• Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova este căutată de patru avocați care au anunțat public că vor să o apere, după actul său disident de reclamare a propagandei rusești, la televiziunea de stat Channel One.
  • Comitetul de Investigații al Federației Ruse desfășoară o anchetă asupra jurnalistei.
  • Kremlinul a calificat marți drept „huliganism” actul de disidență al Marinei.

UPDATE

Vreau sa mulțumesc tutror prietenilor, colegilor, pentru susținere. Au fost cu siguranță cele mai grele zile din viața mea. Nu am dormit de aproape două zile. Mai bine de 14 ore a durat interogarea. Nu mi s-a permis sa iau legătura cu familia și cei apropiați. Nu mi s-a acordat niciun fel de ajutor juridic, de aceea am fost pusă într-o situație complicată. Haideți sa lăsăm comentariile pentru mâine, astăzi trebuie doar să mă odihnesc”, a declarat Marina Ovsyannikova, după ce a ieșit din proces.

Marina Ovsyannikova a primit o amendă de 30.000 de ruble și a fost eliberată.

UPDATE. Curtea în cazul Ovsyannikova

Cazul împotriva editorului Channel One, Marina Ovsyannikova, a fost întocmit nu pentru un afiș difuzat în direct pe Channel One, ci pentru un mesaj video în care ea a numit atacul Rusiei asupra Ucrainei drept „război fratricid” și l-a învinuit pe Vladimir Putin pentru ceea ce se întâmplă

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Acest lucru a fost raportat de jurnalistul Alexei Venediktov.

UPDATE

Începe procesul în cazul Ovsyannikova. Tribunalul Districtual Ostankinsky a început să analizeze un dosar administrativ împotriva editorului Channel One, Marina Ovsyannikova, relatează „Novaya Gazeta” cu referire la serviciul de presă al instanței.

Ovsyannikova este acuzată de organizarea unui eveniment public necoordonat.

UPDATE

Marina Ovsyannikova este judecată într-un dosar administrativ.

O audiere împotriva Marinei Ovsyannikova a început la Judecătoria Ostankino. Instanța consideră o infracțiune administrativă în temeiul părții 2 a articolului 20.2 Codul administrativ al Federației Ruse (organizarea unui eveniment public necoordonat).

UPDATE

Materialele împotriva editorului Channel One, Marina Ovsyannikova, au fost înregistrate la departamentul principal de investigații al Comitetului de Investigații, a declarat avocatul Pavel Chikov. El precizează că acesta nu este încă un dosar penal.

Ovsyannikova însăși nu a fost încă adusă la Comisia de anchetă și nu au fost depuse materiale în instanță ca urmare a reținerii.

De ieri seară, patru avocați o caută pe Ovsyannikova care sunt gata să-i reprezinte interesele, dar până acum nu au reușit să o găsească.

Știre inițială

Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova este căutată de patru avocați care au anunțat public că vor să o apere, după ce aceasta a întrerupt luni seară jurnalul de știri al televiziunii controlate de stat, Channel One, apărând în spatele prezentatoarei cu o pancartă și strigând sloganuri de denunțare a războiului din Ucraina.

Actul de protest al jurnalistei față de războiul din Ucraina a determinat patru avocați să o caute și să îi propună să o reprezinte în fața statului rus.

„Cine este această vedetă de la Channel One? Trebuie să fie protejată urgent”, scria, luni seară, avocatul și activistul pentru drepturile omului din Rusia Pavel Chikov, pe contul său de Twitter.

Chikov a scris ulterior pe Twitter care sunt condițiile legale care ar permite reținerea jurnalistei de către poliție mai mult de trei ore.

„Marina Ovsyannikova poate fi reținută de poliție pentru mai mult de trei ore doar în două cazuri: 1️⃣ întocmirea unui raport în temeiul articolului „arestare” din Codul administrativ – tulburarea ordinii publice (articolul 20.1) sau nesupunerea față de polițiști (articolul 19.3) sau 2️⃣ reținerea sub suspiciunea de comitere a unei infracțiuni”, a transmis avocatul într-un tweet.

Acesta a subliniat, totodată, că noul cod de infracțiuni introdus în martie în Rusia prevede doar o amendă pentru sloganurile împotriva războiului, astfel încât, jurnalista nu ar trebui să fie pedepsită altfel decât prevede noul cod.

„Articolul 20.3.3.3 din Codul de infracțiuni administrative privind discreditarea forțelor armate, care a apărut la 4 martie și a fost folosit de cel puțin 164 de ori în Rusia pentru sloganurile împotriva războiului, prevede doar o amendă. Acesta nu permite poliției să o rețină pe Ovsyannikova mai mult de trei ore”, a scris avocatul Pavel Chikov într-o postare ulterioară.

Cei patru avocați – Anastasia Kostanova, Daniil Berman, Dmitri Zakhvatov și Anri Tsiskarishvili – nu au identificat locul în care este rețnută Marina Ovsyannikova.

Ovsyannikova nu a răspuns, marți, la telefon, potrivit avocatului Anastasia Kostanova.

Eu și colegii mei am căutat toată noaptea jurnalista care a fost reținută în clădirea Channel One, dar nici postul de poliție din centrul de televiziune în sine, nici departamentul de poliție Ostankino nu au primit confirmarea că ea se afla acolo, iar avocații nu au reușit să identifice precis unde se află. Asta înseamnă că o ascund de avocații ei și încearcă să o priveze de asistență juridică și, se pare, încearcă să pregătească cea mai severă urmărire penală„, a spus Kostanova.

Chikov a transmis, marți, pe Twitter, că Ovsyannikova este anchetată de către Comitetul de Investigații al Federației Ruse. El a adăugat că verificarea preliminară nu constituie un motiv de reținere și încarcerare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit, marți, „huliganism” actul de disidență al jurnalistei

Kremlinul a calificat marți drept „huliganism” actul de disidență al Marinei.

În ceea ce o privește pe această femeie, este vorba de huliganism. Canalul și cei care ar trebui să o facă vor ajunge până la capăt„, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a continuat prin a lăuda canalul de stat ca fiind un pilon al știrilor obiective și oportune.

Televiziunea de stat este principala sursă de știri pentru multe milioane de ruși și urmărește îndeaproape linia Kremlinului, conform căreia Rusia a fost forțată să acționeze în Ucraina pentru a demilitariza și „denazifica” țara și pentru a-i apăra pe vorbitorii de limbă rusă de acolo împotriva „genocidului”. Ucraina și cea mai mare parte a lumii au condamnat acest lucru ca fiind un pretext fals pentru o invazie a unei țări democratice.

Marina Ovsyannikova a apărut, luni, seară, la televiziunea de stat din Rusia, Channel One, în timpul difuzării unui jurnal de știri, ținând în mâini o pancartă pe care era scria: „NU RĂZBOIULUI. Opriți războiul. Nu credeți propaganda. Aici vă mint„. O altă frază, care semăna cu „Rușii împotriva războiului”, era parțial ascunsă.