• Obuze de artilerie au avariat o instalație de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraș al Ucrainei.
  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că incidentul nu a produs „consecințe readiologice”.
  • În ultimele zile, Harkov a fost ținta unor bombardamente puternice, pe măsură ce Moscova încearcă să crească presiunea asupra Ucrainei pentru a se preda.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AEIA) a declarat, luni, că a primit informaţii conform cărora obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, fără „consecinţe radiologice”, informează, marţi, AFP.

Potrivit agenţiei ONU, cu sediul în Viena, autorităţile ucrainene au informat despre un atac, care a avut loc duminică, adăugând că nu a fost raportată nicio creştere a nivelului de radiaţii.

Instalaţia afectată face parte din Institutul de Fizică şi Tehnologie din Harkov, un institut de cercetare care produce material radioactiv pentru aplicaţii medicale şi industriale.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Inventarul materialelor radioactive ale sitului este foarte scăzut”, a argumentat AIEA, asigurând că „daunele (…) raportate nu ar fi avut nicio consecinţă radiologică”.

„Am avut, deja, câteva episoade care compromit securitatea site-urilor nucleare ucrainene”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

În ultimele zile, Harkov a fost ţinta unor bombardamentelor puternice şi a tirurilor de rachete, deoarece Moscova încearcă să crească presiunea asupra Ucrainei pentru a se preda.

Armata rusă a ocupat, de vineri, centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, unde loviturile de artilerie, potrivit ucrainenilor, au provocat un incendiu, despre care Moscova neagă că l-ar fi provocat. Doar două din cele şase reactoare ale centralei sunt active.

Directorul general al AIEA a declarat, vineri, că este gata să meargă la Cernobîl, locul accidentului nuclear din 1986 şi primul sit ucrainean intrat sub controlul forţelor ruse. Rusia consideră, însă, că fosta centrală ucraineană de la Cernobîl nu este locul ideal pentru a purta discuţii cu AIEA.