• NATO va crește dramatic numărul forțelor sale aflate în stare de alertă, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.
  • Alianța militară își va mări numărul de trupe în stare de alertă ridicată de la 40.000 la „mult peste” 300.000, pe fondul amenințării din partea Rusiei lui Vladimir Putin.
  • De asemenea, NATO își va schimba limbajul cu privire la Rusia, care în ultima strategie a alianței din 2010 era încă descrisă ca fiind un partener strategic.

NATO va crește dramatic numărul forțelor sale aflate în stare de alertă, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit The Independent.

Alianța militară își va mări numărul de trupe în stare de alertă ridicată de la 40.000 la „mult peste” 300.000, pe fondul amenințării din partea Rusiei lui Vladimir Putin.

Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la mult peste 300.000”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de summitul NATO de la Madrid din această săptămână.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De asemenea, NATO își va schimba limbajul cu privire la Rusia, care în ultima strategie a alianței din 2010 era încă descrisă ca fiind un partener strategic.

„Acesta nu va fi cazul în conceptul strategic pe care îl vom conveni la Madrid”, a declarat secretarul general.

Mă aștept ca aliații să afirme clar că Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității noastre, a valorilor noastre, a ordinii internaționale bazate pe reguli”.

Anunțul a fost făcut în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a dominat dezbaterile de la summitul G7, unde liderii mondiali și-au subliniat angajamentul față de Kiev în războiul în curs.