație puternică într-un război cultural care se desfășoară în paralel cu războiul armelor de foc.

Pentru unii oameni, schimbarea datelor reprezintă o separare de Rusia, de cultura și de religia sa.

„24 februarie a fost o trezire și o înțelegere a faptului că nu mai putem face parte din lumea rusă”, a declarat Olena Paliy, o locuitoare din Bobrytsia unde Crăciunul se sărbătorește acum pe 25 decembrie.