• Rusia a pierdut aproximativ 3% până la 5% din tancuri, avioane, artilerie și alte mijloace militare, în comparație cu pierderile ucrainene de aproximativ 10% din capacități.
  • Proporțiile sunt dificil de calculat și este posibil ca acestea să evolueze.
  • Dezechilibrul puternic subliniază evaluările sumbre ale oficialilor americani şi occidentali, potrivit cărora, este încă posibil ca apărarea ucraineană să fie copleşită pe măsură ce Rusia lansează noi atacuri.

Rusia a pierdut aproximativ 3% până la 5% din tancurile, avioanele, artileria şi alte mijloace militare în Ucraina, în comparaţie cu pierderile ucrainene de aproximativ 10% din capacităţi, potrivit a doi oficiali americani familiarizaţi cu cele mai recente informaţii, citaţi de CNN.

Oficialii americani şi occidentali avertizează că proporţiile sunt dificil de calculat şi că este posibil să se schimbe, nu numai pentru că ambele părţi continuă să înregistreze pierderi pe măsură ce războiul continuă, ci şi pentru că atât forţele ruseşti, cât şi cele ucrainene sunt realimentate.

Dar dezechilibrul puternic subliniază evaluările sumbre ale oficialilor americani şi occidentali, potrivit cărora, în ciuda unei rezistenţe mai puternice decât se aştepta din partea Ucrainei, care a ţinut oraşele importante în afara controlului rusesc, este încă posibil ca apărarea să fie copleşită pe măsură ce Rusia lansează noi atacuri.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Şi, în ciuda asistenţei occidentale, oficialii americani spun că Ucraina este cu mult depăşită de Rusia. Iniţial, Moscova s-a bazat foarte mult pe rachetele sale de croazieră de precizie mai moderne, potrivit unei surse familiare cu informaţiile, degradând puternic infrastructura militară a Ucrainei. Între timp, Ucraina a continuat să îşi epuizeze rezervele de rachete Javelin.

„Am vorbit de multe ori cu Biden şi i-am spus de multe ori că Ucraina va rezista şi va lupta mai puternic decât oricine altcineva, dar singuri împotriva Rusiei nu vom reuşi”, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat, marţi, CNN.

Ucraina „are nevoie acum de piese clasice de echipament. Au nevoie de gloanţe, au nevoie de bandaje. Vor avea nevoie de combustibil. Vor avea nevoie de muniţie, pe lângă sprijinul umanitar cu asistenţa medicală, susţinerea spitalelor, atât pentru răniţii din luptă, cât şi pentru civilii care sunt răniţi”, a declarat un oficial occidental de rang înalt din domeniul informaţiilor.

„Şi vor avea nevoie de muniţie şi reaprovizionare cu arme, pentru că forţa rusă este superioară atât numeric, cât şi calitativ”, a mai spus această persoană.

Aproape 6.000 de soldaţi ruşi au murit în primele şase zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, a afirmat Zelenski, miercuri dimineaţă. Înaltul oficial occidental din serviciile de informaţii a declarat, miercuri dimineaţă, că estimarea occidentală este similară, aproximativ 5.800, dar a avertizat că este de ieri.

Oficialii americani cred că Rusia îşi schimbă acum tactica, potrivit unui oficial american. Moscova a început cu o abordare care părea să evite infrastructura civilă, dar, acum, a trecut la ceea ce oficialul numeşte o strategie de „anihilare lentă”. Oficialii anticipează continuarea bombardamentelor cu armament greu şi posibilitatea ca „zeci de mii” de militari să mărşăluiască spre marile oraşe ucrainene.

Un alt oficial occidental a mai spus că există sentimentul că războiul ar putea deveni unul de uzură şi nu campania fulgerătoare care ar fi dus la căderea Kievului în câteva zile.