• Serghei Lavrov şi Dmytro Kuleba s-au întâlnit în oraşul Antalya, la Forumul Diplomatic din Antalya, la invitaţia Ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.
  • Administraţia Turciei a profitat de această oportunitate pentru organizarea unei întâlniri în sensul opririi conflictului militar din Ucraina.
  • Până la acest moment, potrivit declarațiilor, nu s-au înregistrat progrese semnificative în sensul încetării confruntărilor militare în Ucraina.

UPDATE

În cursul zilei de mâine, la Kremlin, va ajunge președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, pentru a discuta cu președintele rus, Vladimir Putin, despre „operațiunea Ucraina”, așa cum o descriu cei doi omologi.

UPDATE

Partea ucraineană își dorește stabilirea încetării focului, eliberarea teritoriilor și eliminarea catastrofei umanitare creată de armata rusă.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, întrebat de jurnaliști despre atacul asupra maternității din Mariupol, a spus că partea rusă a informat, timp de mai multe zile, partea ucraineană că batalionul „Azov”, un batalion ultra-radical al Ucrainei, avea arme în interiorul maternității și că erau folosiți oamenii de acolo ca scut uman.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Despre potențiala întâlnire dintre cei doi președinți, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, Lavrov a spus că Putin nu respinge o întâlnire între cei doi, dar prioritară este finalizarea negocierilor.

UPDATE – Turcia consideră că întâlnirea dintre cei doi miniștrii de externe are ca principal rezultat „stabilirea contactului”

Turcia consideră că principalul rezultat al întâlnirii miniștrilor de externe rus și ucrainean, de la Antalya, este „stabilirea contactului” între miniștri, a spus Cavusoglu.

Ministrul de externe al Turciei a cerut „să nu se aștepte miracole” din discuțiile dintre Lavrov și Kuleba, dar a remarcat importanța începerii unui astfel de dialog politic.

„Turcia este pregătită să organizeze, din nou, o întâlnire a miniștrilor de externe ruș și ucrainean, dacă părțile doresc acest lucru”, a asigurat Cavusoglu.

UPDATE

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat, în contextul întâlnirii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că nu s-au înregistrat progrese în sensul încetării confruntărilor militare în Ucraina, precizând, însă, că negocierile vor continua.

„Am evocat problema unui acord de încetare a focului, dar nu am înregistrat deloc progrese în acest sens. Cu toate acestea, am decis să continuăm negocierile în acest format”, a declarat Dmytro Kuleba, după întâlnirea cu Serghei Lavrov, desfăşurată în oraşul turc Antalya.

Dmytro Kuleba a precizat că deciziile nu îi aparţin lui Serghei Lavrov, ci „decide altcineva în Rusia”.

„Sunt pregătit să mă întâlnesc, din nou, cu Serghei Lavrov dacă vor fi perspective concrete”, a subliniat ministrul ucrainean de Externe.

La rândul său, Serghei Lavrov a declarat că Rusia a intervenit militar în Ucraina deoarece „nu au existat variante alternative”.

„Cei care furnizează armament Ucrainei trebuie să înţeleagă faptul că sunt responsabili de propriile acţiuni. Noi nu am atacat în Ucraina. În Ucraina, a fost creată o situaţie care a generat o ameninţare la adresa Moscovei, noi am lansat apeluri, dar nu ne-a ascultat nimeni. Aceste contacte nu pot fi utilizate pentru a înlocui sau a subestima principalele negocieri dintre Ucraina şi Rusia, care se desfăşoară pe teritoriul Belarusului”, a afirmat, conform agenţiei ANSA, Serghei Lavrov.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a mai declarat, după discuţiile avute cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în Antalia, că Occidentul se comportă periculos şi că operaţiunea militară a Rusiei, în Ucraina, se desfăşoară conform planului.

În conferinţa de presă de la finalul întâlnirii, Lavrov a spus că Occidentul creează în regiune un pericol care va persista mulţi ani şi că aceia care furnizează arme în Ucraina şi mercenarilor de acolo ar trebui să înţeleagă pericolul acţiunilor lor.

Referitor la discuţiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat că a prezentat propunerile Rusiei şi doreşte un răspuns.

Dmytro Kuleba a insistat pe faptul că „Ucraina nu va capitula”. „Noi suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă diplomaţia nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi cetăţenii. Am decis continuarea eforturilor, iar eu sunt pregătit pentru continuarea discuţiilor în acest format. Sunt determinat să continuăm, pentru că vreau încetarea acestui război, eliberarea ţării noastre de către forţele de ocupaţie. Vreau negocieri serioase şi constructive. Dacă Rusia este pregătită, suntem şi noi”, a subliniat Kuleba, citat de cotidianul Le Monde.

Și Ministrul ucrainean de externe a subliniat că a propus măcar un armistiţiu umanitar general cu durata de douăzeci și patru de ore.

„Am venit aici în special din raţiuni umanitare, pentru posibilitatea evacuării civililor. Dar Serghei Lavrov nu a vrut să asume angajamente în acest sens”, a precizat Kuleba.

Rusia a creat, în ultimele zile, culoare umanitare, dar doar la nivel zonal şi cu durată limitată, iar Ucraina susţine că armistiţiile locale au fost încălcate de armata rusă şi că rutele de evacuare conduceau spre teritoriul Rusiei ori Belarusului.

Știre inițială:

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, se întâlnește, în această dimineață, în Antalya, Turcia, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba.

„Întâlnirea a început”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus, Maria Zakharova, conform Reuters.

Este cea mai recentă rundă de negocieri dintre cele două state și are loc la cel mai înalt nivel de la începutul conflictului.

Se speră că, în timpul discuțiilor, care au fost inițiate de Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, să se poată ajunge la o încetare a focului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a ajuns în Turcia, miercuri seară, iar Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, după câteva ore, în cursul nopţii.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a insistat, de mult timp, să organizeze contacte diplomatice între Rusia şi Ucraina. Administraţia Turciei a profitat de această oportunitate pentru organizarea unei întâlniri în sensul opririi conflictului militar din Ucraina.