• O navă încărcată cu cereale urmează să părăsească portul ucrainean Odesa pentru prima dată de la începutul războiului, potrivit Ministerului turc al Apărării.
  • Nava de mărfuri uscate RAZONI, sub pavilion Sierra Leone, este încărcată cu porumb și va pleca luni din portul Odesa pentru a se îndrepta spre Liban, a mai precizat Ministerul turc al Apărării.
  • Rusia și Ucraina au semnat acorduri separate cu Turcia și ONU care deschid calea pentru ca Ucraina – unul dintre principalii grânari din lume – să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole care au fost blocate în porturile din Marea Neagră din cauza conflictului.

O navă încărcată cu cereale urmează să părăsească portul ucrainean Odesa pentru prima dată de la începutul războiului, potrivit Ministerului turc al Apărării, citat de Sky News.

Acest lucru are loc după ce Rusia și Ucraina au semnat un acord în iulie pentru redeschiderea porturilor din Marea Neagră în vederea reluării exporturilor de cereale – transporturi necesare pentru a atenua o criză alimentară globală în creștere.

Nava de mărfuri uscate RAZONI, sub pavilion Sierra Leone, este încărcată cu porumb și va pleca luni din portul Odesa pentru a se îndrepta spre Liban, a precizat Ministerul turc al Apărării.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Rusia și Ucraina au semnat acorduri separate cu Turcia și ONU care deschid calea pentru ca Ucraina – unul dintre principalii grânari din lume – să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole care au fost blocate în porturile din Marea Neagră din cauza conflictului.

Se așteaptă ca alte nave să părăsească porturile ucrainene prin coridoare sigure, în conformitate cu acordurile semnate la Istanbul.

Acordul are ca scop să permită trecerea, în siguranță, a transporturilor de cereale în și din Odesa, Chornomorsk și portul Pivdennyi.

O blocadă a flotei rusești din Marea Neagră, de când aceasta și-a invadat vecinul, a tăiat aprovizionarea piețelor din întreaga lume și a dus la creșterea prețurilor la cereale.

Mulți oameni din cele mai sărace regiuni ale lumii se bazează pe transporturile de alimente din Marea Neagră.

Moscova a negat responsabilitatea, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea propriilor exporturi de alimente și de îngrășăminte și pe Ucraina, pentru că și-a minat porturile din Marea Neagră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că recolta Ucrainei ar putea fi la jumătate din cantitatea obișnuită din cauza conflictului.