• Pentagonul anunță că joi, Congresul trebuie să se acționeze rapid cu ajutorul pentru Ucraina.
  • Democrații din Congres pregătesc un plan care ar crește pachetul de ajutor pentru Ucraina de 33 de miliarde de dolari solicitat de președintele Joe Biden la aproape 40 de miliarde de dolari.
  • Biden a recunoscut că pachetul nu ar trebui să conțină niciunul dintre miliardele suplimentare pe care le-a solicitat pentru combaterea COVID-19.

Pentagonul anunță că până joi, Congresul trebuie să aprobe un pachet de ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari propus pentru Ucraina pentru a evita o întrerupere a livrărilor de arme americane către țara aflată în conflict, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

„19 mai este ziua în care într-adevăr – fără autorități suplimentare – începem să nu mai avem capacitatea de a trimite noi materiale”, a declarat secretarul de presă John Kirby reporterilor. „Va începe să aibă un impact asupra capacității noastre de a oferi ajutor neîntrerupt”.

La începutul acestei săptămâni, secretarul apărării Lloyd Austin, împreună cu secretarul de stat Antony Blinken, au trimis o scrisoare conducerii Camerei și Senatului în care cereau banii până la sfârșitul săptămânii viitoare „dacă vrem să continuăm sunt asistență pentru securitate în ritmul actual”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Pentagonul a declarat luni că autoritatea de retragere a 3,5 miliarde de dolari – aprobată în martie ca parte a legii de finanțare guvernamentală de 1.500 de miliarde de dolari – va fi epuizată la sfârșitul acestei luni.

Aproximativ 100 de milioane de dolari au mai rămas din acest fond de bani și nu au fost încă alocate, a spus Kirby. Camera Reprezentanților a adoptat marți pachetul suplimentar pentru Ucraina, dar Senatul nu a putut face același lucru după ce senatorul Rand Paul a blocat adoptarea proiectului de lege din cauza cererilor de a exista o mai mare supraveghere a modului în care vor fi cheltuiți banii.

Kirby a declarat că Pentagonul îndeamnă Senatul să acționeze cât mai repede posibil, astfel încât să nu ajungem la sfârșitul lunii mai și să nu avem nicio autoritate suplimentară pe care să o retragem, pe care să o folosim”.

„Dacă nu obținem aceste autorizații în curând… este posibil să existe o bulă – o perioadă de timp în care, știți, pur și simplu nu se mișcă nimic și vrem să ne asigurăm că vom evita acest lucru, a spus el.