- Alexander Stubb, fost prim-ministru al Finlandei, consideră că aderarea la NATO este mult mai probabilă deoarece Putin a distrus echilibrul prudent pe care Finlanda l-a menținut ani de zile.
- Severitatea răspunsului nordic a ridicat perspectiva aderării Finlandei la NATO.
- Atât Norvegia, cât și Finlanda au granițe terestre cu Rusia, deși granița norvegiană este semnificativ mai mică.
Norvegia, Suedia și Finlanda sunt puse în dificultate. Invazia pe scară largă în Ucraina a făcut mai mult pentru a unifica Europa de Vest decât aproape orice alt eveniment de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Advertisment
Națiuni care erau neutre au furnizat arme pentru ucraineni, guverne care ani de zile nu și-au respectat obligațiile de cheltuieli pentru apărare ale NATO au făcut schimbări uriașe, iar țările care aveau legături economice profunde cu Rusia au mers mai departe în ruperea legăturii decât ar fi putut cineva să prevadă cu puțin peste o lună în urmă.
Unitatea aproape fără precedent a Occidentului în ceea ce privește sancțiunile și acțiunile politice și militare i-a făcut pe mulți din Europa, în ciuda ororilor războiului lui Putin, să fie optimiști. Nicăieri acest lucru nu este mai adevărat decât în cele trei națiuni nordice care se află în Peninsula Scandinavă: Norvegia, Suedia și Finlanda.
Recomandări
Soarta acestor trei țări a fost pusă în evidență de criza din Ucraina datorită relațiilor unice pe care le au între ele, cu restul Europei și cu Rusia. Atât Norvegia, cât și Finlanda, au granițe terestre comune cu Rusia, deși cea a Norvegiei este semnificativ mai mică. Norvegia, cea mai vestică dintre cele trei țări, este membră NATO, dar nu face parte din Uniunea Europeană, în timp ce Finlanda și Suedia fac parte din UE, dar nu din NATO.
Toate trei au susținut din punct de vedere istoric o abordare neconflictuală față de Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice, datorită proximității lor. De asemenea, toate trei sunt membre ale spațiului Schengen al UE, ceea ce înseamnă că între cele trei țări se circulă fără frontiere.
Un oficial european de rang înalt din domeniul apărării a declarat pentru CNN că „dacă Putin reușește în Ucraina, atunci deja ne punem întrebarea: cine urmează?„. Aceștia au adăugat că, din cauza granițelor deschise între cele trei, orice compromis al frontierei finlandeze ar fi „traumatic” pentru peninsulă. Conversații active, considerate cândva de Suedia și Finlanda drept un act riscant de provocare împotriva Rusiei, au loc acum în ambele țări cu privire la aderarea la NATO.
„Finlanda și Suedia au rupt brusc poziția de lungă durată de a nu exporta arme în zonele de război și au trimis provizii în Ucraina, ceea ce a fost cel mai mare șoc pentru europeni referitor la răspunsul nordic – și bănuiesc că și pentru Putin„, a declarat Charly Salonius-Pasternak, cercetător în domeniul securității globale la Institutul finlandez pentru afaceri internaționale.
Partenerii noștri