• Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat, luni, un oficial militar NATO.
  • Oficialul militar NATO a adăugat că o decizie finală pentru implicarea Belarusului în război va fi luată de Moscova.
  • Rusia a folosit Belarus ca o trambulină pentru multe dintre operațiunile sale aeriene în Ucraina, potrivit informațiilor colectate de radare și de avioanele de supraveghere ale NATO care zboară în zona graniței dintre Polonia și Ucraina.

SUA și NATO consideră că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali americani și NATO. Belarus se pregătește deja, mai spun sursele.

Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat, luni, un oficial militar NATO.

„Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

O sursă din opoziția belarusă a declarat că unitățile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina chiar în următoarele zile. Sursa a mai spus că decizia va avea un impact militar redus. Impactul geopolitic, însă, va fi important, având în vedere implicațiile intrării unei alte țări în război.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ale NATO a declarat separat că alianța apreciază că guvernul din Belarus „pregătește mediul pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.

Cetățenii din Belarus au votat, luna trecută, pentru a permite țării să găzduiască permanent atât forțe rusești, cât și arme nucleare, deși oficialii americani au subliniat, pentru CNN, că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia a mutat arme nucleare sau că se pregătește să o facă.

Sursele au subliniat că nu au existat indicii că Belarusul participă la luptele din Ucraina, iar un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Pentagonul nu a văzut „niciun indiciu că belarușii se pregătesc să se deplaseze … în Ucraina sau că au încheiat acorduri în acest sens”.

Oficialul militar NATO a adăugat că o decizie finală pentru implicarea Belarusului în război va fi luată de Moscova.

„Nu este vorba despre ceea ce vrea [Alexander] Lukașenko”, a explicat oficialul, referindu-se la președintele belarus.

„Întrebarea este: vrea Putin o altă țară instabilă în regiune?”.

Oficialul nu a vrut să detalieze modul în care Belarus ar putea interveni în război, dar a spus că are sens ca Rusia să încerce să taie ajutorul militar al NATO care intră în Ucraina de la granița sa vestică.

Rusia a folosit Belarus ca o trambulină pentru multe dintre operațiunile sale aeriene în Ucraina, potrivit informațiilor colectate de radare și de avioanele de supraveghere ale NATO care zboară în zona graniței dintre Polonia și Ucraina.