• Rusia a vizat regiunile ucrainene Odesa și Nikolaev din sudul Mării Negre cu lovituri aeriene, lovind clădiri și infrastructura portuară cu rachete lansate din avioane de bombardament cu rază lungă de acțiune.
  • Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și avioanele de luptă Su-30 și Su-35 au lansat atacurile din Marea Neagră.
  • La câteva ore după lovituri, un oficial instalat de Moscova în sudul Ucrainei a declarat că regiunile Odesa și Nikolaev vor fi, în curând, „eliberate” de forțele rusești, la fel ca și regiunea Herson, deja ocupată.

Rusia a vizat regiunile ucrainene Odesa și Nikolaev din sudul Mării Negre cu lovituri aeriene, lovind clădiri și infrastructura portuară cu rachete lansate din avioane de bombardament cu rază lungă de acțiune, a declarat armata ucraineană, citată de nzherald.co.nz.

În regiunea Odesa, clădiri din satele de coastă au fost lovite și au luat foc, a precizat Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei pe Facebook, citat de aceeași sursă.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 și avioanele de luptă Su-30 și Su-35 au lansat atacurile din Marea Neagră.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În regiunea Nikolaev, infrastructura portuară a fost vizată, în ciuda acordurilor menite să permită reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

La câteva ore după lovituri, un oficial instalat de Moscova în sudul Ucrainei a declarat că regiunile Odesa și Nikolaev vor fi, în curând, „eliberate” de forțele rusești, la fel ca și regiunea Herson, deja ocupată, aflată mai la est.

„Regiunea Herson a fost eliberată pentru totdeauna”, a declarat agenția rusă de știri de stat RIA Novosti, care l-a citat pe Kirill Stremousov, oficialul desemnat de Rusia pentru această regiune.

Pe frontul diplomatic, ministrul rus de externe a insistat, din nou, asupra faptului că Moscova este pregătită să poarte discuții cu Ucraina pentru a pune capăt războiului, deși a afirmat că aliații occidentali ai Kievului se opun unui acord.

„Nu am refuzat niciodată să purtăm discuții, pentru că toată lumea știe că orice ostilitate se încheie la masa negocierilor”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul unei călătorii în Uganda.

Evoluții militare din ultimele 24 de ore

În alte evoluții militare, bombardamentele rusești din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin trei civili și au rănit opt în Ucraina, a declarat biroul președintelui ucrainean.

În estul regiunii Donețk, unde luptele s-au concentrat în ultimele luni, bombardamentele au continuat de-a lungul întregului front, forțele ruse vizând unele dintre cele mai mari orașe din regiune, Bakhmut, Avdiivka și Torețk, a precizat biroul prezidențial.

Guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a acuzat trupele rusești că au folosit muniții cu dispersie și a repetat apelul său la evacuarea civililor.

„Nu a mai rămas niciun loc sigur. Totul este bombardat”, a declarat Kyrylenko în declarații televizate. „Dar există încă rute de evacuare pentru populația civilă”.

Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție cu sediul la Washington, a raportat că Moscova a folosit mercenari de la obscurul Grup Wagner, pentru a captura centrala termică Vuhledar, situată la periferia nordică a satului Novoluhanske din regiunea Bakhmut.

Dar forțele rusești au făcut „câștiguri limitate” acolo, a recunoscut Statul Major General al Ucrainei.

Principalul obiectiv regional al Rusiei pentru moment este capturarea orașului Bakhmut, din estul regiunii Donețk

Principalul obiectiv regional al Rusiei pentru moment este capturarea Bakhmut, de care armata rusă are nevoie pentru a-și continua ofensiva din est asupra bastioanelor ucrainene din Donețk, orașele Sloviansk și Kramatorsk.

„Forțele rusești au obținut câștiguri marginale la sud de Bakhmut, dar este puțin probabil să poată valorifica în mod eficient aceste progrese pentru a prelua controlul total asupra orașului Bakhmut”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele rusești au continuat să lovească infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina și regiunea înconjurătoare din nord-estul țării.

Guvernatorul Harkovului, Oleh Syniehubov, a declarat că loviturile asupra orașului au fost reluate marți dimineața și au avariat un dealer auto

„Rușii țintesc în mod deliberat obiecte de infrastructură civilă – spitale, școli, cinematografe”, a declarat Syniehubov pentru televiziunea ucraineană. „Se trage asupra tuturor lucrurilor, chiar și asupra cozilor pentru ajutor umanitar, așa că îi îndemnăm pe oameni să evite adunările în masă.”

Răspunzând la un comentariu al lui Lavrov potrivit căruia obiectivul general al Moscovei în Ucraina este de a elibera poporul de „regimul inacceptabil”, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Kremlinul dorește „subjugarea completă a Ucrainei și a poporului său”.

„Trebuie să fim pregătiți pentru ca acest război – pe care Rusia îl duce cu o brutalitate absolută și îl duce într-un mod în care nimeni altcineva nu ar face-o – să dureze luni de zile”, a declarat Baerbock în timpul unei vizite la Praga.