• Ucrainenii au început să părăsească țara pe măsură ce războiul se intensifică.
  • Dimineața de joi a început cu explozii puternice în capitala Ucrainei, Kiev.
  • Avansul rusesc în sudul Ucrainei arată începutul unei potențiale punți terestre care ar putea lega orașul portuar Odessa, prin Kherson și Mariupol, de teritoriile pro-moscovite controlate de separatiști în est.

Bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra zonelor rezidențiale din Ucraina au forțat până în prezent peste un milion de refugiați să părăsească țara, potrivit ONU, în timp ce luptele violente continuă în a doua săptămână.

În capitala Kiev, locuitorii au fost treziți la primele ore ale dimineții de joi de cel puțin o explozie puternică în sud-vestul orașului, după o zi de bombardamente intense. În sud, primarul orașului Kherson, important din punct de vedere strategic, situat la Marea Neagră, a indicat că forțele rusești au preluat controlul, deși afirmațiile rămân contestate. Iar în orașul portuar Mariupol, locuitorii au rămas fără electricitate și apă, potrivit primarului, în timp ce trupele rusești își intensifică ofensiva.

Rezistența din Ucraina din al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, continuă, de asemenea, să lupte, în timp ce loviturile rusești au lovit miercuri cel puțin trei școli și au avariat o catedrală și magazine, potrivit unor videoclipuri și fotografii postate pe rețelele de socializare, geolocalizate de CNN. în contextul în care amploarea dezastrului umanitar devine tot mai evidentă, Curtea Penală Internațională a anunțat miercuri că a deschis o anchetă activă imediată privind posibile crime de război comise de forțele rusești în Ucraina.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Procurorul CPI, Karim A.A. Khan, a declarat miercuri, într-o declarație, că biroul său a găsit deja o bază rezonabilă pentru a crede că au fost comise crime care intră în jurisdicția Curții și a identificat potențiale cazuri care ar fi admisibile.

Mișcarea vine în contextul în care Statele Unite și alți oficiali occidentali au avertizat că președintele rus Vladimir Putin și-ar putea schimba strategia în Ucraina pentru a ținti și mai mult orașele și infrastructura civilă cu arme grele și potențial zeci de mii de soldați.