• Oligarhul rus Roman Abramovici și negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de presupusă otrăvire cu „arme chimice”, potrivit unui articol din Wall Street Journal.
  • Miliardarul și cel puțin doi membri de rang înalt ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care au inclus ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și mâini.
  • Un oficial american a declarat că serviciile de informații au sugerat că un factor ce ține de mediu ar fi fost cauza îmbolnăvirii lui Abramovici și a negociatorilor.

Oligarhul rus Roman Abramovici și negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de presupusă otrăvire cu „arme chimice”, potrivit unui articol din Wall Street Journal, care mai susține că simptomele au apărut în urma unei întâlniri la Kiev la începutul acestei luni.

Simptomele ar fi inclus „durere pătrunzătoare în ochi”, dar doza și tipul de toxină a fost probabil insuficientă pentru a provoca daune care să pună viața în pericol și „cel mai probabil a fost menită să sperie”, potrivit site-ului de investigații Bellingcat.

Bellingcat a scris pe Twitter: „Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Abramovici ar fi călătorit între Moscova și Kiev în timpul mai multor runde de negocieri pe fondul războiului.

Miliardarul și cel puțin doi membri de rang înalt ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care au inclus ochi roșii, lăcrimare constantă și dureroasă și descuamarea pielii de pe față și mâini, a relatat Wall Street Journal.

Starea de sănătate a trioului, printre care se numără și politicianul tătar din Crimeea, Rustem Umerov, s-a îmbunătățit între timp, iar viețile lor nu sunt în pericol, a adăugat publicația.

Într-o serie de tweet-uri, Bellingcat, citat de Sky News, a adăugat mai multe detalii, spunând următoarele:

„Abramovici, împreună cu un alt antreprenor rus, a luat parte la negocieri alături de deputatul ucrainean Rustem Umerov. Runda de negocieri din după-amiaza zilei de 3 martie a avut loc pe teritoriul ucrainean și a durat până în jurul orei 22:00.

Trei membri ai echipei de negociere s-au retras într-un apartament din Kiev mai târziu în acea noapte și au resimțit simptomele inițiale – inclusiv inflamarea ochilor și a pielii și dureri pătrunzătoare în ochi – mai târziu în acea noapte. Simptomele nu s-au diminuat până dimineața.

A doua zi, grupul de negociatori a plecat cu mașina de la Kiev la Lviv, în drum spre Polonia și apoi spre Istanbul, pentru a continua negocierile informale cu partea rusă. Un investigator Bellingcat a fost rugat să ajute la asigurarea unei examinări de către specialiști în arme chimice.

Pe baza examinărilor la distanță și la fața locului, experții au concluzionat că simptomele sunt cel mai probabil rezultatul unei otrăviri intenționate cu o armă chimică nedefinită.

O ipoteză alternativă mai puțin probabilă a fost utilizarea iradierii cu microunde. Simptomele au dispărut treptat în cursul săptămânii următoare.”

Un oficial american a declarat că serviciile de informații au sugerat că un factor ce ține de mediu ar fi fost cauza îmbolnăvirii lui Abramovici și a negociatorilor. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului și nu a oferit mai multe detalii, potrivit Reuters.

Potrivit grupului de jurnalism de investigație Bellingcat cei vizați au consumat doar ciocolată și apă în orele dinaintea apariției simptomelor.

O altă sursă, citată de Shaun Walker de la The Guardian, a declarat că Roman Abramovici „și-a pierdut vederea timp de câteva ore” și a fost tratat în Turcia.