• Adunarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a adoptat joi o moţiune care condamnă criza sanitară regională declanşată de invazia Rusiei în Ucraina şi a respins o rezoluţie rivală a Moscovei.
  • Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU la Geneva a calificat propunerea occidentală drept „politizată, unilaterală şi părtinitoare” faţă de propria sa propunere „constructivă”.
  • China a sprijinit Moscova în cele două voturi, trimisul său Yang Zhilun afirmând că OMS este forumul nepotrivit pentru a discuta problemele de sănătate ale Ucrainei.

OMS condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina printr-un vot rar, respingând contraproiectul Moscovei.

Adunarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a adoptat joi o moţiune care condamnă criza sanitară regională declanşată de invazia Rusiei în Ucraina şi a respins o rezoluţie rivală a Moscovei, care nu menţiona rolul său în criză.

Propunerea iniţială, înaintată de Statele Unite şi alte aproximativ 50 de state, a condamnat acţiunile Rusiei, dar nu s-a oprit la suspendarea imediată a drepturilor sale de vot în cadrul agenţiei de sănătate a ONU, aşa cum unii au cerut anterior.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ambele rezoluţii au exprimat „îngrijorarea gravă cu privire la urgenţa sanitară în curs de desfăşurare în Ucraina şi în jurul acesteia”, însă doar propunerea Occidentului afirma că urgenţa este „declanşată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, potrivit Reuters.

Ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite la Geneva, Evgheniia Filipenko, a numit contrapropunerea Rusiei o „realitate alternativă sucită”.

„Federaţia Rusă a eşuat în încercarea sa cinică de a înşela acest forum”, a spus ea despre rezultat.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU la Geneva, Alexander Alimov, a calificat propunerea occidentală drept „politizată, unilaterală şi părtinitoare” faţă de propria sa propunere „constructivă”. „Manipularea OMS nu este acceptabilă”, a spus el despre rezultat.

China a sprijinit Moscova în cele două voturi, trimisul său Yang Zhilun afirmând că OMS este forumul nepotrivit pentru a discuta problemele de sănătate ale Ucrainei.