• Iulia Paievska, paramedic ucrainean, a fost eliberată din prizonieratul rusesc.
  • Ea a reușit, înainte de a fi capturată, să dea echipei AP un card cu filmări din război.
  • Supranumită „îngerul blond”, Iulia a fost vreme de 3 luni în mâinile rușilor.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că paramedicul Iulia Paievska a fost eliberată. Aceasta fusese capturată de forțele invadatoare, pentru că a făcut publice mai multe imagini din război.

Îngerul blond, așa cum este numită Iulia, fusese luată prizonieră de armata lui Putin pe 15 martie. Președintele Zelenski a afirmat că încearcă să elibereze toți prizonierii luați de ruși de când a invadat Ucraina.

Astăzi pot anunța acest lucru: am reușit să o eliberăm pe „Taira”, paramedicul ucrainean Iulia Paievska, din captivitate. Le sunt recunoscător tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Taira este deja acasă. Vom continua să lucrăm pentru a-i elibera pe toți” , a transmis Zelenski.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cunoscută mai mult sub numele de Taira, Iulia Paievska a folosit o cameră video pentru a-și înregistra toate intervențiile. Paramedicul s-a aflat în Mariupol, în timp ce orașul ucrainean se afla sub asediu rusesc.
Iulia nu a făcut diferențe între modul în care i-a tratat pe militarii ucraineni față de cei ruși.

Cu doar o zi înainte de a fi luată prizonieră, Iulia a reușit să transmită clipurile unei echipe Associated Press. Imaginile cu atrocitățile războiului au ajuns, astfel, pe telefoanele, tabletele și televizoarele fiecăruia dintre noi.